Виетнам

Вашата оценка 5 от 1 глас
Виетнам - чудото на Изтока

Само на един час разстояние със самолет от Тайланд, се намира една от най-красивите страни в Югоизточна Азия, но все още малко позната като туристическа дестинация у нас – Виетнам.

Виетнам се намира в Югоизточна Азия, разположен е в източния край на полуостров Индокитай и граничи с Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море на изток.
Създаден е около 200 г. пр. Хр. и в днешно време е една от най - привлекателните туристически дестинации. Страната предоставя на своите посетители възможност да се запознаят с древната история, за която свидетелстват древните храмове и в същото време да си починат на някои от екзотичните острови с прекрасни плажове.

Климат - субекваториален, на север - тропичен
Средна месечна температура - север (15,28°С); юг (26,29°С)
Официален език - виетнамски
Столица - Ханой
Най-голям град - Хо Ши Мин
Валута - Виетнамски донг (VND)
Население - 83 535 576 души (2005)
Етнически състав - виети - 87,5%, мъонг - 1,3%, кхмери - 1,4%, мео-яо - 1,5%, тайски народи - 4,5%, китайци - 1,7%
Религия – будисти - 72,8%, римокатолици - 93,7%, протестанти - 6,3%, мюсюлмани - 0,1%, индуисти - 0,1%
Телефонен код +84
Internet TLD .vn

Във Виетнам по уникален начин са съчетани модерни градове и древни храмове и руини, спокойни малки селца на север и изпълнената с живот делта на Меконг, безкрайно дълги плажни ивици и девствена природа.
Цените са сравними с българските, като трябва да се има предвид, че за чужденците са надути, а пазаренето е приемливо и дори желателно.
През 2003 година Виетнам е обявен не само за най-привлекателната, но и за най-сигурната дестинация за пътешествия в целия свят.
С изключителното си географско положение, приятен климат и красива природа, Виетнам е страна с богат и многообразен туристически потенциал, с близо 3000 културни паметници и природни забележителности от национално значение, 10 от които са признати от ЮНЕСКО като световно културно наследство. Днес Виетнам има 30 национални парка и 8 райони обявени от ЮНЕСКО като биорезервати със световно значение, 400 извори на топла вода от 40 до 150 градуса разпръснати из цялата страна. Виетнам също така има 21 национални туристически райони и редица туристически комплекси-санаториуми от световна класа.
Според географското си положение Виетнам се дели на 3 части – Северен, Централен и Южен, като всяка част има своите различни релефни и природни дадености, с характерното културно и битово богатство на всяко едно от 54 народности населяващи страната.

Забележителности във Виетнам:

Ханой - столицата на Виетнам.
Ханой е богат на изобилие от културни и исторически забележителности. Не пропускайте да посетите:

 • Пагодата на една колона - символът на Ханой;
 • Храмът на Литературата;
 • Операта;
 • Театърът;
 • Старият квартал на Ханой с впечатляващите 37 “Улички на Вината”;
 • Площадът Ба Дин;
 • Мавзолеят на президент Хошимин;
 • Президентската резиденция;
 • Националната камара;
 • Музеят на революцията;
 • Музеят на изящните изкуства и др.

Там Кок – Бит Донг
Там Кок – Бит Донг е известен природен пейзаж на територията на провинция Нин Бин, отстоящ на 115 км на юг от столицата Ханой. Там ще може да посетите Каменната църква и пагодата Бай Дин, която е най-голямата пагода във Виетнам. От Ханой на север към китайската граница в провинция Бак Кан е езерото Ба Бе (провинция Бак Кан), Му Канг Чай (провинций Йен Бай) и провинция Ха Занг, които са хълмистите и планински райони населени от различни народности, всяко със своята богата и национална идентичност на културата. На 376 км от Ханой в същата посока е и популярното туристическо градче Шапа (пров.Лао Кай). Вечерта се тръгва с влак от Ханой и рано сутринта се пристига в Лао Кай, от там се продължава с автобус до градчето което е скътано на около 20 км навътре в планините, близо до най-високия връх на Виетнам и Индокитайски полуостров – Фансипан, издигащ се на 3.143 м над морското равнище.

Mестност Диен Биен Фу
Намира се на северозапад на 474 км. от Ханой. Това е едно важно и известно историческо място, свързано с националното освобождение на Виетнам и на колониалните народи по целия свят.

Хой Ан - Градът е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Хой Ан е великолепно средновековно градче, което очарова с богатото си културно и историческо наследство. Любими забележителности на туристите са:

 • Покритият японски мост;
 • Старият град на Хой ан;
 • Пагодите Cao Dai, Ong, Quan Am и Phac Hat;
 • Храмът Cam Pho;
 • Музеят на историята и културата;
 • Плажовете Hoi An и Cua Dai и др.

Заливът Ха лонг
Заливът Халонг е едно от най-удивителните творения на природата. Подарете си незабравим круиз сред приказната красота на 3000-те островчета и невероятни скални образувания.
В Халонг има няколко хубави плажа. В Залива Lan Ha, който се намира навътре в изумруденото море, край бреговете на остров Cat Ba, ви очакват над 100 прекрасни пясъчни ивици, изпълнени с екзотика и божествена романтика. Не пропускайте да се разходите до островите Дин Хуонг, Га Чой и Кучето, както и пещерата Сунгкот.

Хо Ши Мин
Някога наричан Сайгон, днес Хо Ши Мин е най-големият и най-динамичен град във Виетнам. Определян като културната и търговската столица на страната, Хо Ши Мин предлага изобилие от атракции на своите посетители. Сред най-интересните са:

 • Центърът Ку Ши и уникалният лабиринт от 200 километрови тунели;
 • Музеят за следвоенни останки;
 • Китайският квартал Чо Лон;
 • Пагодата Тиен Хау;
 • Храмът Чао Дай;
 • Историческия музей;
 • Централният пазар Бин Тай;
 • Зоологическата градина и др.

Национален парк Бах Ма
Една от най-красивите природни местностни в Република Виентам е Националният парк Бах Ма. Паркът е разположен в Центарален Виентам, в непосредствна близост до град Хюе. Разполага се на защитена територия и предлага голямо разнообразие от представители на флората и фауната. Бах Ма е едно от местата, където можете да се предпазите от високите температури лятото и да се запознаете отблизо с природните красоти на Виетнам.
Бах Ма представлява естествена биогеографска граница между северната и южната част на Виетнам. Паркът е представител на около 2100 растителни вида. Намира се в област, която се счита за "център на растителното разнообразие" във Виетнам. Основният вид растителност са влажните вечнозелени гори, както и области на шубрак и пасища.
Националният парк е прочут като една от най-известните екодестинации в Република Виетнам. Разполага се на 220 квадратни километра площ. Той е дом на 1500 представителя на животинския свят. По-редките бозайници, които обитават парка, са: азиатският слон, белобузият гибон, както и някои редки видове птици.
Паркът умело съчетава в своите обятия планини и редица зелени равнини. В Бах Ма има няколко големи езера, създадени от блокове от черен гранит, и много романтични водопади с чиста и хладка вода. Паркът е построен в началото на XX век, с цел опазване на дивата природа и регенериране на някои от тропическите гори, загубени по време на колониалните времена.

Пагодата на Небесната Майка
В град Хюе, Виетнам, се намира едно очарователно чудо на човешката ръка. Става въпрос за културния паметник – Пагодата „Тиен Мю” или в превод „Пагодата на Небесната Майка”. Тя е построена през XVII век и е един от най-старите и красиви храмове в Република Виетнам. Сградата е част от националното културно наследство на Виетнам.
Пагодата „Тиен Мю” се разполага на седем етажа. Тя е най-високата пагода във Виетнам – 21 метра. „Небесната Майка” е със статут на символ на град Хюе. Построена е по нареждане на лорд Нгуен Хоанг, който получава видение от „небесната майка”. Тя повелява, че Господ ще слезе на земята и ще издигне огромна пагода на хълма, където местните да се молят за просперитета на своята страна.
Храмът е реконструиран и разширяван няколко пъти. Основните реставрации са в периода XVIII – XIX век. В двора на Пагодата на „Небесната Майка” можете да си закупите традиционен сувенир, нещо за хапване или пийване или да се порадвате на прохладния бриз. А ако сте решили да посетите историческия храм „Тиен Мю”, не забравяйте да донесете фотоапарат. Определено ще има какво да заснемете.
В днешни дни Пагодата на „Небесната Майка” е заобиколена от цветя и декоративни растения. В далечния край на градината се простира спокойна и романтична борова гора. Храмът и неговата градина са поддържани много добре и имат приветлив вид за всички посетители.

Муи Не
Една от най-красивите местности във Виетнам е красивият летен курорт – Муи Не. Вече повече от 10 години той е една от най-посещаваните туристически дестинации във Виетнам. Курортът се намира в непосредствена близост до морския бряг. Предлага луксозни хотели, ресторанти и заведения, които са на разположение на посетителите на плажния курорт.
Муи Не е разположен на типичен тропически плаж. Силният морски бриз превръща мястото в изключително популярна дестинация за любителите на кайтсърфа и уиндсърфинга. Средногодишната температура е около 27 градуса, а климатът е горещ и сух през по-голямата част от годината. Ако искате да се насладите максимално на Муи Не, можете да заповядате през туристическия сезон – от декември до май.
Туристическият компелкс разполага с луксозни Спа хотели, изградени в стила на модерна и характерна виетнамска култура. Ресторантите предлагат по нещо от ястията на световната и виетнамската кухня. В крайбрежните заведения можете да разпуснете с някой екзотичен коктейл, както и да хапнете морски дарове. Курортът разполага със съвременен Спа център, игрище за голф и други спортове.
Плажната ивица е изключително спокойна. Няма струпване на туристи, заради нейната голяма площ. Вечерно време можете да се насладите на една игра на билярд, в някой от трите нощни бара или пък, ако предпочитате уханието на морския бриз, можете да седнете на открито край морето. Препоръчвам Муи Не на всеки, който жадува за една приятна и спокойна почивка край морето.

Храмът на литературата
Храмът на литературата – Ван Миу, е една от най-значимите културни атракции на град Ханой. Литературният храм е построен в края на XI век от император Лай Тан Тонг в чест на великия деец Конфуций. Храмът се разполага в известната императорска академия, която е първият действащ университет в Република Виетнам.
Академията е обучавала аристократи, благородници и членове на кралските семействота в продължение на няколко столетия. Сградата и литературният храм са успели да запазят своя античен архитектурен вид вече повече от 1000 години. Храмът е претърпял няколко реставрации през годините.
Целият комплекс се състои от пет живописни двора. Първият двор се разполага на входа, където е разположена главната порта, украсена с два каменни дракона. Над вратата е запазен надписът „Ha Ma”, който напомня на посетители на културната забележителност да слязат от коня си. Вторият двор води до „Палата на литературата”. Мястото е украсено със зелени храсти, дървета и каменни структури.
В третия двор се намира красиво малко езерце. Околността на езерото е изографисана с надписи, които удостояват постиженията на културните дейци на Виетнам в периода- 1442 - 1780 година. Четвъртият двор помещава „Голямата къща на церемониите”, пред която се издига статуя на Конфуций. А в петия двор на комплекса се намира първият университет на Виетнам, основан заедно с Храма на литературата. Така изглежда един съхранен античен културен център, който си заслужава да бъде посетен.

Град Хюе
В централната част на страната, съвсем близо до 17-ия паралел, където е минавала разделителната линия между Северен и Южен Виетнам, се намира древният град Хюе, столица на династията Нгуен.
Хюе е град с дълга и славна история и въпреки тежките сражения, водени тук по време на Виетнамската война, той е запазил своята романтика, финес, научни и духовни ценности. Основателят на династията Нгуен – император Гиа Лонг, прави през 1802 година Хуе своя столица и скоро градът се прочува с културната си дейност. Императорът построява на северния бряг на Парфюмената река огромна крепост в китайски стил, в центъра на която се намира “Пурпурен забранен град”, отреден само за нуждите на владетелското семейство. Имперският град наоколо е център на управлението, а целият комплекс се простира на площ от 6 кв.км и е заобиколен от високи 7 м и дебели 20 м стени, които и отвън, и отвътре са защитени от ров с вода. Основите на повечето сгради са издигнати преди повече от 600 години, но това което днес може да се види тук, датира от 1804 и 1840 година.
Имперският град е унищожен за първи път от пожара през 1947 година, а по-късно и от най-ожесточените сражения по време на Виетнамската война. Някои от сградите обаче оцеляват и днес са напълно възобновени. Възобновителните работи продължават от 1975 г. до наши дни, като силен тласък им дава обявяването през 1993 г. от ЮНЕСКО на Хюе за паметник на световното културно наследство. Портата Нго Мон и дворецът Тай Хоа са две от неговите най-големи забележителности, но тук могат да се видят също така олтари на покойни предшественици, китайски зали за събирания, пагоди, храмове, кралски мавзолеи и интересни музеи.
Хюе не е просто град с богата история. Той е оживен и бързо развиващ се център с пет университета. През 1995 година получава от правителството статут на независим град, което е признание за нарасналото му икономическо значение.
Най-подходящо време за посещение: от март до септември.

Тунелите на Ку Чи
Тунелите на Ку Чи са сравнително неотдавнашни човешки творения, но тяхната слава напълно заслужено вече е обиколила света. Те са символ на упоритата решимост на виетнамците да се освободят от колониална зависимост.
Тунелите са замислени в края на 40-те години когато Виетмин (Демократичен фронт за освобождение на Виетнам) се опитва да изгони французите от страната. Отначало в тях се планира да се укриват оръжия и амуниции, но скоро се превръщат в скривалища за бойците на Виетмин. В средата на 60-те години на 20 век под Ку Чи и околната територия са изкопани вече 250 км такива тунели. Един от тях дори минава под американската база, намираща се в това селище. Подземните проходи позволяват на различни групи от бойци на Виетконг (Национален фронт за освобождение на Виетнам) да се свързват помежду си и дори да внедряват свои хора в Сайгон.
Тунелите са прокопани понякога на четири, разположени едно под друго, нива. Този вид строителни работи се оказват невероятно трудни, защото от една страна, в околността има отровни змии, скорпиони и други опасни насекоми, а от друга, тунелите трябва да бъдат достатъчно здрави, за да не пропада земята над тях. Хората понякога прекарват цели седмици под земята, където има не само жилища, но и болници, кухни, класни стаи, дори няколко театара и едно малко кино.
Тук по време на Виетнамската война загиват повече от 12 000 души, но офанзивата Тет, разработена в тези тунели, вероятно променя начина на мислене на американците, които осъзнават, че водят война, която не могат да спечелят.

Тай нин
В Тай Нин се намира необикновената катедрала Као Дай. Тя всъщност не е просто храм, а Свети престол на Као Дай, издигнат през 1927 г. от Нго Ван Чию, който няколко години по-рано основава каодаизма. Нго Ван Чию е спиритуалист и получава по време на сеанс основните постулати на своята религия от висш дух, наречен Као Дай. Те представляват смесица от будизъм, даоизъм, конфуцианство, християнство, ислям и спиритуализъм. Каодаистите вярват в универсален бог, представен от Божественото око и от изненадващи посредници от света на духовете като Уинстън Чърчил, Наполеон Бонапарт и Шекспир.
Катедралата е боядисана в ярки цветове, а Божественото око – символът на каодаизма, е изобразено върху високия балкон, който гледа към входната врата. Квадратни пагоди се издигат от двете страни на фасадата на зданието. Интериорът е мястото където най-ясно се забелязва смесицата от религии. Засводеният таван на наоса е боядисан в небесно синьо и е украсен със звезди и облаци, както и с фризове от лъвове и костенурки. Розовите колони, съчетани със зелени дракони, маркират очертанията на наоса, над който се издига голяма синя сфера, символизираща небето и покрита със звезди, през които Божественото око наблюдава насъбралите се богомолци.

Делтата на река Меконг
Река Меконг, с нейните над 4000 км, е дванадесетата по дължина река в света. Тя извира високо в Тибетското плато, тече през Югозападен Китай, заобикаля Мианмар, преминава като гранична река между Тайланд и Лаос, пресича Камбоджа и накрая навлиза във Виетнам, където плодородната й делта представлява основният селскостопански район на страната. Богатите хранителни вещества, съдържащи се в алувиалните наноси, позволяват 40 на сто от добивите на храни във Виетнам да се получават от една площ, която представлява само 10 процента от държавната територия.
Наричана от виетнамците Куу Лонг (деветте дракона), заради деветте притока, които се вливат в реката в района на плодородната й делта, равнината е пресечена и от множество канали, които отвеждат излишните количества приливни води по възможно най-практичния начин. Селскостопанският потенциал на региона обаче е забелязан едва след като французите окупират страната. По ирония на съдбата мочурливите терени и оризищата по-късно осигуряват идеално прикритие за бойците от виетнамската съпротива срещу французите, а по-късно и срещу американците.
Реката, заедно с мрежата от притоци и канали, е това, което прави района на делтата необикновено красив. Той е и много важна част от транспортната система на страната – хиляди лодки пътуват по водните пътища, както най-малките гребни лодчици, така и големите товарни гемии, превозващи ориз, плодове и захарна тръстика. Целият живот тук е съсредоточен във водата: можете да видите колоритни плаващи пазари, наколни селища и кхмерни пагоди, а териториите, които не са обхванати от земеделие, направо гъмжат от диви животни и растения. Тук хиляди птици гнездят на колонии, срещат се пет вида делфини, включително и така нареченият иравадски делфин.

Културни забележителности:

В културно-битовото отношение на Северен Виетнам, за местните и чуждестранни туристи заслужават внимание двата певчески жанра Куан Хо и Ка Чу. На 30 септември 2009 год., певческия жанр Куан Хо беше обявен от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство. Куан Хо са народни певчески мелодий от равнините на областа Бак Бо, съсродоточени главно в района Кинь Бак на провинцийте Бак Нин и Бак Занг. Куан Хо е вид народни песни с богати мелодий, предавани от уста на уста са били съхранени от поколенията. При традиционното Куан Хо липсва акомпанираща музика и най-вече се пее във вид на надпяване между мъжете и жените по време на пролетно-есенните събори в селата. На 1 октомври 2009 година, виетнамският народен жанр Ка Чу също бе вписан в листата на ЮНЕСКО като световно нематериално културно наследство което спешно се налага да бъде запазено. Като академичното изкуство, Ка Чу се заражда преди 10 века и се съхранява през цялото време. Много от селата в равнинните провинций на Северен Виетнам са люлката на мелодийте Ка Чу. Насладата от Ка Чу е наслада от слушането на поезия и музика. В изпълненията на Ка Чу не само певците и музикантите, но и зрителите могат да участват в пеенето, което му придава съвършенство, изисканост и тържественост.

Град Дананг е разположен в Централен Виетнам и има международна аерогара. Отстой на 764 км от Ханой и на 964 км от град Хо Ши Мин. Туристите имат възможността да посетят старата столица Хюе, която е на 108км на север от Дананг. На 11 декември 1993 година целият комплекс от старата столица Хюе бе обявен от ЮНЕСКО като Световно Културно наследство. Това бе първото признато световно наследство на Виетнам. Хюе беше столицата на династията на Нгуените (1802 – 1945 год.), която фактически е последната феодална династия на Виетнам. Не много голям по територия (6.777 хектара) и с население от само 280.000 души, Хюе е град неразривно свързан с историята, един от културните и туристически центрове на Виетнам и света. Град Хюе е привлекателен със старинният му чар лъхаш от дворците построени от различните династий, оригиналният фолклор и романтичната си природа. Важно е да се отбележи също, че на 7 ноември 2003 год.

Дворцовата музика – или музиката която е изпълнявана в императорските дворци беше обявена от ЮНЕСКО за шедьовър на световното нематериално културно наследство на човечеството. Дворцовата музика се заражда през 13 век, но едва при династията на Нгуените достига своето съвършенство в дворцовите палати на императорската столица Хюе. Тази музика е символ на силата, властта и дълголетието на династията и е неразривна част от кралските церемоний. След признаването й като световно културно наследство, музиката беше представена в много страни по света като Франция, Белгия и бе високо оценена от публиката и музикалните изкуствоведи.
На 30 км от Дананг е старият град Хой Ан (българският Несебър). През декември 1999 год. на 22-та сесия на Комитета за Световно наследство провела се в Маракеш (Мароко), Старият квартал на града бе признат за световно културно наследство. Разположен почти на бреговата ивица на Централен Виетнам, на бреговете на тихата река Тхубон, Хой Ан е старинен и привлекателен град, известен на света от няколко века. Зараждането му започва през 15 век като пристанищен град, който бързо се превръща в център на международната търговия и място където търговци от Китай, Япония, Португалия, Холандия и Индия са оставили своите характерни отпечатъци. Днес техните следи се виждат в смесицата от архитектурни стилове, различните будистки пагоди и храмове, пазарите.

На 70 км от Дананг е още едно великолепие под закрилата на ЮНЕСКО – Руйните Ми Шън на вече несъществуващото кралство Чампа. Стихията на войната унищожи почти изцяло тази обетована земя която е била осеяна с повече от 70 таинствени кули. Днес са запазени само 20 от тях, в които Светището Ми Шън е съхранило следите на една древна култура датираща от хилядолетия.

Някъде по средата между Ханой и Дананг в провинция Куанг Бин е разположен Националният парк Фонг Нха – Кебанг с площ от 85 хиляди хектара. На 27 сесия на Комитета за Световно наследство проведена между 30 юни и 5 юли 2003 год. в Париж внесе Националния парк в списъка на Световното природно наследство. Тук са открити много нови видове животни непознати досега на науката. Оценявайки стойноста на тази природна забележителност, освен естествената й геоложка и геоморфоложка стойност, в този район има и над 30 уникални пещери с обща дължина около 100 км, сред тях пещерата Фонг Нха – Ке Банг заслужено би заела място в списъка на „чудесата на света” с 7-те „най” „най”: - най-дългата известна пещера, - с най-високо и най-широко устие, - с най-много подводни езера, - с най-широка и красива подземна галерия, с най-големи и красиви сталактити и сталакмити, - с най-дългата подземна река, - с най-големия и красив подземен плаж.

На запад от Дананг е платото Тай Нгуен, родно място на много етнически народности с богат бит и култура. Тук ще може да се насладите на музиката на гонговете – „Гонговете на Тъй Нгуйен”. Великолепие, уникалност, магия и красота – в тяхната музика е събрано всичко... И не случайно, на 25 ноември 2005 год. ЮНЕСКО призна „културното пространство на гонговете Тай Нгуен от Виетнам” за „шедьовър на Световното нематериално културно наследство на човечеството”. Корените на тази самобитност произлизат от културните традиций и дълголетната история на етническите общности населили платото Тай Нгуен.

Град Далат е на 725км от Дананг и ние виетнамците го наричаме градът на цветята, както българския град Казанлък. Разположен е върху платото Лъм Виен на височина 1.500 метра над морското ниво, Далат е чудесна туристическа дестинация за отдих и почивка. Климатът му е сух и студен, средната годишна температура е 18 градуса.

На юг туристите ще могат да посетят град Хо Ши Мин, най-големият град на Виетнам, туристически център и изходен пункт към всички туристически направления на страната. Град Хо Ши Мин ( бившия Сайгон) има много добре развита туристическа база и туристическо обслужване, развлекателни и увеселителни центрове, ресторанти, хотели, музей и търговски молове. Климата му е мек, не е много горещо и дъждовете са краткотрайни, затова тук всеки сезон е удобен за туризъм.
Старата архитектурата на град Хо Ши Мин – перлата на Далечния Изток е съхранена и подържана, превърнала се е в интересни места за посещения. Гостите на града ще бъдат изненадани от столетни сенчести булеварди, зелени паркове пълни с ярки цветя и спокойни вилни райони. Освен новите небостъргачи в центъра, посетителите ще могат да се отбият и до Големия Пазар в китайския квартал, със старинните оживени улички, където търговията и производството неспират нощ и ден. Французите са оставили много и красиви сгради. Едва ли има друг град в Югоизточна Азия с толкова разнообразна архитектура, стилове и художествени оформления от Запада както Сайгон – или град Хо Ши Мин сега. Най-типичните от тях са Градския Комитет в Готически стил, Държавната банка, Драконовият Дом, Катедралата която е в Романски стил, Пощата и много други. Над 1000 пагоди, храмове, църкви и параклиси са построени през различните периоди, които сега са ценни обекти на културата, архитектурата и изкуството. Църквите в Сайгон като цяло са строени през втората половина на 19 век. Общо казано, архитектурният стил на френското течение от този период съчетава и романския и готическия стил познат ни от европейското Средновековие. Катедралата Света Мария е завършена през 1880 година и е най-голямата в града. Със системата от 11 музеи, град Хо Ши Мин се нарежда на първо място в сравнение с другите градове и провинции. Историческия музей е първият музей на града, а в същото време е и най-големият, създаден е през първите години на 20 век, в Музея на Хо Ши Мин се разказва за живота и делото на Президента Хо, Музея на свидетелствата от войната показва ужасите на американската агресия. И все пак най-голямата туристическа забележителност на града са подземната система от тунели на Ку Чи, като общата им дължина е около 200 км. Тунелите са един уникален обект на световната военна история, символ на желязната воля и военната умственост на армията и населението на града през времето на отбранителната война срещу американците.
На туристите също така може да бъде организирана екскурзия с корабче по река Сайгон, от което се откриват великолепни панорамни гледки и се усеща стремглавото развитие на града и района.
С брегова ивица дълга повече от 3000 км, Виетнам се нарежда на 27 място от 156 държави с 125 плажа равномерно разпределени по цялата страна. Доста от тях са много красиви като Бай Чай, До Шън, Шам Шън и Къа Ло на север, а Лагуната Ланг Ко и плажовете на Дананг, Фу Иен и Ня Чанг, намиращи се в среден Виетнам са едни от най-красивите и популярни в Азия, привличащи ежегодно хиляди туристи от страната и чужбина. На юг са плажовете на Вунг Тау, островите Кон Дао и Фу Куок. Природата е дарила Виетнам и с едни от най-красивите заливи на света като Залива Ха Лонг например със своите близо 2000 острова е на едно от първите три места в новата листа на 7-те чудеса на света, а с заливите на Ня Чанг и Ланг Ко Виетнам се нарежда между 12-те страни притежаващи най-красивите заливи на света.


Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.