Гърция

Вашата оценка 5 от 1 глас
Гърция - излъчваща хаос, драма, трагедия и демокрация още преди много от нациите да се сетят да търсят сувлаки, Гърция се гордее с наследство, нетърпящо никаква конкуренция. Но не очаквайте посещението ви там да бъде само и единствено изучаване на древния свят – гръцката склонност към безкрайни, диви забавления датира още от времето на Дионисий.Изобилието от древни фрагменти се открива навсякъде, като започнем от понякога мъгливата Атина и стигнем до ослепителните острови: средището на вселената – Делхи, изобилието от срутени колони на свещения остров Делос, украсените със стенописи Минойски дворци на остров Крит и дори островът Санторини, за който се носят легенди, че е потопената Атлантида, с чието изчезване е погинала цялата минойска цивилизация.
Страната се разполага на площ от 131,940 кв.км, в това число – суша 130,800 кв.км и вода 1 140 кв.км. Тя заема стратегическо място с доминиращо значение на Егейско море. Полуостровното разположение на Гърция и прилежащите към нея група от над 2000 острова, са едни от основните географски достойнства на страната. Гърция се намира на кръстопътно положение между Европа, Азия и Африка. Тя е наследница на културно и материално наследство от древните гърци, Византийската Империя и близо четири века под турско робство. Страната е считана за люлка на западната цивилизация и родина на демокрацията. Гърция има дълга и динамична история и културо наследство, което е оказало силно влияние върху Северна Африка, Средния Изток и има формираща роля за развитието на културата в Европа.
Климатичните особености на Гърция я правят силно привлекателна за туристите, тъй като страната разполага с необходимите предпоставки за предлагане на качествени и разнообразни туристически продукти. Територията й е изградена от планинска, назъбена площ, издадена над морските заливи в южната част на Балканите, от п-в Пелопонес и множество острови, най-популярните от които са – Крит, Ебея, Лезбос, Чиос, Цикладските и Йонинските остови. 4/5 от страната са изградени от планински вериги и хълмове. Олимпос е най-високата планина, а нейният първенец е бил считан за трона на Боговете. Днес планината е силно популярна и подходяща за различни видове планински спортове като катерене, колоездене и др. Планинската верига се простират в западната част на страната и свършва при о-в Крит. В тази част се намират и множество живописни езера. Богато културно-историческо наследство е формацията Метеора. Тя се състои от високи, стръмни скални блокове, които осигуряват незабравимо преживяване на хилядите туристи, които посещават местността всяка година. Специален лифт води до живописните манастири на върха на скалите. Климатът на страната се отличава със сухо и топло лято и мека и влажна зима.

География:
Гърция е разположена в Европа, в южната част на Балканския полуостров. Основната част от територията ѝ се състои от планински земи, издадени в морето на юг от основната част на Балканския полуостров, завършващи с Пелопонеския полуостров. Последният е разделен от сушата посредством Коринтския канал, както и Патраският, Коринтският и Саронският заливи. Поради разчленения характер на бреговете и множеството острови, Гърция има 12-тата най-дълга брегова линия в света с дължина от 13 676 километра. Сухоземните ѝ граници възлизат на 1228 километра — 494 километра с България, 282 километра с Албания, 246 километра с Република Македония и 206 километра с Турция. Общата площ на Гърция е 131 957 квадратни километра. Страната е разположена между 34° и 42° с.ш. и 19° и 30° и.д.
Гърция има голям брой острови — между 1200 и 6000 в зависимост от дефиницията, от които 227 са населени. Най-големият от тях е Крит, следван от Евбея, Родос и Лесбос. Островите са групирани в няколко големи архипелага — Арго-Саронски около Атина, Цикладски острови в централно Егейско море, Северноегейски острови около бреговете на Турция, Додеканези между Турция и Кипър, Северни Споради около бреговете на Евбея и Йонийски острови в Йонийско море.
Около 80% от територията на Гърция се състои от планини и хълмове, което я прави една от държавите с най-много планини в Европа. Най-високият връх е Митикас (2917 метра) в планината Олимп. На запад се намира планината Пинд, която е естествено продължение на Динарските планини. Най-високият ѝ връх е Смоликас (2637 метра). Пинд се простира и на юг, през централен Пелопонес, продължава по островите Китера и Антикитера и завършва на остров Крит. Върховете по тези острови преди много години са били част от планини, които са потънали в морето. В североизточна Гърция се намира южният дял на Родопите. Тази част от страната е покрита и с гъсти гори.
В Тесалия, централна Македония и Тракия преобладава равнинният релеф. Там са разположени по-голямата част от земеделските стопанства в Гърция, което прави тези региони важни от икономическа гледна точка.
Климатът субтропически или също средиземноморски. Зимата е хладна и влажна, а лятото е горещо и сухо. Често през лятото стават пожари.

Флора и фауна:
Фауната не е изобилна, но все още се срещат редки популации от мечки, рисове, чакали, лисици и алпийски антилопи. Дивата коза, изчезнала в повечето европейски държави, все още се среща в Гърция и на остров Крит. Голямо е разнообразието от мигриращи и местни птици, както и от морски животни, възлизащи на над 250 вида. Забележителен морски вид е костенурката Карета.
От 4992 вида висши растения, регистрирани в Гърция, около 742 са ендемити. Билки, редки цветя и растения съставят ботаническото богатство на страната. Растителността варира според надморската височина. От 0 до 460 метра над морското равнище виреят предимно портокали, маслини, фурми, бадеми, нар, смокини, грозде, тютюн, памук, ориз. От 460 до 1070 метра преобладават дъб, кестен, бор. Над 1 070 метра – ела и бук. Естествената гъба е важна износна стока.

Държавно устройство:
Гърция е парламентарна република. Приетата през 1975 г. конституция е гаранция за спазването на правата и свободите на гръцките граждани.Според нея глава на гръцката държава е непряко избран президент. Той се избира за срок от 5 години от Парламента.
Основа на изпълнителната власт е правителството (министерски съвет), начело с министър-председател. До поправката през 1986 голяма роля във властта играе и президентът, но след това много от правомощията му са отнети и днес той има по-скоро представителни функции. Най-голяма власт е съсредоточена в министър-председателя, който формално се назначава от президента.
Законодателната власт се упражнява от 300-местен еднокамарен Парламент, чийто състав се избира на всеки 4 години на тайни парламентарни избори. Изборната система в страната е пропорционална с 3% изборен праг, като партията, получила най-много гласове получава 50 допълнителни места. Преди всички избори президентът е задължен дда разпуска парламента, а също и ако е гласуван вот на недоверие.Икономика:
Гърция е страна с добре развита пазарна икономика, базирана на селското стопанство и леката промишленост. Гърция е сред най-големите производители на маслини, тютюн и вино. Въпреки, че не е силно индустриализирана, страната произвежда леки и икономични автомобили ("Атика", "Алта"), електроника, оръжия, кораби и строителни материали. Гръцката икономика е най-развитата на Балканите.
Транспортната мрежа на Гърция включва 36 500 km пътища и 2 500 km железопътни линии. Страната разполага с голям морски търговски флот – около 3 500 кораба, повечето регистрирани под чужд флаг. Главни пристанища са Пирея, Солун, Патрас, Волос. В Гърция има 40 летища, 22 от които международни.

Население:
Население – 10,787,690 (2011), столица – Атина (3,1 млн ж., урбанизирана популация към 2001), по-големи градове – Солун (770 хил. ж., урбанизирана популация към 2001), Патра (170 хил. ж. към 2001), Ираклион (140 хил. ж. към 2001), Лариса (120 хил. ж. към 2001).
След преброяването на населнието (2001) като новостилни православни са се определили – 95,5%, като старостилни православни – 2,3%, като мюсюлмани – 1,3%, като други – 0,9%. Граждани по страни според преброяването от 2001: гърци - 93,8%, албанци - 4,3%, българи – 0,4%, румънци – 0,2%, украинци – 0,2%, пакистанци – 0,1%, руснаци – 0,1%, грузинци – 0,1%, индийци – 0,1%, други - 0,7%.32 Данните не включват етнически групи и малцинства, например мюсюлманското малцинство, което е 1% от населението, от него 0.5% са турци, 0.4% - българи мохамедани и 0.1% - цигани. Въпреки че повечето българи, останали след войната в егейска Македония имат българския език за роден, са асимилирани и се смятат за етнически гърци.

Официално название:
Република Гърция
Местоположение:
южна Европа, граничеща с Егейско море, Йонийско море и Средиземно море, между Албания и Турция.
Площ:
131 940 кв. Км
Сухопътни граници:
общо: 1 210 км погранични страни: Албания 282 км, България 494 км, Турция 206 км, Бившата Югославска Република Македония 228 км
Брегова ивица:
13 676 км
Морски владения:
континентален шелф: на дълбочина 200 м или до дълбочината на разработка акватория: 6 морски мили
Климат:
умерен; мека, влажна зима; сухо, горещо лято
Релеф:
предимно планини и хребети, навлизащи в морето като полуострови или островни вериги
Столица:
Атина
Езици:
гръцки 99% (официален), английски, френски
Религии:
православни 98%, мюсюлмани 1.3%, други 0.7%
Влизане в страната:
безвизов режим
Валута:
евро
Най-подходящо време за посещение:
от май до юни и от септември до октомври
Международен код за телефонно избиране:
0030

Какво си заслужава да посетим в Гърция:

Миконос - Малката Венеция на Гърция:
Остров Миконос е най-красивата перла сред гръцките острови. Намира се между островите Тинос и Наксос и е част от Цикладските острови в Егейско море. На острова почти няма зеленина и е разположен на 85 кв.км. Бреговата му ивица е 80 км и местното население наброява 5 500 жители. Главен град на острова е Миконос, известен също и като Хора - съчетание от специфична архитектура, невероятни рибни ресторанти, кафенета, дискотеки, клубове, бутици и магазини за подаръци. Островът се слави с нощния си живот. Центърът на Хора е известен като Малката Венеция. Има изобилие от хотели, къщи които се дават под наем, много висок стандарт. Тук съжителстват миналото и модерният начин на живот.
Миконос се намира на 177 км югоизточно от Пирея. Ако идвате тук за първи път ще останете изпълнени със спомени и емоции за години наред - особено ако избегнете месеците юли и август, когато всички туристи се втурват натам. Миконос е любимо място за много свободомислещи хора от цял свят. Островът привлича интелектуалци и артисти от цял свят, както и изтънчени гей посетители. По-лесно е да кажем кой не идва на Миконос.

По време на топ сезона тълпата е впечатляваща. Кораби бълват жадни за забавления туристи цяло лято, а полетите от Атина са повече от 10 на ден. Най-добрият начин да избегнете пренаселването е да станете рано сутрин, да посетите плажовете преди обяд и да изследвате улиците на Хора през късния следобяд, когато почти всички в града тепърва се събуждат и се отправят към плажа. Миконос е единственият остров в Егейско море, където е разрешено гмуркането, няколко водолазни центрове отдават под наем екипировка и предлагат обучение.
Много е важно да не пристигате тук без резервация в пика на летния сезон, освен ако не обичате да спите на открито и нямате нищо против да бъдете преместени от мястото, което сте избрали от местната полиция, която не е много дружелюбна към такива прояви.

Как да стигнете до там?
За да се доберете до острова, първо трябва да стигнете до Атина и от там да изберете как да пътувате до Миконос - със самолет или ферибот.
Със самолет:
Има дневно няколко полета от Атина до Миконос и един полет дневно от Миконос до Ираклио (о-в Крит) и Сандорини.
Летището на Миконос се намира на 10 минути от града. От там можете да вземете автобус или такси. Много хотели предлагат транспорт с частен мини бус.
Туроператорите организират редовно пътувания с автобус до Атина. Цената на билета е 98.00 лв. Пътува всички дни от седмицата в 11.00, пристига в 23 часа. Сряда, четвъртък, петък, събота и неделя тръгва в 17.00, пристига в 5.00 часа, а в петък има късно разписание от 21.00 часа.
С ферибот:
Фериботите пътуват от Пирея веднъж дневно, обикновено в 8.00 часа сутринта, а през лятото и след обяд. Пътуването трае четири часа и половина.
Information: Piraeus Port Authority, tel.: (+30) 210 4226000
Information: Rafina Port Authority, tel.: (+30) 22940 22300.

Къде да отседнете?
Популярна шега на Миконос е, че хотелите даже имат и легла. Не че ще са ви особено необходими, защото наистина последното нещо, което ще искате да правите там, е да спите.

Pelican Bay Hotel - четири звезди - е бутиков хотел. Известният интериорен дизайнер Christina Tsalikian е уловила гениалната простота на пейзажите на Миконос в архитектурното решение на хотела. Цветовете на небето, морето и гранита са пренесени в интериора. Декорът и обзавеждането са направени специално за Pelican Bay. Цените: от 95 € до 300 €. Адресът на хотела е MYKONOS 84 600 - GREECE.

Cavo Tagoo е елегантен хотел в скалите на Хора, предлагащ спиращи дъха гледки към града. Списание Одисей нарежда хотела сред 10-те най-добри хотели в Гърция. Архитектурата на хотела в островитянски стил е печелила много награди. Мраморните подове, автентичните дървени мебели и king-size леглата ще ви доставят едно незабравимо преживяване. Хотелът разполага с басейн със солена морска вода и отличен ресторант. Цените варират от 225 € до 420 €.

Matina Hotel е малък хотел, разположен в красива градина. Ако искате да избегнете големите изолирани хотели и да се насладите на туристическия хаос, това е мястото за вас. Стаите са комфортни и удобни, оборудвани с безжичен интернет. Цените са 110 € за двойна стая. Адресът на хотела е 3 Fournakion.

Къде да похапнете?
Ястията в гръцкото меню се приготвят по най-лесен начин, гозбите са вкусни. В ястията се поставя много мазнина, най-вече зехтин. Подправките са задължителни. Типичният вкус и цвят на много ястия се получават от чесъна, лютивите подправки, ароматните треви, орехите и стафидите.

El Greco/Yorgos е мястото, предлагащо традиционни рецепти, събирани от различни региони на цяла Гърция. Опитайте специалитета от Керкира bourdeto - задушена риба в доматено-винен сос. Не пропускайте да опитате и екзотичните гъби с домашно сирене местно производство. Кулинарни традиции от 1960 година. Ще откриете ресторанта на Plateia Tria Pigadia.

La Maison de Catherine предлага освен гръцка и изтънчена френска кухня. Приятно място за късна вечеря. Суфле от морски дарове, паста с риба или агнешко печено или на грил - тук всичко е на ниво. Елегантна зала, осветена със свещи. Изискани десерти. Тук ценителите могат да открият нови кулинарни усещания. Търсете адрес Ayios Gerasimos.

За почитателите на здравословното хранене и вегетарианството е Sesame Kitchen. Малката таверна ще ви изненада с вегетариански специалитети - пресен пай от сирене и спанак, свежи салати, кафяв ориз и ястия от соя, зеленчукова мусака и задушени зеленчуци. Търсете Plateia Tria Pigadia.

Сладки изкушения ще откриете в Skaropoulos, на 1.5 км извън града, по пътя за Ano Mera, предлагащ трдиционните местни специалитети на Никос и Франческа Кукас. Бащата на Никос е започнал сладкарския бизнес през 1921 и е получил специалното одобрение на Уинстън Чърчил. Опитайте прочутия бадемов сладкиш amygdalota и бадемовите бисквити, любими на Чърчил.


Нощен живот:
Нощно време става ясно защо Миконос е смятан за един от най-хедонистичните острови с бурен нощен живот, който сякаш е измислен от древногръцкия бог на виното Дионисий. Ако обичате танците в компанията на красиви хора, забавлявайки се до зори, Миконос е вашият остров.

Две са местата, които задължително трябва да посетите - Hotel Phillipi в центъра на града и Alefkandra section на брега на морето. Всички знаменитости, които посещават Миконос завършват партито във Phillippi и ако искате да зърнете богатите и известните това е мястото.

Alefkandra изобилства от нощни заведения, барове и таверни. Популярно място е Mykonos Bar, известен с традиционната гръцка музика Ребетико и народни танци. Това място се люлее под гръцките ритми чак до ранни зори.

Друг начин да опознаете нощния живот на Миконос е да се доверите на ушите си и да следвате музиката.

Гледането на залеза е популярен спорт в изисканите барове на Малката Венеция. Kastro, близо до Paraportiani Church е известно със своята класическа музика и ледени дайкирита място. Galeraki пък предлага голямо разнообразие от екзотични коктейли и клиенти; галерията с произведения на изкуството, която се намира вътре е дала името на заведението - "Малката галерия".

Децибелите са усилени до край покрай пристанището. Американска и популярна европейска музика ще откриете в Pierro's, Anchor пък предлага блус, джаз и класически рок на своите клиенти. Thalami е за тези, които искат да слушат гръцка музика и да потанцуват.

Атракции:

Да се загубите в лабиринта от алеи на Хора е основен елемент от една запомняща се ваканция на Миконос. Главната и уникална атракция на този невероятен остров е символът на острова - пеликана Петрос.

Друг символ на острова са вятърните мелници, които са общо около 16 на брой и се намират на юг от квартала Кастро.

Също така кварталът Алефкандра, или наречен още “Малката Венеция”. Къщите с малки дървени балкончета и построени направо върху морето напомнят за Венеция. Популярно място за срещи е Tria Pigadia (Три кладенеца). Местна легенда разказва, че ако девица пие от водата на всичките три кладенци със сигурност скоро ще си намери съпруг, но не ви съветваме да пробвате тази хипотеза, водата е с неприятен солен вкус.

Посетете Археологическият музей, който е основан в началото на 20 век. Тук можете да видите надгробни камъни от близкия остров Риния, както и погребални бижута и вази от 2500 г. пр. Хр. Главна атракция на музея е скулптурата на Херкулес, разположена в една от петте зали на музея. Делви с троянски релефи, бронзови съдове, романски дърворезби. Работно време от 9.00 до 3:30. Такса 3€.Най-известната църква на острова и може би най-фотографираната в Гърция е Paraportiani. Комплекс от 5 църкви, четири от които са на земята, а петата на покрива, тя е архитектурно произведение на изкуството. Датира от 16 -17 век.
Известен е и градът Ано Мера, който се намира на 7 км източно от Хора. Датира от 18 век.

За тези, които се интересуват от религия ще представлява интерес манастирът Panagia Tourliani, който има забележителна камбанария, украсена със сложни фолклорни дърворезби. В църквата се съхраняват огромни барокови италиански иконостаси с икони от Критската школа.

В Ано Мера ще усетите островитянската атмосфера и там може да опитате от домашните сирена с отличен вкус - напълно подходящи за неделен брънч.

Paradise Beach е най-известният плаж на Миконос, предимно за млади хора. Има много барове и таверни наоколо и възможност за водни спортове.
Не пропускайте и Watermania - воден парк в областта Elia, разположен на площ 60 декара и предлагащ всякакви водни развлечения.

Плажовете Орнос и Псару са любими на семейните туристи, а Псару е идеален за практикуване на всякакви видове водни спортове, включително уиндсърфинг, водни ски и гмуркане.

Остров Евиа
Евия е новогръцкото наименование на остров Евбея (Εύβοια, Évia), известен още като Негропонт. Той е вторият по големина гръцки остров след Крит. Островът е отделен от континенталната част на Гърция от тесния проток Еврип. Евия има тясна и дълга форма, която наподобява морско конче.
Островът предразполага към обиколки с кола, тъй като има множество селца и интересни места, които можете да посетите. Разбира се, не бива да се пропускат и плажовете. В зависимост от това къде сте отседнали, ще имате възможност да се отдадете на спокойствие и почивка или да се вихрите по нощните клубовете.
Евия има много добри условия за водни спортове.
Столицата на островa е Халкида. В нея ще намерите много барове, ресторанти и места за забавление. Именно тук се намира мостът, който свързва острова с Гърция, и тук акостират фериботите оттам.

Остров Скопелос
Скопелос (Σκ?πελος, Skopelos) е гръцки остров в Егейско море, и е част от островната група Северни Споради. Островът е разположен на изток от Гърция и е част от префектурата Магнезия. Площта му е 96,226 кв.км , а населението в 4 969 жители (по данни от 2001г.). Има 2 планини, достигащи височина от над 500м. - Делфи (681м), намираща се в центъра на острова и Палуки (546м.), намира се на югоизток. Според легендата о.Скопелос е основан от Стафилус – син на бог Дионис и принцеса Ариадна от Крит. В миналото островът е бил известен с прекрасното си вино. В наши дни на острова се отглеждат и произвеждат маслини, зехтин, сирене фета, мед, сушени сини сливи. Скопелос е най-зеленият остров в Егейско море. Там има голямо разнообразие от цветя, дървета и храсти. Освен със зеленината, острова пленява и с живописните си плажове. Интерес представлява и архитектурата на сградите. Там има над 360 църкви и и параклиси. Филмът Мамма Миа е сниман на о.Скопелос и о.Скиатос.

Остров Лимнос - земята на Хефест
Лѐмнос или Лѝмнос (старогръцко произношение Лемнос, новогръцко - Лимнос) е осмият по големина остров на Гърция в северната част на Егейско море. Изплува на повърхността от дълбоките води на Егейско море преди 25 милиона години. Островът е самостоятелен дем в административна област Северен Егей. Площта му е 482 км2, бреговата линия 263 км., а населението 18104 (2001 г.) жители. Най-високата точка е с надморска височина 430 м. Релефът е предимно хълмист почти без гори, с ниска растителност и на места равнинен. Състои се от 36 селища.
Островът в древни времена е бил посветен на бога на огъня и защитник на ковачите Хефест, който според мита паднал на Лемнос. Хефест бил хвърлен от Олимп и майка му Хера, която като видяла колко е хилав се възмутила и го хвърлила на земята. След като цял ден се е носил из простора, паднал на острова при залез слънце. Там, според Омир за Хефест се грижили обитавалите острова синтийски мъже (Илиада, I, 590), а според Аполодор - Тетида (Митологическа библиотека I, 3,5). Този мит вероятно е свързан с активната вулканична дейност на острова. Според една от легендите, бог Хефест (на гръцки ‘Ήφαιστος => ηφαίστειον=вулкан) е построил коваческата си работилница в дълбините на Мосихлос – действащия на острова в праисторическата епоха вулкан. В знак на благодарност за топлото посрещане Хефест предал на синтийците занаята на металообработката.
Впечатляваща е богатата колекция от находки в повечето археологически обекти на острова - в Полиохни, в Кавирия, в Ифестия, в храма на Артемида, в праисторическият град Мирина, в неокласическата сграда на Археологическия музей на Лимнос.
В Църковния музей на Митрополия Лимнос са събрани безценни артефакти и традиционни църковни произведения на изкуството от византийския и следвизантийския период.
Етнографският музей в селището Портяну, с очарователните си експонати от ежедневието на островитяните, както и с повече от 300 предмета от народния бит и творчество, пленява ценителите на местната култура.
Богатите морски традиции на Лимнос стават достъпни в Музея на морската традиция и добива на морски гъби в Лимнос. Морските традиции на бежанците от Мала Азия, които са се занимавали с добив и обработка на морски гъби, оборудването на водолазите, водолазните костюми, инструменти и предмети, с които са събирани гъбите от дълбините на морето, хвърлят поглед към една друга епоха.
Историята на острова не се ограничава само до музеите. Историята се среща на всяка крачка - в археологическият обект Полиохни, където се намира и Музеят на праисторическото селище Полиохни, в археологическия обект Ифестия - най-големият и най-стар град на Лимнос през историческата епоха, където при разкопките е разкрит храм, посветен на Великата богиня Лимнос, некрополи, бани, театър на елинистическата епоха, в Кавирио, където се намира и пещерата на Филоктет. В главното селище на острова - в археологическият обект на древна Мирина, е открит храм на Артемида - покровителка на Мирина.
Грънчарската работилница близо до елинистичния и римския некропол, както и руините на крепостните стени, са някои от най-интересните останки от неолитното селище извън стените на крепостта Мирина.
Галерията на съвременното изкуство от балканския полуостров в селището Кондяс, единствено по рода си в Гърция, приютява творби на значими художници от Лимнос, Гърция и Балканите, между които и на българските художници: Свилен Блажев, Ангел Христов, Андрей Даниел, Николай Даскалов, Владимир Гоев, Милена Желязова, Йордан Кацамунски, Йордан Кисьов, Цветан Колев, Пламен Легкоступ, Марина Маринова, Ивайло Минчев, Десислава Минчева, Станислав Памукчиев, Пеньо Пенев, Чавдар Петров, Енчо Пиронков, Проф. Греди Асса, Светлив Русев, Лиляна Русева, Калина Тасева, Веса Василева.
Големите панаири, конните надбягвания, празникът на сардината и ракията под звуците на традиционната лимноска "лира" /гъдулка/, са автентичен израз на забавление в това място, което създава усещането за безкрайно пътешествие.
В Лимнос думата "традиция" не е продукт на туристически маркетинг.
В северозападната част на острова се намира местната "Сахара", в самото сърце на Северно Егейско море. Пахес Амдес /Дебели пясъци/, както ги наричат местните, е поразително явление от дюни, намиращи се сред хълмовете на площ от 70 дка.
Влажните зони на езерата Хортаролимни и Алики - един от най-големите естествени солници в Гърция, както и Аспролимни, се смятат за най-значимите влажни зони на страната ни и са включени в Натура 2000. Трите езера заедно поддържат една изключителна екосистема, където зимуват над 4000 вида птици, сред които чапли, саблеклюни, рибарчета, блестящ ибис, фламинго.
Информационният екологичен център в Калиопи е основан през 2001 г. Той се стреми да информира и повишава, загрижеността на посетителите по въпросите на околната среда, с цел опазване и подобряване на естествената красота на района.
Водата на Терма извира от два източника. Тя идва от дълбочина 1200 м. и е с температура 42 - 44 градуса, лековита е и се препоръчва както за балнеолечение /при артрит, остеопороза, ревматизъм, артритни заболявания, спондилоартрит/, така и за питейна терапия /при камъни в бъбреците и камъни в жлъчката/. Тя съдържа минимално количество соли, бистра и приятна е на вкус. На това място са функционирали бани поне от 1548 г. Тогава е имало малка съблекалня и сводеста зала с каменна вана, които са съхранени до днес в по-нови сгради.
Днес водата от извора се използва за пиене от жителите на Лимнос, които се тълпят там, за да си напълнят павурчетата от старите чешми, строени през 1908 г.
Плажовете на Лимнос имат собствена индивидуалност. По протежение на 280 км. крайбрежна ивица можете да срещнете организирани плажове, където да се насладите на гмуркане с всички удобства и други атракции, но и пусти безлюдни плажове, където да се отдадете на летните мигове само с компания по ваш избор.
От крайбрежието Керос навътре в морето, на дълбочина от 7 до 8 м., се намират останките на военен кораб.
В южната част на полуостров Вриокастро, на разстояние от около 800 м. от брега и на изток от риф Вина, в района на селището Плака, са открити останки от потънал древен град.
Потънал древен град е намерен и навътре в морето при източния бряг в морската зона Митонес, в района на Плака. За съществуването на останките е съобщено за първи път от Шоазьол - Гуфие през 1785 г., който ги отъждествява с Омировия град Хриси, потънал през 197 г. пр. Хр.
Лимнос е подходящ за млади и не толкова млади двойки и семейства, за изследователи, но и за любители на спорта.
Изобилието от места за богат риболов, земеделието, животновъдството в чистите равнини и тучните пасища, в комбинация с климатичните условия на Лимнос, осигуряват продукти с рядко качество и вкус.
Изключителните сирена, традиционните тестени и захарни изделия, медът от мащерка и прясната риба, ще задоволят и най-изтънчения гастроном.
В древността виното на Лимнос е считано за нектара на Олимпийските богове.
Лимнос продължава да е винопроизводителен остров и славата за качеството на неговите вина се носи по целия свят.
Мандрес - кошарите на Лимнос, царството на овчарите, са построени от камък, дърво и тръстика и се сливат по чуден начин с околната среда, като създават чувство за баланс и хармония.
В традициите на Лимнос и във фолклорните песни на острова, мандрата символизира "царството на кехаята".
Разпръснатите кошари, вятърните мелници, неокласическите имения на бряг Ромейкос, каменистият пейзаж в Кондяс, са само част от архитектурното чудо на Лимнос.
В колоритните кафенета на селските площади, всеки може да се отпусне и да се наслади на гръцко кафе или местно узо, придружено с традиционните мезета.
Лимнос и религията: Посетителите на Лимнос остават впечатлени от църквите, които са пръснати из целия остров. Многобройните църкви и параклисина селските площади, ниско в долините или кацнали по стръмнините, представляват една живописна мозайка и в същото време разкриват дълбоката връзка на лимносци с религията.
Според традицията, вярващите напускат Аязмото /"аязмо" - светена вода/ на Свети Хараламбос, носейки на главите си морски камъчета докато се качват по стълбите. Старите хора казват, че така се лекува главоболие и мигрена.
Русуня, както се казва районът, в който се намира Аязмото, е включен към Мрежата на лечебни и термални извори на Гърция, тъй като там има естествен поток на вода и глина, което е доказано, че има благотворно влияние при лечение на ревматизъм, артрит, неврастения и хронични травми.
Навремето в параклис "Богородица Какавиотиса", са живеели монаси - отшелници.
На празника на Богородица - вторникът след Великден, лимносци натоварвали магаретата си с храна и вино и отивали там на поклонение и веселие.
На мястото, където днес е църква "Богородица - Животворен извор", в района Коцинас, през 14 век е имало малък манастир. От двора на църквата започва стълбище, издълбано в скалата. 57 каменни стъпала, като всяко 13-то е от мрамор, водят до средата на хълма в естествен купол, където извира сладка вода за пиене. Водата на този извор днес се счита за чудотворна светена вода.
Манастир "Св. Созонт", на името на покровителя на Лимнос, намиращ се на източното крайбрежие на острова, е служил като фар на моряците и ги е водел при преминаване през опасните морски проходи. Всяка година на 7 септември, с голям панаир се отбелязва деня на Светеца, който спасил лимноските моряци, превръщайки наметалото си в лодка.
Въздушен транспорт: Международното летище "Хефест" на о-в Лимнос е едно от най-големите летища в Егейско море.
Самолетите, излитащи от Солун, кацат след 35 минути в Лимнос, а от Атина - след 45 минути.
Летището обслужва с чартърни полети всяка точка на света.
Воден транспорт: От Солун и Кавала можете да вземете кораб, който да Ви отведе до Егейско море с дестинация Лимнос.

Полезна информация:

- Полиция: 22540 - 22200;
- Поща: 22540 - 22462;
- Морска полиция: 22540 - 22225;
- Летище: 22540 - 29402;
- Митница: 22540 - 22284;
- Автогара: 22540 - 22464;
- Община: 22543 - 50000;
- Болница: 22543 - 50400.

Климат:
Климатът на острова е главно средиземноморски. Зимите са предимно меки, но от време на време вали сняг. Силните ветрове са една от характерните черти на острова, особено през август и зимно време. Това е и причината остров Лимнос да носи прякора „Яздещият вятъра”, (на гръцки език Anemoessa”). Температурите са типични, от 2 до 5 градуса по-ниски отколкото са в Атина, особено през лятото.

Островът все още не е засегнат от масовия туризъм. Разположен е на изхода на прохода Дарданели, точно напречно на Троя. На около 36 морски мили от острова се намира планината Атос. Островът е с много голяма роля във военно, търговско и туристическо отношение, още от древни времена, както и до днес.

Пейзажи:
Островът разполага с много малки и големи заливи, както и около 100 пясъчни плажа.
Можете да посетите планината Фаракло, която е известна с красивите си вулканични форми и уникалани пясъчни дюни. Тук се намират около 40 традиционни селища, които все още не са засегнати от масовия туризъм.

Забавления:
Поради силния вятър през лятото, посетителите могат да се възползват от най-различни водни спортове. На Керос Бийч можете да се насладите на уиндсърфинг и кайтсърфинг. Този плаж е един от 10-те най-подходящи за този тип спортове. На Гомати Бийч можете да практикувате уиндсърфинг върху гребените на големите вълни.

„Натура”:
Две трети от острова е защитен от мрежата на „Натура”. Влажните земи на този остров са дом на повече от 12 вида, които са застрашени от изчезване. Естествените образувания на влажните територии в Диапори са с огромно значение. Във Факос можете да видите много пасища и вулканични скали.

Археологически забележителности:
Полиохни - най-старият организиран град в света.
Ифайстея - най старият град на остров Лимнос.
Кавейрия е вероятно най-старият дворец за поклонение в Гърция. Говори се, че именно тук са се извършвали церемонии за плодородие.

СПА:
Хипократ използвал почвата на остров Лимнос, за да лекува различни болести. Островът има минерални извори подходящи за спа, които се намират в района на подножието на планината на пророк Илия, между градчетата Мирина и Корнос. Минералните извори, известни още от дълбока древност.

Достъпност:

Летище:
Най-голямото и най-организираното в Егейско море. Разполага с най-голямата самолетна писта в Гърция. През лятото полетите до Атина са поне 3 пъти дневно. Продължителността на полета, в зависимост от типа самолет, е около 30-45 минути.
От остров Лимнос има полети до Солун 5 пъти в седмицата, до Митилене 5 пъти седмично и 2 пъти седмично до Киос, Самос и Родос.

Пристанище:
Пристанището в Лимнос е свързано с Атика по пет възможни маршрута. По тях се пътува всяка седмица за и от Пиреа и Лаварио. Островът е свързан със северна Гърция чрез Солун и Кавала, както и други острови в Егейско море - Митилини, Киос и Агиос Ефстратиос.

Олимпйска ривиера
Олимпийската ривиера е разположена в централната част на Пиерия, Гърция, в подножието на планината Олимп. Близо 70-те км чисти пясъчни плажове и митичното, божествено минало на местността, привличат множество туристи. Тук може да се насладите на своята лятна почивка с различни водни спортове или пък като посетите някоя от забележителностите.

Халкидики
получава името си от Халкис, град-държава, някога представлявал голяма сила на остров Ебоеа (днес Еввиа). На полуострова е имало селища още от 4000г. пр.н.е., като най-старите жители тук са били тракийци и пеласгийци.
В духа на елинските традиции, за Халкидики се носят много легенди. Според митологията Халкидики е мястото, където са се водили големите битки между Зевс, другите олимпийски богове и децата на Гея, богинята на Земята, и Уран.
Единият от ръкавите на Халкидики, полуостров Касандра, получава името си от Касандър, владетел на Македония. Другара част, Ситония, е кръстена на Ситон, синът на богът на моретата – Посейдон, а името на третия идва от гиганта Атос, който е известен с това, че хвърлил огромен камък по Зевс, но не го улучил.

Касандра
Това е най-западната част на Халкидики. Намира се близо до Солун и е най-заселената местност на полуострова. Известна с белите си плажове и борови гори, Касандра е привлекателна за туристи от цял свят. Тук ще се докоснете до частица от историята - Потидеа с нейните средновековни стени, датиращи от периода 600 г. пр.н.е., когато е бил основан Коринт; Калитеа, с руините на Храма на Амн Зевс, Египетско-Либийската версия на гръцкия бог; съвременните музеи, съхраняващи уникални колекции от древна Гърция.

Ситония
Ситония е тази част на Халкидики, в която можете да намерите спокойна и тиха атмосфера, заобиколени от красивата природа на полуострова. Туристите определят това място като бягство от действителността. Живописните заливи при Варвара, старите каменни къщи при Агиос Николаос, византийските крепости при Торони и ранните християнски базилики при Никити и Елиас са само част от забележителностите, които можете да видите в Ситония.


Атон
Третата част на полуострова, разположена на югоизток, е известна с това, че тук се намира Свещената планина Атон. Това е място, където ще изживеете пълна хармония с околния свят. Хората в Атос живеят така, както може би са живели и преди 200 години. Най-познатият достъп до древната забележителност е с канута от Уранополис, но има и лодки, които тръгват от Иерисос и Ормос Панатияс в Ситония.
Векове изолация и посвещение на православието са дарили Атон с уникална мистична атмосфера. В дните на най-голямото си величие на Свещената планина е имало 40 манастира и над 40 000 монаси. Днес действащи са само 20 с население от около 1700 монаси. Един от манастирите в Атон е български. В него се намира свещената за всички нас "История Славянобългарска" на Паисий Хилендарски. Като площ Зографският манастир е по-голям дори и от Рилския манастир.
Друга забележителност в източната част на Халкидики е древният град Стагира, родното място на Аристотел. Той е разположен на брега, близо до Олимпиада, където съвременните разкопки откриват части от велики стени. Статуята на древния философ стои в парка на модерна Стагира, разположен на около 10 км във вътрешността.
Ако сте в тази част на полуострова си заслужава да разгледате Олимпиада. В миналото тя е била идилично селце, но сега е забележителна с кристално чистите си води, прясната риба, сервирана в традиционни таверни и фамилни хотели, в които посетителя бързо се превръща в приятел. Туристите в Олимпиада имат възможността да изследват местност, защитена по програмата на ЕС "Натура 2000" заради нейната уникална природна красота.

Олимпийската Ривиера
е непрекъсната крайбрежна ивица от 70 км, в подножието на планината Олимп - позната на всички като планината на боговете от митологията. Префектурата (областта), в която се намира, се нарича Пиерия. Разстоянието с кола от Солун до най-северните курорти е по-малко от час.
На Олимпийската Ривиера са разположени няколко по-известни курорта - Паралия Катерини, Олимпиаки Акти, Лептокаря и Платамонас, но има и други, по-спокойни и не толкова популярни, които гарантират пълен релакс по време на почивката. Има всякакви хотели и студия, както и къмпинги.
Каменистите плажове тук са рядкост, за разлика от островите. Плажовете са пясъчни, на места абсолютно безлюдни и уединени. Благодарение на близостта с планината, през лятото големи горещини не се усещат, но водата е много топла и приятна за къпане.

Остров Тасос
е гръцки остров в северната част на Егейско море, близо до брега на Източна Македония и Западна Тракия при устието на река Места. Главен и най-голям град е Тасос, често наричан и Лименас. Второто по големина селище е Лименария. Намира се на 7 километра от континенталната част. Той е най-северният остров на Тракийския залив, на малко разстояние от залива Керамоти и мястото където река Места, се влива в Егейско море. Заема площ от 392 кв. км и е провинция на окръг Кавала. Наблюдаван от далече наподобява висока, потънала в морето планина. Най-високата му точка е връх Ипсари с 1203 м надморска височина. Планината на острова е покрита с гори от средиземноморски бор, а по-ниско по склоновете и в подножието — от кипарис, чинар, ела, див кестен, паламудов дъб и вечнозелени храсти. Тесните крайбрежни низини са заети от маслинови градини, а по бреговете растат смокини, нарове, праскови. Обиколката на острова е около 100 км.
Основното земеделие на острова е добив на пчелен мед, зехтин, вино, отглеждане на овце и домашни кози, риболов. Друг поминък е добивът на дървесина и туризма. На острова се добиват оловно-цинкова руда и мрамор.

Остров Корфу
е разположен в Йонийско море. Той е вторият по големина от Йонийските острови и се намира близо до брега на албанския град Саранда, от който го дели проток с широчина между 3 и 23км.
Островът има площ 641 кв.км., дължина 58 км. и широчина 27 км. в най-широката си част. Северната му част е планинска, а южната е заета от равнини. Най-висок е връх Пантократор с височина 906 м. В бреговете му мият вълните си три морета: на изток - Йонийско море, на север - Адриатическо море, на юг - Средиземно море. Заради интересното си местоположение островът притежава уникален, благодатен климат.
Най-големият град (население 28 185) също се казва Корфу (Керкира).
Както всеки гръцки остров, и този е свързан с древногръцката митология, и по-точно с поредното похождение на Посейдон. Той бил влюбен в Керкира, дъщеря на Азоп (речен бог) и речната нимфа Менопа. С помощта на Зевс Посейдон я отвлича и я завежда на безименния дотогава остров. В израз на любовта си той кръщава острова на нейно име. Ражда им се син — Феакс.
Островът има богата история; за него през вековете са се водели непрекъснати борби. Владян е от римляните, Византия, Венеция, Неапол, Франция, Австрия, Русия (тогава в съюз с Турция), Англия. През 1864 г. Англия отстъпва доброволно острова на Гърция, без никаква външна намеса.

Остров Закинтос
е третият по големина остров в Йонийско море. Площта му е 410 квадратни километра, а крайбрежната му ивица е с дължина от около 123 километра. Закинтос е също и един от номите на Гърция. Разположен е на разстояние 9,5 морски мили от Пелопонес (от Килини от нома Илияс) и на 8,5 морски мили от най-близкия остров, Кефалония.
Климатът на Закинтос е мек средиземноморски с преобладаващи валежи от дъжд от ноември до януари и много слънчеви дни. Богат е на растителност и е остров с интензивно земеделско производство, като се отглеждат предимно маслини, цитрусови плодове и стафиди, както и цветя. Закинтос е с процъфтяващ туризъм и е една от най-популярните туристически дестинации в Гърция. Построено е международното летище "Дионисиос Соломос" (по името на автора на гръцкия национален химн) и множество хотели и квартири. Предпоставка за него са природните и исторически забележителности, както и приятелското отношение на местните жители.
Заливът на Лагана е обявен през 1999 година за Национален парк, за запазване на местата за гнездене и за отглеждане на потомството и за опазване на застрашените морски костенурки Caretta caretta. В един от заливите на острова те снасят яйцата си.
Една от най-посещаваните туристически атракции е достъпният само откъм морето Залив на корабокрушенците. Корабокрушението на каботажния (крайбрежен) кораб е станало на малкия плаж, ограден от високи 200 м отвесни скални стени, върху които е изградена малка площадка. Това е единственото обгледно място, откъдето може да се види мястото на корабокрушението откъм сушата. Инцидентът е станал през октомври 1980, когато при бурно море е възникнала повреда в машинното отделение, и корабът, натоварен с контрабандни цигари, се е оказал неуправляем. Той бил насочен от вълните към залива, който дотогава се наричал "Свети Георги" (Agios Georgios).
Екипажът на кораба бил спасен.

Остров Санторини – живот върху вулкан
Санторин (Тира) дължи на две забележителсности своята известност: от една страна, на необикновената форма на острова, дадена му от загаснал кратер на вулкан и от друга – на селището от бронзовата ера в близост до Акротири, в югоизточната част на главния остров. Под дебелите до 10м. слоеве пепел и пемза, натрупани от избухването на вулкана, е открит един напълно консервиран град. Селището се оказва част от критско-минойския свят. Основите на „появилия се на бял свят” през 1967г. град са положени приблизително към 1560г. пр.н.е. – след опустошително земетресение, а след период, продължил по кратко от 60 години, отново е разрушен от мощно изригване на вулкана.
Катастрофата на остров Санторини се разиграва под морското равнище: изхвърлените при изригването маси пепел и пемза оставят на морското дъно големи кухини, които се срутват, а вътрешността им се изпълва с морска вода. Това води до мощна експлозия. Целият кратер на вулкана вътрешността, е буквално хвърлен във въздуха. Следователно днешната калдера, вътрешният морски басейн на Санторини, се е образувала преди около 3500 години. Само сърповидната източна външна ивица и част от северозападното крило от острова (Тирасия) оцеляват.

Остров Родос
е най-големият от Додеканезките острови и най-източният от големите острови на Гърция в Егейско море. Разположен е приблизително на 18 километра западно от Турция, между континентална Гърция и остров Кипър. Град Родос е главният търговски и обществен център на острова. Център е и на ном Додеканези, който освен остров Родос също включва съседните острови Сими, Тилос, Халки и Кастелоризо (Мегисти).
Исторически островът е известен с Родоския колос, едно от Седемте чудеса на света. Средновековният град е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
Остров Родос има форма на острие на стрела, дълъг е 79,7км и 38км широк, с обща площ приблизително 1398 км². Общата дължина на бреговата ивица е около 220км. Град Родос е разположен в най-северния край на острова, като включва антична част и модерно търговско пристанище. Главното летище Диагорас се намира на 14 км в югозападна посока от град Парадиси. Пътната мрежа на острова представлява множество лъчи от главния град в посока източните и западните брегове.
Забележителни места в острова са:
Така наречените Петалудес или Долината на пеперудите, където през лятото се събират черни нощни пеперуди; връх Атавирос е най-високата точка на острова (1215м); местността Седемте извора. Бреговете са скалисти, но съществуват ивици плодородна земя, където под благотворното въздействие на средиземноморския климат се развиват разнообразни култури като цитрусови плодове, лозя, зеленчуци и други.
Някои от най-важните паметници на остров Родос са Акропола в Линдос, Акропола в град Родос, древните градове Ялисос, Камирос, археологическия музей, губернаторския дворец, средновековния град Родос, пощата в град Родос и приюта Света Екатерина. Заслужава да се видят и венецианските замъци край Монолитос и край Критиния.

Природни забележителности:
С над 300 дни в годината, в които грее слънце, остров Родос държи първото място за брой слънчеви дни. Със своя мек климат през зимата и топло време през лятото, Родос е идеалното място, на което да осъществите Вашата почивка. Остров Родос разполага с безброй плажове, от космополитни пясъчни плажове до добре скрити, великолепни заливи. На източното крайбрежие, водите са спокойни и повечето плажове са пясъчни. На западното крайбрежие, мекия вятър играе ролята на ухлаждащ бриз, а повечето плажове са каменисти. Родос е благословен от природата с голям брой униклани пейзажи и цветове. Островът предлага великолепен подбор от плажове с кристално чиста вода и небе заедно с вечнозелените хълмове и долини.


Остров Крит
С дължина от около 260км. от изток на запад и максимална широчина от север на юг - около 60км., Крит е най-големият остров на Гърция и петият по големина в Средиземно море. Всички големи градове са на северното крайбрежие. От 1972г. столица на острова е Ираклион. Крит е магнит за туристите в югоизточното Средиземноморие. Особено от пролетта до есента островът се изпълва с чуждестранни туристи, привлечени от изключително богатото културно наследство и великолепната природа. Много от тях идват дори само за да се насладят на красивите му плажове. При разходки из острова или организирани обиколки се разкриват красотите на критските планини с живописно разположените планински селца и многобройни пещери. В равнината Месара и малко по-високо разположената Ласити впечатляваща гледка за посетителя е традиционното използване на платата на карстовите планини за земеделски цели. Хиляди съвсем прости вятърни мелници изпомпват нависико подпочвената вода, която след това се разпределя по многото малки ниви. Заедно със свидетелствата от венецианската епоха, като крепостите в Ханя (Кания) и Ретимнон, и различните гръцки православни манастири (напр. Аркади), привлекателни за турисите са още археологическите средища Кносос, Фестос и Хагия Традия.
Крит е най-големият остров на територията на Гърция и петият по големина в Средиземно море. Този остров се намира най-близо до Северна Африка в сравнение с останалите гръцки острови.
На остров Крит туристите могат да се насладят на множество забележителности. Едни от най-впечатляващите са археологичните забележителности в Кносос, Фестос, Гортис и много други места, венецианският замък в Ретимно, Самарският пролом и много други по-малки проломи (Агия Ирини, Арадена и др.) На острова се развива минойската цивилизация (прибл. 3000-1400 г. пр. н. е.) - една от най-древните цивилизация в Европа. Крит е разположен в южната част на Егейско море на кръстопът на три континента: Европа, Азия и Африка, като площта му е 8336 кв. км. Дължината на острова е 260 км, а крайбрежната му ивица е 1046 км. В най-широката си част е широк 60 км - от нос Дион до нос Литинон, а в най-тясната - 12 км, т.нар. провлак Йерапетра. Островът е пресечен от висок планински масив, оформен от три отделни планински групи.
Крит обхваща четири префектури: Ханя, Ретимно, Ираклион и Ласити. На него има три важни летища: Никос Казанцакис в Ираклион, военното летище Даскалогианис в Ханя и гражданско летище (действащо от средата на 2005 г.) в Сития.
Някои от главните градове на острова са Ираклион, Йерапетра, Ханя, Ретимно, Агиос Николаос и Сития. Умереният климат подпомага чудесните условия за почивка и отдих. Въздухът може да бъде много влажен в зависимост от близостта до морето. Зимата е сравнително мека. За разлика от планините, в равнините няма снеговалежи. През зимата средните температури са между 25 и 35 C, като може би най-подходящото време за посещение на острова е през пролетта и есента.
Обширни плажове и лазурно море, топло слънце, множество търговски улици, многобройни туристи. Хотелски комплекси на високо ниво, предлагащи всевъзможни услуги, разположени на заливи в близост до някое градче! Всичко това е прекрасна предпоставка за невероятна почивка или екскурзия, наситени с неповторими емоции и чудесни условия за отмора.
Реалност и митология, традиции и развитие – страхотната комбинация от всичко това прави Крит (Crete) една от най-популярните дестинации в Средиземно море.
Остров Крит (Crete) е най-големият гръцки остров, разположен на площ от 8336 кв.км. Неговата култура, естествената му красота и климат, топлото лятно слънце и хладното море, в комбинация с усмихнатите хора, превръщат острова в най-големия и модерен туристически център на Гърция.

Ираклион (Heraklion) е най-големият град на острова и е административен, търговски, индустриален и агрикултурен център на Крит. Странната съвместимост между старо и ново, и смесицана от различни видове архитектура правят града наистина интересен и привлекателен. Можете да се разхождате по венецианското пристанище и да се наслаждавате на гледки от античността, а след две минути да пиете кафе в някое модерно заведение.
Площада Елефтерий Веницелос (Platia Eleftheriou Venizelou), Лъвският площад, както го знаят местните, е центърът на града. Всеки ден това може да е вашата първа и последна дестинация. В този район са търговските улици на града. Има и много ресторанти и таверни, които предлагат критски специалитети, както и барове и кафета.

В източната част на префектурата Ираклион има няколко големи курорта близо до морето като Херсонисос (Chersonisos) и някои интересни археологически забележителности като Малиа (Malia), както и множество византийски църкви. Само на 5 км от центъра на Ираклион може да видите Кносос (Knossos) - най-големия център запазен от Минойската цивилизация. Страхотните плажове, лудият нощен живот, страхотната кухня и интересната игра между старо и ново гарантират незабравима почивка на острова.
Важна информация
Валута: Евро

Интернет страници за Крит: www.crete.tournet.gr, www.explorecrete.com, www.4crete.gr, www.visitcrete.com

Спешни телефони
Полиция: 100 (от местен телефон)
Пожарна: 199

Туристическа информация
Туристически офис Ираклион
Тел: +30 2810 228 203 / 226 081
Уеб сайт: www.greeka.com/crete/crete-tourism.htm

Какво трябва да знаете?
Аптеки
На всяка аптека в Ираклион има списък, който показва кои са отворени след нормалното работно време и адресите им.

Поща
Централна поща в Ираклион
Адрес: Daskalogianni Square
Тел: +30 2810 234 468

Телефонни кодове
Код на страната: +30
Код на област Ираклион: 2810

Електричество
230V, 50Hz
Летище
Летище Никос Казантакис (Nikos Kazantzakis) е едно от трите най-големи международни летища в Гърция и е само на 10 минути от центъра на Ираклион. Ако вземете такси от там, ще ви излезе около 15 евро, с багажа. Може да използвате и автобус №1, който ходи до центъра на града. Ако искате да си наемете кола, трябва да знаете, че дори и трафикът да не е голям, много трудно ще намерите място за паркиране, особено в центъра на града. А през лятото движението значително се влошава. Наемете си кола, само ако искате да посещавате и други градове. В Ираклион по-добре е да се придвижвате с колело или мотор по наем.

Обществен транспорт
Билети за автобуса може да си купите от една от многото будки из града. По добре си вземете билет и за обратното ви пътуване. Автобусите започват да вървят около 05.30 – 06.00 часа и приключват около полунощ. Движат се на всеки 20 – 30 минути.

Таксита
Не вземайте такси, ако не ви се налага. До повечето важни места в Ираклион може да отидете пеша.
Тел: +30 2810 210 102

Забележителности в Крит

Старото пристанище
Намира се от лявата страна на съвременното пристанище в Ираклион. По време на венецианския период тук е бил един от важните търговски и военни центрове. Перфектно място за романтична разходка, особено през нощта.

Крепостта Кулес (The Koules Fortress)
Крепостта е една от впечатляващите забележителности на остров Крит. Построена е на входа на венецианското пристанище в Ираклион, за да предпазва селището от нападения. Отстрани могат да се видят фрагменти от издялани лъвове. В горната част на крепостта има открит театър, използван по време на летните празненства. Името Кулес е турско, но венецианците нарекли крепостта „Rocca al Mare”. Замъкът е отворен за посещения.

Минойският дворец в Кносос (The Minoan Palace Of Knossos)
Археологическата забележителност Кносос е на около 5 км югоизточно от Ираклион, близо до селото със същото име. Това е най-големият и известен център на Минойската цивилизация.
Автобус No 2 пътува редовно между Ираклион и Кносос.

Археологическият Музей
В него има находки от Кносос, Арханес, Фестос, Закрос и др. Това е задължително място за посещение, за тези които искат да добият представа за археологическото богатство на острова.

Малиа (Malia)
В Малиа има много какво да се прави, както през деня, така и през нощта. Много таверни, кръчми и дискотеки, но и страхотни плажове. Страхотно място за купон, само на час и половина от Ираклион. Може да вземете автобус от столицата от същото място, от където и за Херсонисос.

Амодара (Amoudara)
Западно от Ираклион е най-близкият летен курорт. По пътя край морето може да намерите ресторанти, таверни, барове с жива музика, магазини за сувенири и т.н. Може да стигнете до тук като хванете автобуса от площад Елефтерий (Eleftherias ) или с такси.

Хания – Ретимнон (Chania – Rethymnon)
Ако планирате да останете повече от седмица на Крит и по-специално в Ираклион, посетете още два от големите градове на острова. Два прекрасни венециански града с много великолепни и традиционни къщи. Ретимнон е на час и половина с автобус от Ираклион, а Хания – е на три часа път. И за двете места може да вземете автобус от Централната Авто гара до пристанището
Уеб сайт: www.bus-service-crete-ktel.com / www.crete-buses.gr /

Херсонисос (Hersonissos)
Херсонисос е раят за нощен живот на Крит. Има стотици барове, големи хотели и добри ресторанти. Има хубави плажове и множество малки заливчета. Идеално е за любителите на морето, слънцето и забавлението. Намира се само на час път от центъра на Ираклион. Може да стигнете до там и с автобус. Билета струва около 2 евро и тръгва от гарата до пристанището, улица Kountourioti, квартал Limenos.

Най-големият от гръцките острови и един от най-пленителните. На Крит се заражда минойската култура, първата развита цивилизация в Европа, а Кносос – открит едва през 1900 г. – е нейната столица. Възстановеният дворец на Кносос някога е смятан за дома на легендарния цар Минос, чиято съпруга ражда Минотавъра – полубик, получовек, – на когото били принасяни човешки жертви и който живеел в таен лабиринт под двореца. Дворецът датира от 1700 г. пр.н.е., макар блясъкът и живостта на фреските му и изтънчеността на неговия план и организация да го правят да изглежда почти съвременен.

Възстановяването на Кносос е източникът на разгорещена полемика между археолози, които го смятат в най-добрия случай за проницателна догадка на археолога от началото на ХХ в. сър Артър Еванс. Царските апартаменти са без съмнение въплъщението на луксозния дворцов живот – четири етажа стаи, които нагледно демонстрират какво е представлявал минойският живот преди повече от 3000 години.Изобразявайки едно забележително напреднало и мирно общество, много от минойските съкровища и фрески (ненадминати в древния свят) са били иззети и днес приютени в Археологическия музей в Ираклион (който отстъпва само на този в Атина).

Tуристите ще предпочетат близкия дворец на Фестос. Той е открит при разкопки почти по същото време и датира от същия период, но е останал в практически невъзстановено състояние.

Междувременно най-поразителното природно чудо на Крит е разположено в клисурата Самария, най-дългото дефиле в Европа. Популярният, но изморителен пешеходен маршрут през Белите планини започва с 900-метрово спускане през стръмната, зигзагообразна седловина Ксилоскало (Дървени стълби). Следва един равен, добре отъпкан 18-километров участък, из който се носи мириса на планинска мащерка и див риган.

Ако сте късметлия, може да зърнете и някой от редките екземпляри рогати кри-кри (критска дива коза), които живеят тук. Най-високата точка в маршрута е в Сидироспортес (Железни врати), където туристите се провират през най-тясното място в клисурата с ширина 2,70 м, между стръмни скални стени, извисяващи се на 600 м от двете страни.

Маршрутът накрая води до едно крайморско селище и завършва с охлаждащо топване в Либийско море пет до седем вълнуващи часа по-късно. Обичайното място, от което се тръгва, е крайбрежният град Хания, известен с историческото си пристанище.

Макар да не е близо, заслужава си да карате до лъскавия хотел „Елунда Маре“, изграден върху страната на терасиран склон, украсен с естествената красота на залива Мирабела и изгледите към далечни планини. Половината апартаменти (бунгала) имат свои собствени градинки и малък басейн, макар тюркоазено синьото море да е наблизо.

Изкусен баланс между северноевропейска изтънченост и островна простота, средиземноморската естетика на „Елунда Маре“ е отразена в неговите традиционни, но висококачествени гръцки мебели и в кухнята. „Елунда Маре“ се гордее с три хвалени ресторанта, всички предлагащи вечери на открито, превъзходен подбор на свежи морски дарове и богата листа с вина.
Къде: о-в Крит, Гърция. Кносос: 5 км югоизточно от Ираклион. Фестос: 50 км ю50 км южно от Ираклион. Дефилето Самария: Хания е на 137 км западно от Ираклион.

Агиос Ефстратиос - островът на изгнаниците

История:
През 20-ти век и по време на периоди на главни политически кризи, много велики личности, свързани с литературата и изкуството, са изпратени в изгнание именно на това място.
„Натура”:
Целият остров принадлежи на системата „Натура”. Морският му парк е дом на много видове, които са застрашени от изчезване. Такива например са морската костенурка и тюленът.
Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.