Аруба

Вашата оценка 3.3 от 4 гласа
Аруба - Нежно загърнат от тюркоазените карибски води, докоснат от слънчева целувка и разхлаждан от постоянните пасати, остров Аруба предлага изискан лукс, божествена морска красота и чудесен климат през цялата година.

Обща информация

Площ:
193 km²
Столица:
Оранестад
Най-голям град:
Оранестад
Официален език:
Нидерландски, папяменто
Население (пребр., 2009):
103 065 души (на 195 място)
Гъстота на нас.:
534 д./km²
Валута:
Арубски флорин (AWG)
Часова зона:
UTC−04
Интернет домейн:
.aw
Телефонен код:
297Аруба (на нидерландски : Aruba ; испански : Aruba) е задморско владение на Кралство Нидерландия с автономен статут. Площта му е 193 км2. Административен център е град Оранестад. Аруба е остров в Карибско море, разположен край северното крайбрежие на Венецуела. Той е в състава на Подветрените о-ви, които са част от островната група Малки Антили. Брегова линия - 68,5 км., климатът е сух тропичен с леки сезонни вариации, ландшафтите са формирани предимно от ксерофитни съобщества, релефът е равнинен - най-висока точка е връх Яманота - 188 м. Аруба е малък остров, разположен на около 17 километра от бреговете на Венецуела. Заобиколен е от водите на Карибско море. Този красив остров е автономна територия в състава на Кралство Нидерландия. Дом е на около 110 000 души или колкото е населението на един не много голям град, докато в същото време тук почиват милиони туристи всяка година. Тук официален език е нидерландският, но на Аруба всеки ще ви разбере и на английски. На този остров, където чуждестранните посетители многократно надхвърлят броя на местните жители, английският език е особено важен, тъй като се явява основно средство за работа и общуване.

История

Първият европеец посетил острова е испанският изследовател Алонсо де Охеда през 1499 г. От 1527 е под Испанско влдение През 1636 г. е преминал под нидерландска власт. През 1951 г. Аруба получава автономия в рамките на Нидерландски Антили От 1 януари 1986 г. са с автономен статут.

Население

Населението основно е съставено от антилци(потомци на смесване от негри роби и нидерландци) и нидерландци. Повече от 3/4 от населението живее в градовете.Икономика

Икономиката на острова в исторически план се е ръководела от 3 икономически дейности - първоначално - добив на злато, след това през 1926 г. е построена нефтена рафинерия и последните 2 десетилетия са изцяло под влиянието на туризма. Годишно страната е посещавана от почти 1 млн. туристи. Има малки предприятия за хранително-вкусова промишленост и за спиртни напитки.

Административно устройство

Аруба е част от Кралство Нидерландия. Островът се ръководи от губернатор, представител на кралицата на Нидерландия. Властите са разпределени между парламента и съвета на министрите на острова. Първият отговаря за законодателната власт, а втория за изпълнителната власт. Най-голям град на острова и административен център е Оранестад (около 30 хиляди души).Туризъм

Аруба е истински туристически рай сред водите на най-топлото море в света. Островът има сух и топъл субекваториален климат. Температурите тук варират от 28°C през януари до 32°C през септември. Нощите са топли през цялата година. За разлика от останалите Карибски острови, които от април до ноември преживяват дъждовния си сезон, на Аруба е подходящо за туризъм през всички 12 месеца в годината. Наистина от август до януари е малко по-влажно, но дори и тогава времето е перфектно за лятна почивка. Дори и през най-дъждовния месец ноември валежите са под 100мм. Аруба е идеалното място на което човек да се спаси от сивата и досадна зима. Тук е вечно лято, а усещането да излезеш от самолета през януари и да те погали топлото тропическо слънце и да усетиш температура от 28°C си е едно много вълнуващо преживяване. И тъй като влажността на въздуха тук не е прекалено висока, трийсет градусовата жега се понася много лесно.
Аруба притежава прекрасна природа, която ще ви бъде много интересно да опознаете. Североизточните брегове на острова изглеждат доста сурови. Растителността е тревиста, релефът равнинен, а бреговете са предимно каменисти. Морските води обикновено са с характерен тъмно син цвят, а вълните са по-често големи. Тази част от острова е много рядко населена. Обикновено е ветровито и по тази причина тук можете да видите много ветрови генератори, които произвеждат електроенергия. Вятърът, силното слънце и сушата са причина тази част от острова да е заета от полупустинни пейзажи. На североизточния бряг рядко вирее нещо различно от кактуси. В източната част на острова, насред пустоща се намира Национален парк "Арикок"( Arikok National Park). Това е най-дивата и запазена част от острова. Намира се на източния му бряг. Тук ще откриете пейзажи, които ще ви пренесат в Калифорния или на Канарските острови - много слънце и сухолюбива растителност.
Един от най-интересните представители на местната флора е дървото Диви-Диви, което има много странно извито на една страна стъбло. Короната на дървото е не по-малко странна - вместо да порастне на горе, както става с повечето дървета, короната на Диви-Диви расте на страни. В тази част от острова на територията на Национален парк "Арикок" ще намерите най-високата точка на този равнинно хълмист остров - връх Яманота, висок 188 метра. На север от пределите на парка се намира една от големите забележителности на острова - Нейчъръл Бридж (Natural Bridge). Това е една скална формация, която наистина наподобява мост. Обикновено посетителите не пропускат това място, тъй като е много диво и живописно. Още по-насевер ще откриете малък параклис, заобиколен от пустинна местност. От тук се разкрива прекрасна гледка към тъмносините води на Карибско море.
Югозападната страна на островът е съвсем различна. Пейзажите са толкова контрастни в сравнение с източните части на острова, че направо ще се почувствате все едно сте попаднали на другия край на света.Тук водите на Карибско море са спокойни с лазурни нюанси и изключително бистри. Под водната повърхност има много богато разнообразие от форми на живот. Брегът е защитен от красиви коралови рифове, които виреят чудесно в топлите води тук. Не далеч от брега има няколко острова с издължена и тясна форма, повечето от които са покрити с гъста тропическа растителност. В западната част на остров Аруба е концентрирана по-голямата част от населението, в това число и столицата Ораниестад. Този град има съвсем европейска визия. Тук буквално ще се почувствате все едно сте в Европа и то не на някое друго място ами в Холандия. Ораниестад е едно малко подобие на Амстердам и това се отнася не само за архитектурата, но и заради отличната инфраструктура, скъпи хотели и магазини, малки чаровни кафенета и ресторанти, които ще ви накарат да почувствате атмосферата на стара Европа дори тук, на другия край на света. На юг от Ораниестад, на брега на Карибско море се намира международното летище на Аруба. На западния бряг на Аруба има много повече зеленина и всичко изглежда съвсем различно. Около белите пясъчни плажове виреят горички от кокосови палми, които придават aромантично усещане. Островът е вечно зелен, но за разлика от повечето Карибски острови този не е покрит с гъсти тропически гори. Може би най-много и най-гъста растителност ще откриете около Испанската лагуна. Влаголюбиви дървета, храсти и цветя превръщат това място в истински оазис.Тъй като тук климатът е субекваториален, по-зелената западна част от острова доста напомня на африканските савани. Най-често растат отделни дървета и кокосови палми. Преобладават храсти и кактуси. На местата, където има повече хотели има грижливо поддържана паркова растителност.
Едно от най-атрактивните за туристите места на Аруба е Палм бийч. Разположен в най-северозападните части на острова, Палм бийч разполага с най-прекрасните плажове, най-търсените хотели и най-много възможности за забавление. На самия плаж има огромни басейни, а от финия бял пясък се извисяват стройни кокосови палми. На юг от Палм бийч бихте могли да посетите фермата за пеперуди, а само на пет минути път от тук ще видите вятърна мелница, досущ като онези, които красят равнинните пейзажи в Нидерландия.Забележителности на остров Аруба

Северния бряг ще ви срещне с Национален парк "Арикок", отлично място за спорт, колоездене, разходка или пътуване с АТВ. Арикок е разположен върху цяла ¼ от острова и ако плажовете на юг ви уморяват и обичате силни усещания, това е мястото за вашата екскурзия из Аруба.
Посетете и Пеперудената ферма, в която се проследява жизненият цикъл от малките какавиди до пъстрите, впечатляващи пеперуди. Друга ферма, която ще харесате е тази за щрауси. На острова се похапва месото от щрауси, което е леко червеникаво, бедно на мазнини и полезно откъм протеини. Ако обичате птиците и по другия начин, в Аруба се предлага наблюдение на над 80 вида птици от специална кула. Аруба е известна и със своя резерват за магаренца.
100 метровия природен мост е една от най-посещаваните от туристи забележителности в Аруба, но преди години се сгромолясва и сега можете да видите единствено неговите останки и сходния нему Бейби мост.
На острова си струва да разгледате и четирите музея - исторически, археологически, нумизматичен и музей на влаковете.
Остров Аруба е търсена дестинация, която предлага екзотична красота, опитомена от европейското влияние.

Параклисът Алто Виста

Той се намира на северното крайбрежие на остров Аруба. Храмът е построен от Антонио Доминго Силвестре. Този параклис е познат още като "Църквата на пилгримите". Храмът датира от 1750 г. Това място е идеално за усамотение и спокойствие на душата, от тук се откриват невероятни гледки към северното крайбрежие на Аруба.

Антила

В тези южнокарибски води е потънал голям кораб и е едно от най-популярните места за гмуркане в Аруба. На това място всеки гмуркач може да види невероятни подоводен свят. Този потънал германски крайцер е бил превзет по време на Втората световна война. Германският екипаж на кораба оставил клапите на кораба отворени и той потънал.

Руините на Буширибана

През 1872 г , на северното крайбрежие, компания за търсене на злато на остров Аруба, построили големи заводи за претопяване в Буширибана. Тези фабрики били за претопяване на златото, което се е добивало в Seroe Plat и околностите му. Въпреки че фабриките били използвани само за 10 години, строителството било толкова стабилно, че останките от заводите могат да бъдат видяни и днес. Имате възможността да се разходите из руините и да направите снимки.

Фарът "Калифорния"

Този фар е построен в периода от 1914 до 1916, във френски стил. Той носи името на параходния кораб "Калифорния", който е претърпял крушение в близост, през 1891 г. Висок повече от 90 фута, този фар е впечатляваща забележителност в този заобикалящ го, празен, приличащ на лунната повърхност пейзаж. Местоположението на фара предоставя на туристите невероятни гледки към северното крайбрежие на острова и пясъчните дюни.

Църкви

Протестантската църква:
Построена през 1846 г. тази църква представлява архитектурна скъпоценност, която се намира срещу новата постройка, която е в служба на посетителите и общността на острова. В сградата се помещава музей библиотека, който е отворен от Понеделник до Петък от 10:00 до 12:00 ч на обяд.
Църквата "Св. Анна":
Построена през 1770 г. и добре познат със своя издялан от дърво олтар, този храм е пример за нео-готическия стил, който печели награда на изложението в Рим през 1870 г.Форт "Зутман" и Кулата на Крал Вилем III

Това са най-старите останки от холандското заселване на този остров, както и най-старата сграда на остров Аруба. Форт "Зутман" е построен през 1796 г. за защита срещу пирати и врагове. През 1868 г. Кулата на Крал Вилем III е присъединена към форта и в последствие служи като първия градски часовник, както и като фар. След като фара спрял да функционира като такъв, форта бил използван, за повече от век като държавни офиси, полицейско управление, библиотека, поща и затвор. Днес сградата е исторически музей, в който са изложени много артефакти от ранните времена, колониалните епохи до ден днешен.
Всеки Вторник, вечерта, във форта от 18-ти век се организира фестивал "Бон Бини". В него има включени фолклорни танци и игри, типични ястия на спазарени цени.

Grot Di Lourdes

Grot Di Lourdes се намира в Seroe Preto, на югоизточното крайбрежие в близост до Сан Николас и е възпоменание на явяването на Дева Мария в Лурдес. През 1958 г. Grot Di Lourdes е построен под управлението на отец на име Еркамп. Статуя на Дева Мария е поставена в изкуствената пещера, а година по-късно статуята е благословена от Мнсеньор Холтерман.

Оранестад

Оранестад е столицата на Аруба и носи името на "Huis van Oranje" (Оранжевата къща), името на Холандската Кралска Фамилия през 1824 г. повреме на холандската колонизация. Повечето от правителствените сгради в Аруба се намират в Оранестад. Това е място за пазаруване, а по приотежението на крайбрежието можете да намерите търговци продаващи изкувство от Арба и местни ръкоделия. В Оранестад се намират някои традиционни холандски пъстроцветни сгради.

Плошад "Даниел Лео"

Площадът носи името на местен политик. Намира се в Оранестад пред Ренесанс Мол. Площадът притежава едни от най-забележителните холандски, многоцветни, сгради. В тези сгради се намират всякакви видове магазини.

Сан Николас

Сан Николас е вторият по големина град в Аруба и носи името на Николас ван дер Биест, който е притежавал огромен парцел земя в тази местност. Сан Николас е градът където се намира и известния бар "Charlies Bar". Този бар е станал атракция поради всичките находки и сувенири, поставени на стените на бара. Друга наскоро появила се атракция е Карибския Фестивал, който се състои всеки Четвъртък от 18:00-22:00 ч.

Серое Колорадо

Серое Колорадо е домът на Baby Beach, Rogers beach и Colorado, които се намират в югоизточната част на острова. Името на града, което се превежда като "цветният хълм", представлява 30 метров хълм изцяло от варовик. Серое Колорадо е известен и с голямата котва на входа на града, която е идеално място за красиви снимки.

Старата мелница

Старата мелница е част от наследството, останало от холандската колония на остров Аруба. Тази вятърна мелница е построена през 1804г. в Холандия, внимателно пренесена на части до остров Аруба и сглобена през 1960г. В тази мелница, в момента се намира ресторант.Природни забележителности:

Освен гореопменатите популярни забележителности и места, Аруба също предлага много природни атракции като "Природният басейн", националния парк "Арикок" , "Природният мост" и много други.
Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.