Дубай и ОАЕ

Вашата оценка 5 от 1 глас
Oбединени Арабски Емирства - свят в ново измерение от метал и стъкло - лукс, блясък и комфорт!

Дубай
Дубай е едно от седемте Емирства, съставляващи Обединените Арабски Емирства, намиращи се на Арабския полуостров. Дубай е второто по големина емирство след Абу Даби, с население от 680 000 жители. То е разположено в Персийския залив, на югозапад от Шаржа и североизток от Абу Даби.
Първите сведения за съществуването на града датират от 1799 г. В началото на 18 век Ал Абу Фаласа се заселва в Дубай, който по това време е подчинен на Абу Даби. През 1833 г. династията Ал Мактум завзема града, без да им е била оказана съпротива от населението. От този момент насам Дубай успява да извоюва своята независимост от емирството Абу Даби. През 1835 г. Дубай като част останалите емирства подписва примирие с Великобритания и остава под закрилата на Обединеното кралство, когато през 1892 г. е подписано допълнително споразумение. Заедно с Абу Даби, Рас Ал Хайма, Шаржа, Ум Ал Куейн, Дубай заема добро стратегическо географско разположение - на пътя за Индия, което ги превръща във важна ключова територия. Владетелите на Дубай подпомагат занаятите и търговията. Град Дубай се превръща във важно пристанище за чуждестранните търговци (предимно индийци). До 1930 г. градът е известен с износа си на перли. През 1966 г. Дубай заедно с Катар се обединяват и приемат за своя парична единица рийал. На 2 декември 1971 г. Дубай, Абу Даби и още пет емирства формират Обединените Арабски Емирства, след оттеглянето на Британия от Персийския залив през 1971 г. През 1973 г. Дубай се присъединява към останалите емирства и приема общата валута ОАЕ дирхам.
Официалният език на Дубай е арабския, но се говорят още английски, хинди, урду, малаялам, персийски, пинджаби, тагалски. Ислямът е официалната религия на всичките шест емирства. Голяма част от местното население изповядва суни ислям. Има и малцинства от индуисти, сикхи и християни. В центъра на града се намират храмове на Шива и Кришна. Немюсюлманите в държавата са свободни да изповядват свободно религията си, но нямат право да проповядват публично или да разпространяват религиозни материали.

Фуджейра (Fujairah)
Най-младото от 7-те Емирства образуващи Обединените Арабски Емирства. До 1953 г. то е било част от Шаржа. Фуджейра е единствения емират на брега на Индийския океан (Омански залив), включва две основни части, разположени на източното крайбрежие на страната. Бреговата му ивица е дълга около 90 км, и е известна туристическа дестинация. Населението му е около 130 000 жители, а площта му - 1 150 км².
Фуджейра е и единственото емирство, което се състои предимно от планини (голяма част от останалите емирства в ОАЕ са покрити от пустини). Това е едно много живописно място от заливи и сребристо - пясъчни плажове. Средната температура през лятото варира от 30°C - 40°C, а през зимата- от 25°C до 30°C. Дъждовният сезон е през зимата.
Тук има много исторически места - старинна крепост, открит археологически музей, с находки от праисторически времена. На север от Фуджейра се намират красивите морски градчета Баддия и Дибба. Недалеч от Баддии може да се види и най-древната джамия в ОАЕ.
Фуджейра – е един великолепен курорт, с развита инфраструктура, рай за гмуркачите.

Рас-Ал-Хайма (Ras al-Khaimah)
Най-северното и плодородно емирство, а също така и едно от най-красивите в ОАЕ. Разположено е на неголяма територия от 1700 кв. км, с голямо разнообразие на природен ландшафт и природни забележителности. Благоприятния климат и плодородните почви са го превърнали в един цветущ оазис. Това емирство е с население от 250 000 жители и е известно с богато търговско минало. Именно тук се намира древния Джулфар, известен като процъфтяващ център за търговия с бисери. Пристанище Рас Ал Хайма е било най-развитото на крайбрежието, а мореплаването е един от главните занаяти на жителите тук.

Абу Даби (Abu Dhabi)
Най-голямото от седемте емирства, които образуват Обединените арабски емирства. Абу Даби е столицата на страната и се намира в северните части на ОАЕ. Заема площ от близо 67 500 кв.м, което прави около 94 от територията на ОАЕ. Населението му е 896 751 души (2009). По суша се простира на юг до оазиса Лиуа, където са едни от най-големите пясъчни дюни, а на изток — до древния оазис Ал Айн.
Дългата му брегова линия — плитководният Южен залив, простиращ се от основата на Катарския полуостров на запад до границата с емирство Дубай на североизток, е място, където преди е било силно развит лова на бисери. Когато тази индустрия запада, откриването на петрола в Южния залив съживява икономиката на Абу Даби. През 1962 г. Абу Даби става първия емират, който изнася петрол от находището Ум Шаиф.
Селището е основано през 60те години на 18ти век, а през 1975 г. то става седалище на владетелите на емирство Абу Даби.
Наличието на сладководен извор на острова става причина за неговото населяване и построяването на форт. Островът придобива важност в по-късни години, главно след откриването на петролни залежи. Абу Даби също така е и столицата на Обединените арабски емирства. Въпреки това, седалището на управляващото семейство — Ал Нахиян — е Ал Айн, намиращ се в едноименния оазис на около 160 км от Абу Даби.
След 60те години на 20ти век, когато наблизо е открит петрол, Абу Даби много бързо се разраства. Според данните за населението от 2000г. , в града живеят около един милион души, от които около 80% емигранти.


Столица
Абу-Даби

Време
През зимата - 1 час след българското, тъй като Емирствата не преминават на лятно време.

Празници и почивни дни
2 декември (Национален празник), 1 януари (Нова Година).

Празници с променящи се дати
Ид Ал Фитр - мюсюлмански празник, след края на Рамадана; Еид Ал Адха - мюсюлмански празник на жертвоприношенията; Нова Година по мюсюлманския календар; Рождения ден на Пророка (Миляд ан Наби).

Национални особености
Дрехите на жените трябва да бъдат просторни, мъжете се поздравяват с лек поклон, без ръкостискане. Не бива да се хващат под ръка неомъжени жени.
В домът на арабина не се влиза с обувки. Ако стопанинът влезе преди вас, и самият той е с обувки, тази забрана отпада.
Арабите дълго помнят, ако ги обидите. Отмъщението се смята за изкуство и може да последва и след десетки години.
Храната и напитките се приемат и дават с дясната ръка. Ако няма вилици, изплакнете дясната си ръка и яжте с нея.
Категорично не се препоръчва да предлагате на местните жители спиртни напитки като подарък или сувенир.
Не може да преминавате пред молещ се човек. По време на Рамадана никога не яжте, не пийте, не пушете и не дъвчете дъвка на улиците или на обществени места до залез слънце. Рамаданът е месец на мюсюлманския пост, и неуваженито към него може да доведе до глоба или затвор.
В мюсюлманската държава трябва да установите взаимно разбиране с партньора си. Срещата започва с ръкостискане, при което задължително гледайте другия в очите. По време на приветствията не бива да държите в другата си ръка цигара, или да държите ръка в джоба си. Беседата започва с въпроси за самочувствието и здравето на семейството на другия. Гражданите на ОАЕ не бързат и не обичат да рискуват. Предприемачите владеят свободно английски, на същия език се съставя и деловата документация.

Климат
Сух субтропичен. Средното годишно количество дъждовни дни е 5. Най-благоприятното време за пътуване в Дубай е периода от октомври до май, когато температурата се колебае между 18 С и 30 С. В този период (особенно през февруари) са възможни дъждове. През лятото температурата достига 50 С, и влажността е висока. Средни температури:

Език
Официален език е арабският, но навсякъде се използва също и английски, хинди, урду и фарси. В последните години, благодарение на големият приток на руски туристи, в Дубай са се появили огромно количество табели и надписи на руски език, и много продавачи и хотелски работници са овладели основите на руския език.
Валута и кредитни карти: Официалната валута на ОАЕ са дирхамите (AED или Dhs)

Всички банки работят
от 8 до 13 часа от Събота до Сряда и от 8 до 12 часа в Четвъртък. Обмените бюра работят до късно през нощта. Препоръчителна валута е щатски долар. Всички международни кредитни и дебитни карти се приемат в Дубай

Виза
Ако имате в паспорта си виза от пътуване в Израел или каквито и да било печати от Израел, може да ви бъде отказано влизането в ОАЕ/Дубай.

Митнически правила
За внос са забранени печатните и видео-материали с еротичен характер, а също така и всичко, което би могло да оскърби религиозните чувства на мюсюлманите или да бъде възприето като неприятелско по отношение на държавата. Преди всичко това се отнася към списания или видеокасети с елементи дори на най-невинна, по нашите стандарти, еротика. Представителите на митницата могат временно да изземат внасяните видеокасети или печатни материали. Строго се контролира вноса на спиртни напитки (2 л. вино, 2 л. твърд алкохол, а в Шаржа - само 1 бутилка от едното ИЛИ другото), тютюневи изделия (2000 цигари, или 2 кг. тютюн), парфюми и одеоколони (150 гр). Ако сте гражданин на ОАЕ, то ви е изцяло забранен вноса на спиртни напитки. Забранени за внос са наркотиците и оръжието. Ако у вас забележат дори и следа от приемани наркотици, можете да влезете в затвора. Официално спиртни напитки се продават само в ресторантите и баровете на летището или в хотелите (халба бира струва около 3 долара). Можете да внасяте валута без ограничения.

Транспорт
Такси и подземно метро. В Дубай има два вида таксита - без брояч, и на компанията "Dubai Transport", с брояч. В последните първоначалната такса е 5 дирхама и след това по 2-3 дирхама на километър. Ако се качвате в такси без брояч, е добре предварително да се уговорите за цената на пътуването. Минималната стойност на пътуване с такси е 5 дирхама. Метрото обхваща целия град и е много удобно.

Електричество
Напрежението в мрежата е 220 V.

Алкохол
Алкохол се сервира предимно в ресторанти и хотели, но може да се закупи за лична консумация от Duty Free Shop на международното летище. Алкохол се продава само на граждани които не са мюсюлмани. Нулева толерантност към шофиране под влияние на алкохол.

Арабската кухня
Богата, ароматна и разнообразна. Дюнерът и локумите се похапват с удоволствие от много хора. Много характерен е арабския хляб, питки и „джобове”. Арабите предпочитат агнешкото и пилешкото месо, както и пикантните подправки. От ориза те приготвят сарми и едно от любимите си ястия пилаф(ориз с масло). Зеленчуците, особено патладжаните присъстват често на трапезата в салати или основни ястия като гювечи. Арабската кухня е известна и с многото печени на шиш меса, кебапи и др. Най-известните десерти са сутляша, халвата, кадаифа, и баклавите.

Етикет на обличане
Посетителите на Дубай са свободни да се обличат по свое желание. Шорти и къси поли са приемливи за жените. Повечето жени и мъже от емиртството предпочитат да се обличат в традиционните си дрехи.Леките летни дрехи могат да бъдат носени почти целогодишно, но температурите могат да паднат много рязко през нощта по време на зимата.
Дубай е известен със своята гостоприемна същност и богато културно наследство. Хората от емирствата посрещат топло всички свои посетители. Разрешено е снимането на сградите в Дубай. Местните хора, особено жените, не приемат с особена охота, когато биват снимани без тяхното разрешение. В основни линии, избягвайте да снимате хора облечени в национално облекло.

Безопасност и Охрана
Дубай е изключително безопасно място за посетители, с нищожна възможност от пораждане на неблагоприятни събития. Независимо от това, заключвайте колата си и се грижите за вашите лични вещи.
Духовният дом на повечето европейци са моловете: Dubai Mall - най-големият, Deira City Centre - тук цените са най-изгодни, BurJuman, Wafi - най-скъпият, Lamcy, Al Ghurair, Sahara, Ibn Battuta и естествено Mall of the Emirates се организира едно то най-значимите събития в Дубай- Шопинг фестивала,световно събитие, за което дубайците са построили отделен град, наречен Global Village. Говори се, че единственото на което шейхът държи е всичко, което изкарват чужденците, да остава в Емирството и шопинга е именно това.
"Мадинат Джумейра" е луксозна, модерна версия на типичен арабски сук. Комплексът е сгушен до хотел "Бурж ал Араб", най-високия хотел в света и до днес най-известната архитектурна забележителност на Дубай. "Мадинат Джумейра" е отрупан със скъпи магазини за сувенири, бижута, тъкани и килими. Това е мястото, където ти прошепват на ухо защо силуетът на "Бурж ал Араб", доскоро на всеки дубайски номер на кола, е изчезнал оттам за отрицателно време. Оказало се, че гледан от водата, този символ на арабския просперитет изглежда като - срам и позор - християнски кръст.


Бакшиш
Ако бакшишът не е включен в сметката, е достатъчно да оставите 10% от сумата. Башиш се дава само в случай, че сте доволни от обслужването.

Режим за пребиваване и придвижване
Няма особени ограничения за престой и придвижване из страната.
Спешни телефони: Бърза помощ - 999, полиция - 999, пожарна - 997, справочник - 180; точно време - 140, телеграма по телефона - 130.
Кога е най-добре да пътувате: Не пътувайте за ОАЕ през лятото, освен ако нямате намерение да прекарате цялото си време под водата, или пък толкова обичате сауната, че сте готови да живеете в нея! Най-доброто време за пътуване до Дубай е от Ноември до Април.

Забележителности
Имате много възможности да се наслаждавате на брилянтни гледки към града от водата: бляскави небостъргачи от една страна, и стари търговски центрове от друга. Дубай се разделя от тесен залив.
Най-зашеметяващата гледка в Дубай е между най-високата сграда в света Бурдж Халифа и Дейра.Основните атракции в Дейра включват историческата местност Бастакия, също стария Сукс и покритите пазари.
Музеят в Дубай е разположен във възстановения форт на Ал Фахиди и ако за пръв път посещавате Дубай това е задължително място да се види. Форта е строен през 1799 за да брани града от нападения и функцията му е била да бъде палат, затвор и сега музей. В музея се помещават действителни размери на восъчни фигури и галерии изобразяващи арабски къщи, джамии, градини, пустини и морски живот.
От страната на най-високата сграда в света, Бурдж Халифа е Наследственото селище, разположено в област Шингадах, което представлява семейна дестинация за хора които обичат да се наслаждават на майсторлъка и изработките на местните занаятчии. Съседното селище предлага културен микрокосмос от гмуркачи на перли и рибари. Възстановената къща на Шейх Съид Ал Мактоум в момента е музей посветен на управителя на Дубай в края на 19 век. Със своите необикновени стаи и автентични вятърни кули тази къща представлява едно от най-добрите постижения на местната архитектура.
На запад от центъра на града се намира популярното предградие Джумейра, дом на най-добрите луксозни хотели и курорти, с девствени плажове и комплекси за водни спортове. В Джумейра се намира Великата Джамия, реставрирана през 1998, с най-високото си минаре за града, 9 огромни купола и 45 малки купола- отличителен белег и важно място за поклонение.
Близо 115км на юг от Дубай, в сърцето на скалистите Хата планини, е 3 хиляди годишното селище Хата, важно историческо място за региона.
Двете кули надвисващи селището са били използвани за отбрана срещу вражеските нашествия, и в един избран от вас ден за почивка вие можете да посетите къщите на Традиционните Занаятчийски и Палмови Продукти, Дворцовия Център и 200 годишната Шария Джамия.

В контраст с традиционното в Дубай са изключително модерните съоръжения за бизнес и забавления.
Ски Дубай- първият покрит ски комплекс в средния изток. Този уникален комплекс е разположен на 22,500 кв. м., и контролната температура е -2 градуса по Целзий. В Ски Дубай можете да разчитате на квалифицирани инструктори, които ще ви обучат как да карате ски или сноуборд. В комплекса също има магазини, ресторанти и най-големият снежен парк в света.
Най-добрите сделки
Дубай е същински рай за купувача! Дали ще е злато, техника, килими, подправки, текстил или други- има по нещо за всички.
В Дубай се намира и един от най-големият пазар на злато в света, продавайки всичко от кюлчета злато до ръчно изработени бижута. Пазарлъка е добре дошъл навсякъде. Областта Златен Сук в Дейра има бляскави улични магазини и стотици други малки магазинчета по алеите.
Новопостроеният златен и диамантен парк на пътя Шейх Зайед е главната атракция за сериозните купувачи.
Дубай е домът най-престижните молове, бутикови магазини, хй-тек магазини и обзавеждане в средния изток. В този град се предлагат маркови изделия на изненадващо ниски цени. В моловете се поместват големи киносалони, ресторанти и центрове за забавление на деца и възрастни с цел създаване на пълно семейно удоволствие от пазаруването.
Ако желаете да пазарувате по старите и традиционни пазари в Дуабй се разходете по тесните пътеки на Базар Меена, Карама и Наив. Там можете да се отдадете на покупка на евтини репродукции на международни марки; кожени изделия и текстил; компютърни и електронни аксесоари и арабски парфюми.

На повечето пазарни сборища или културни дестинации се продават сувенири представляващи Дубай; Седемте пясъка на ОАЕ, традиционно бедуинско бижутерско, пясъчно изкуство, пакетирани фурми и други продукти от фурми, арабски сладки, дървени и палмови изработки.

Забавления и рекриация
Дубай е една целогодишна и вълнуваща дестинация, която предлага безгранични възможности за почивка и релаксация.
Някои от плажовете на Дубай са в съседство или част от частни хотели, където срещу малка такса, можете да изкарате един ден на пясъка и водите на арабския залив. Други плажове- Джумейра, Корниш и Крийк- са свободни за публичен достъп и се славят с разнообразни водни развлечения и спортове.

  • Пустинно сафари: една от най-популярните туристически атракции в Дубай е да отидеш на сафари в пустинята: уникално изживяване което съчетава приключение с джип , камили, хена дизайнери, укротители на орли, кючекчики, и барбекю под звездите.
Други атракции включват: ски на пясък, сандбоурд, картинг по пясъка и шофиране с джип.
  • Риболов: топлината и подслона на залива привличат голямо разнообразие от риба. Някои местни компании предоставят целодневни пътувания до местата гъмжащи с риба, на 12 км от брега на Дубай.
  • Голф: уникалната черта на Дубай е, че само в тази точка на света се провеждат международни турнири от европейски и азиатски PGA кръгове. На запалените голф играчи им се предоставя широка гама от голф клубове и голф игрища, всеки с клас за шампионска лига с различни видове предизвикателства.
  • Лечение и терапия: Дубай е дом на голям брой спа центрове и здравни клиники, с международно признати сертификати или места с антични китайски или индийски холистични процедури

Сезонни мероприятия
Дубай се слави с много пъстър календар от социални събития. С международни спортни събития, развлекателни и пазарни фестивали, целогодишни музикални и културни програми.
Като се започне от най-богатото конно състезание в света, международните джаз фестивали, световната купа в Дубай, фестивала на пазарите, Дубай често домакинства и значими регионални търговски изложения. Независимо, че се организират важни събития отговарящи на определения сезон, лунният календар и свещеният месец на Рамадан се сменят всяка година.

Календар на основните мероприятия в Дубай

Януари
Шопинг фестивал в Дубай,
Международен джаз фестивал в Дубай,
Купата на емирствата по ветроходство Dhow,
Международна регата в Дубай.

Февруари
Надбягване –Тери Фокс,
Шампионат по тенис на корт

Март
Класически шампионат Пустинен Голф в Дубай,
Световна Купа в Дубай,
Международно предизвикателство по кайт сърфинг в Дубай

Април
Бижутериен международен фестивал

Май
Местни и международни събития

Юни
Летни изненади в Дубай,
Национален Ветроходен Шампионат

Юли и Август
Летни изненади в Дубай

Септември
Местни и международни събития
/Дубай, фестивал под мотото “Загриженият град”/

Октомври
Gulf IT Изложение (GITEX),
Емиратско пустинно предизвикателство

Ноември
Сезона на конните надбягвания,
Традиционна надпревара по ветроходство "Dhow"

Декември
Ръгби, въздушно шоу,
Голямата Награда на Дубай,
Национални празненства,
Обиколка на места от особен интерес

Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.