Сингапур

Вашата оценка 5 от 1 глас
Сингапур-Името на града-държава Сингапур (Singapore) идва от санскрит и означава Град на лъва. Сингапур е смятан за най-чистия и зелен мегаполис в Азия. Градът не отстъпва на модерните мегаполиси - привлича с уникалната си смесица от небостъргачи, търговски центрове и типични местни кварталчета. Мозайката от култури и езици включва китайско, малайзийско и индийско влияние.

Обща информация:

Площ:
583 km² (на 174-то място)
Столица:
Сингапур
Най-голям град:
Сингапур
Официален език:
Английски, мандарински, малайски и тамилски език
Население (пребр., 2007):
4 588 720 (на 115-то място)
Валута:
Сингапурски долар (SGD)
Часова зона:
EET (UTC+8)
Интернет домейн:
.sg
Телефонен код:
65

История

Името „Сингапур“ произхожда от санскрит, съставено е от думите синга, сингха и пура , и означава „Лъвовград“. При заселването през 7-8 ми век, тогавашното княжество получава името Темасек („Морскиград“), но според легендата то скоро след това било сменено на „Лъвовград“. Причина за това била появата на морско чудовище наподобяващо лъв. „Мерлион“ — знакът на града, води от там своето начало.
Първите познати записки за Сингапур са в китайски текстове, датиращи от 3-ти век с.н.е. По това време Сингапур е бил външната граница на царство „Srivijaya“ (Сривижая), разположено на Суматра. Носейки в самото начало яванското име Темасек, се развива до значим търговски град, но не след дълго отново губи значимостта си. Това е и една от причините, поради които, освен няколко археологически открития, почти нищо не е запазено от онова време. Между 16ти и 19ти в. Сингапур е част от Джахорското султанство. По време на малайско – португалските войни е окупиран от потугалската войска. Сингапур временно е бил под контрол на португалците през 16ти век и на холандците през 17ти век, но през по–голямата част от времето е бил населяван от рибари и служел като убежище за пирати.
През 1819 г. сър Томас Стамфорд Рафълс (Sir Thomas Stamford Raffles), представител на Британската източноиндийска компания, слиза на острова и основава там представителство на компанията. През 1824 г., компанията изкупува целия остров от тогавашния управник на острова, султан Хюсеин Шах за 60 000 долара и годишна такса от 20 000 долара.
На 1 април 1867 г. Сингапур е обявен за британска колония. Благодарение на доброто географско разположение следва период на разцвет, като през 1881 г. населението наброява 172 ,993 души.
По време на Втората световна война, японците нападат острова и въпреки численото превъзходство на британците успяват да ги принудят да капитулират през 1942 г. Японците контролират острова до окончателната си капитулация през 1945 г., като през това време той носи името Шоонан–тоо( Shōnan-tō, „Южната светлина“).
През 1945 г. Сингапур е върнат британците, а през 1959 г. е обявен за кралска колония със самостоятелно управление. ПАП (People's Action Party – PAP) печели проведените през 1959 г. избори и така Лий Куан Ю става първия министър–председател на Сингапур. След референдума от 1962 г. Сингапур става част от Малайската федерация заедно с Малая, Сабах и Саравак. През 1963 г. получава независимост от Великобритания.
През есента на 1964 г. се стига до масови безредици между китайското и некитайското население. След голям идеологичски сблъсък между ПАП и федералното управление в Куала Лумпур, а също така поради страха от малайзийска страна, че безредиците може да се разпространят отвъд границите на Сингапур, той е изключен на 7 август 1965 г. от съюза. Два дни по–късно на 9 август 1965 г. Малайзия първа признава суверенитета на Сингапур. Оттогава на тази дата е и националния празник.
Младата република, бореща се за своята икономическа независимост се сблъсква с редица проблеми като – масова безработица, недостиг на жизнено пространство, обработваема земя и суровини.
Под ръководството на Лий Куан Ю от 1959 до 1990 г. държавата успява да се пребори с тези проблеми и само за едно поколение прави скок от развиваща се към промишлена държава.

География и климат

Сингапур се състои от 63 острова, в това число и главния остров. Съществуват две връзки с Йохор(англ. Johor)- изкуствения канал Johor-Singapore Causeway(англ.) на север и Tuas Second Link(англ.) на запад. Юронг, Пулау Теконг, Пулау Убин и Сентоса са най-големите от множеството малки острови на Сингапур. Най-високата естествена точка на Сингапур е Букит Тимах(176 м.).
Първоначално са били заселени само земите на Юг около река Сингапур. Останалата част от острова била или покрита от дъждовни гори или използвана за земеделски цели. През 1960 г. били заселени предимно районите около града. За заселването и благоустройството е отговорна държавната институция Urban Redevelopment Authority. Особено голямо значение са отдава на ефективното разпределение и използване на земята, както и на планирането на инфраструктурата. В план за развитието Сингапур е разделен на 55 района(включително и двете водни защитени зони), които от своя страна са групирани в 5 района. Административно Сингапур е разделен на 5 района със собствено управление. Това разпределение е обаче напълно несъвместимо със плановото разделение.
Поради малката си територия печеленето на земя в Сингапур е от жизнена важност. Необходимата за това почва бива набавяна от собствените хълмове, от морското дъно или бива закупена от съседните държави. По този начин територията на страната нараства от 581,5 км2 през 1960 г. на 697,2 км2 през 2003, като се очаква да се увеличи с нови 100 км2 до 2030 г.
Климатът е влажен-тропичен, като температурата почти през цялата година е 28°С.

Природа

Разположен на остров Сингапур и на няколко малки острова в Сингапурския проток. Остров Сингапур е с равнинен релеф (височина до 176 m). Екваториален мусонен климат (средна годишна температура 26-28 °С, валежи 2400 mm годишно). Останки от тропични гори, мангрова растителност по крайбрежието.

Население

Сингапур е една от най-гъсто населените страни в света (6489д/кв.км). Населението е много разнородно етнически - китайци (77%), малайци (14%), индийци (7%). Останалите 2% са европейци, японци и други народности.
Стопанство: Промишленост 30 % .Услуги 70 %. Развита е нефтохимическа, електротехническа, корабостроителна и кораборемонтна, авиационна, дървообработваща промишленост. Растениевъдство: Кокосова палма, подправки, тютюн, зеленчуци, ананаси. Риболов и добив на морски продукти. Износ: машини и оборудване (включително електроника - 63 %), химикали, минерални масла за САЩ, Малайзия, Хонконг, Япония, Тайван, Тайланд, Великобритания, Китай, Германия. Внос: машини и оборудване (57 %), минерални масла, химикали, хранителни стоки от САЩ, Япония, Малайзия, Тайланд, Китай, Тайван, Германия, Саудитска Арабия.

Забележителности

Сингапур е разделен на няколко района.

Центърът се състои приблизително от:

Орчард Роуд (Orchard Road), Ривърсайд (Riverside) и част от Чайнатаун и е известен като CBD (Central Business District).
Ривърсайд е колониалното "сърце" на Сингапур с театри, музеи и паметници.

Орчард Роуд (Orchard Road) включва километри търговски центрове.

Марина Бей (Marina Bay) е най-новата част на Сингапур с плажове и казина.

Бугис и Кампонг Глам (Bugis and Kampong Glam) е старият малайзийски регион, днес доминиран от магазини.
Чайнатаун (Chinatown) е посещаван от туристите заради атмосферата си.
Литъл Индия (Little India) е парченце от Индия на север от центъра.
Балестиер, Нютън, Новена и Тоа Пайох (Balestier, Newton, Novena, Toa Payoh) предлагат евтини нощувки и бирмански храмове.

Норт (North) и Уест (West), известни още като Удландс (Woodlands) и
Юронг (Jurong), са жилищни и индустриални зони.

Ийст Коуст (East Coast) има жилищни сгради, летището Чанги и плажове.
Сентоса в миналото е бил военна зона, а днес е превърнат в курорт.

Сингапурската зоологическа градина (Singapore Zoo)
Зоопаркът разполага с над 3600 бозайници и благодарение на използването на естествени бариери като потоци, скали и растения, се създава усещането, че между вас и животните няма никакви прегради. През цялата зоологическа градина минава трамвай. Има и нощен зоопарк. Отделете цял ден, за да разгледате всичко.
 • Работно време: 8:30 - 18:00 часа (всеки ден)
 • Билет: 20 сингапурски долара (13 за деца до 12 години)
 • Уебсайт: www.zoo.com.sg

Център на наследството на Чайнатаун (Chinatown Heritage Centre)
Запознайте се с миналото на Чайнатаун с интересната цветна изложба.
 • Уебсайт: www.chinatownheritagecentre.sg

Остров Сентоса
Бивша военна британска база, превърната в идиличен курорт, само на 700 м от шумния и забързан град. Можете да изберете сами между безупречни градини, плажове, нощен живот, култура, фонтани и голф-игрище с 18 дупки.

Сингапурският музей на изкуствата (Singapore Arts Museum)
Музеят представя класическо и модерно изкуство. Отворен е всеки ден от 10:00 до 19:00 часа. Вход: 10 сингапурски долара. Адрес: 72, Bras Basah Road.
 • Уебсайт: www.singaporeartmuseum.sg

Ботаническите градини (Botanical Gardens)
На 52 хектара съвсем близо до центъра на града се намира истинско въплъщение на тропическа зеленина. Символ на островната държава е орхидеята - в специализираната градина можете да видите хиляди редки екземпляри, отглеждани през последните 50 години. Работно време: всеки ден от 5:00 до 24:00 часа. Вход свободен, заплаща се само за Градината с орхидеите - 2 сингапурски долара.
 • Уебсайт: www.sbg.org.sg

Крепостта "Силосо" (Fort Siloso)
Крепостта "Силосо" е единственото запазено крайбрежно укрепление в Сингапур, което напомня за колониалното минало. Работно време: 9:00 - 18:00 часа, всеки ден. Вход: 8 сингапурски долара.
 • Уебсайт: www.fortsiloso.com

Подводен свят (Underwater World)
Подводният океанариум също е голяма атрaкация - разположен е на остров Сентоса. Билетът включва и посещение на Делфиновата лагуна (Dolphin Lagoon). Срещу допълнително заплащане можете да поплувате с делфините. Всеки ден в 19:00 часа започва Нощната програма и имате възможност да видите нощния живот на водните обитатели.
 • Работно време: 9:00 - 21:00 часа. Входна такса: 17,30 сингапурски долара. Адрес: 80, Siloso Road, Сентоса.
 • Уебсайт: www.underwaterworld.com.sg

Музей на азиатските цивилизации (Asian Civilisations Museum)
Mузеят има две крила, в които ще се потопите изцяло в азиатския колорит от дълбока древност до днес.
 • Работно време: 13:00 - 19:00 часа (понеделник), 9:00 - 19:00 часа (вторник - четвъртък, събота и неделя), 9:00 - 21:00 (неделя). Билет: 3 сингапурски долара.
 • Адрес: Крило 1: 39, Armenian Street; Крило 2: 1, Empress Place
Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.