Малта

Вашата оценка 2.8 от 4 гласа
Малта – Островна държава под северноафриканското слънце - едно от предимствата на тази прекрасна страна е нейният климат. Малта е най-слънчевата страна в Европа, с повече от 3000 часа слънчево греене през годината.

Обща информация:

Официално име
Република Малта
Столица
Ла Валета
Площ
316 кв. км
Официален език:
Малтийски и английски
Най-голям град:
Биркиркара
Валута:
Евро
Часова зона:
  • Лятно часово време CET (UTC+1)
  • CEST (UTC+2)
Internet TLD:
.MT
Телефонен код:
356

Република Малта е островна държава, разположена върху архипелаг в центъра на Средиземно море южно от Италия, източно от Тунис и северно от Либия. Първи финикийците откриват стратегическото значение на архипелага при своята колонизация на западното Средиземноморие. След тях идват Рим, Византия, Арабският халифат, Арагон, норманите, Малтийският орден, Франция и Великобритания, като всички са търсели добри пристанища за контрол върху Средиземно море.
Въпреки че географски островите са част от Африка и лежат върху африканската континентална плоча, културно и исторически те са част от Европа. През 2004 г. страната става член на Европейския съюз. И по население, и по площ, Малта е най-малката страна-член на ЕС. Малтийският език е единственият семитски език, официален за европейска държава.
Мистичният ореол около Малтийския орден и топлият средиземноморски климат правят Малта привлекателна туристическа цел за много европейци целогодишно. Около 24,2% от БВП на страната е от туризъм.

История

Стратегическото кръстопътно местоположение на Малта в центъра на Средиземно море определя дългата ѝ история като арена на нашествия и окупация. Колония на финикийци, картагенци, римляни, византийци, араби, нормани, сицилианци, французи .От 1530 г. до 1834 г. Малта е резиденция на Йоанитския (Малтийски) орден. Страната получава независимост от последната си владетелка - Великобритания през 1964 г. От 2004 г. Малта е член на ЕС.

Природа

Малта е разположена на Малтийския архипелаг,съставен от три населени (Малта, Гозо и Комино) и три необитаеми (Коминото, Филфла и Свети Павел) острова. Архипелагът се намира на около 90 км южно от Сицилия и на 250 км от Северна Африка. Най-голям е остров Малта (245,7 км2) – дълъг 27 км, широк 14,5 км, а дължината на бреговата линия е 137 км., където се намира и Валета - столицата. Брегът на острова е скалист, съставен от множество малки заливчета, образуващи естествени пристанища, пясъчни плажове и стръмни клифове. Вътрешността на острова е заета от ниски хълмове,с грижливо оформени тераси по склоновете, на които се отглеждат култури. Малта няма реки и езера и все пак 50% от площта ѝ се обработва.Сладка вода за напояване и консумация се получава чрез преработване на солена морска вода. Остров Гозо е с 4 пъти по-плодородни почви от о. Малта, върху който се отглеждат висококачествени лозя, различни плодове и зеленчуци.

Едва ли има друга европейска страна, която да е завладявана и формирана от толкова много велики сили, както островната държава Малта. За многобройните завоеватели стойността на големите оголени скалисти острови не се крие в плодородните почви или богати находища на полезни изкопаеми, а в изгодното стратегическо положение – страната е разположена в най-тясната част на Средиземно море, между намиращата се на север Сицилия и северноафриканското крайбрежие.
Варовиковите скали, които изграждат и основата на европейския континент, съставят Малта, по-малките съседни острови Гозо и островчето Комино. Летните сезони са сухи и горещи, а зимните са меки и влажни. Месеците октомври и ноември се характеризират с краткотрайни, но проливни дъждове. Въпреки че през зимните месеци тук падат около 500 мм валежи, водата не достига. Нуждите от вода на поливните площи, на индустрията, на многото обитатели на острова и на туристите са значително по-големи, отколкото природните резерви на страната могат да осигурят. В наши дни повече от половината от питейната вода се добива от съоръжения, които обезсоляват морската вода. Това, което важи за Малта, се отнася и за остров Гозо.
Малтийският е езикът на островните обитатели. Той има сравнително млада история по отношение на своята писменост – приблизително 100-годишна. Латиницата поема функцията на негова азбука. От 1934 г. малтийският и английският са провъзгласени за официални езици на островната държава. Повече от 90 % от жителите на Малта изповядват католицизма. Кулминацията на годината са отбелязваните с голямо разточителство дни на светците, както и църковните празници.
Пристанищата на Малта винаги са били от голямо значение за икономиката на страната – не само като търговски центрове, но и поради намиращите се там корабостроителници. В естествните, лишени от приливи и отливи дълбоки води на Гранд Харбър се строят и ремонтират кораби, а също така се извършва поддръжката на танкери. Друг важен източник на приходи в Малта е леката промишленост, която произвежда машини, части за превозни средства и електроуреди, както и изделия от кожа и текстил. В наши дни туризмът има огромно значение за икономиката на страната. В сравнение с него селското стопанство остава на заден план. По-голямата част от хранителните продукти са вносни. Една от целите на икономическата политика на страната е да превърне острова в средище за услуги и финансов център в средиземноморското пространство. За това трябва да допринесат ниските данъци, пристанищата за безмитен внос и износ и собствената борса.
Туристите идват на острова предимно през лятото и есента. Често те съчетават почивката си с културна програма. Основните притегателни пунктове в нея са катакомбите и храмовите комплекси Хаджар-Им и Таршиен. На остров Гозо се намира храмът Джгантия – живите свидетели на мегелитната култура от епохата на Неолита. Обявената през 1980 г. за световно културно наследство на ЮНЕСКО столица Ла Валета е преустроена от рицарите на Ордена на Йоанитите до внушителна крепост. Там посетителите могат да се насладят на постройки от епохите на Ренесанса и Барока, които са издигнати от малтийски и европейски строители. На остров Гозо се намира едно природно чудо от особен вид – Лазурният прозорец. Скалната дъга е намерила опора, спускайки едното си „рамо” във водата. Част от многобройните празници, които все още могат да бъдат видени в Малта, датират от XVI век. Те примамват посетителите с богатата си украса – обсипаните с цветя коли са своеобразна „пътуваща картинна галерия” – изобразени са сюжети от миниатюри.

Полезна туристическа информация:

Банкоматите са широко разпространени, кредитни карти се приемат в банките, хотелите и ресторантите, както и в много магазини.

Превозни средства (пътна мрежа)
Пътната мрежа е ориентирана към столицата Ла Валета. Островната държава не разполага с железопътна мрежа, чиято липса е компенсирана от наличието на добър автобусен транспорт. Корабни фериботи свързват острова със Сицилия, Неапол и Реджо ди Калабрия. Между Малта и Гозо има редовен фериботен транспорт, през лятото лодки пътуват до остров Комино.

Правила за движение по пътищата
Необходими документи – шофьорска книжка и талон за превозното средство. Изисква се Зелена застрахователна карта. Пределно допустимата скорост за лични превозни средства в населени места е 40км/ч, а извън населените места – 64 км/ч. Ляво движение. Забранена е употребата на алкохол.

Настаняване
В Малта на услугите на посетителите са предложени хотели от всякакъв клас, гостилници, вили, бунгала и селски къщи.
Най-подходящо време за посещение
Мекият климат и нищожното количество валежи превръщат Малта в страна, която може да се посещава през цялата година. Дори през зимата средната температура е около 14°C. Студените ветрове, снегът и студът тук не са познати.
Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.