Перу

Вашата оценка 5 от 1 глас
Перу - Хирам Бингам,американски изследовател описал Мачу Пикчу като "страна на чудесата", легендарния град на инките е станал може би единствен образ, който казва "Перу". Но това не е дори половината от историята. Перу има повече древни археологически обекти, отколкото всяка друга страна в Южна Америка.

Обща информация:
Перу̀, официално Република Перу (на испанскиRepública del Perú, на кечуа и аймара Piruw), е държава в северозападната част на Южна Америка, граничеща с Еквадор и Колумбия на север, с Бразилия на изток, с Боливия на югоизток и юг, с Чили на юг и с Тихия океан на запад. На територията на Перу има богат материал за културна антропология. Там се е зародила и империята на инките. Република Перу е с площ 1 285 220 km². Столица е гр. Лима (6,4 мил. жители). На 28 юли 1821 г. Хосе де Сан Мартин провъзгласява независимостта на Перу.

География
По дължина на тихоокеанското крайбрежие е разположена пустинната равнина Коста, а над нея се издига планинската верига Анди. Източните части на Перу са заети от Амазонската низина, която на юг преминава в предпланинската равнина Монтано. Езерото Титикака е най-голямото планинско плавателно езеро и е разположено на границата между Перу и Боливия. Намира се на 3 810 m надморска височина. Интересни и внушителни обекти са крепостта Мачу Пикчу, Колка – най-дълбокият каньон в света, долината Урабанба и много други.

Климат
Независимо че Перу е държава, разположена на Екватора, в страната преобладават тропичният и екваториалният климат. В екваториалния климатичен пояс има 1 сезон, характерен с много валежи. В тропичния пояс има 2 сезона – зима и лято – и ветровете са тропични.

История
Първите форми на живот по територията на Перу датират от 11 000 г. пр. Хр. Перу е страна с хилядолетна прединкска култура. Едно от коренните населения в Перу са инките, които са прекосили Тихия океан между 3 000 и 1 800 г. пр. Хр.
През 1532 г. идват завоеватели от Испания начело с Франсиско Писаро и завладяват Перу. Оттогава започват и еднаквостите между испанци и перуанци. Била е под колониална власт. Думата „Перу“ произлиза от Birú, името на местен владетел, който живеел близо до залива на Сан Мигел, Панама, в началото на 16 век. Когато бил посетен от испански изследователи през 1522 г., това било най-южната част на Новия свят, за която европейците знаели. Заради това, когато Франсиско Писаро проучил регионите на юг, решил името на новооткритата земя да бъде Birú или Перу. „Испанската корона“ дава правен статут на името през 1529 г.

Държавно устройство
Перу е президентска демократична република с многопартийна система. Според конституцията президентът е първи в правителството и е избиран за 5 години. Настоящ президент е Олянта Умала. Той има конституционно право да назначава министър-председателя. Правителството е съставено от 120 члена, избирани посредством избори в цялата страна за 5-годишен мандат. Гласуванет перуанските граждани между 18 и 70 годишна възраст.

Административно деление
Територията на Перу е разделена на 194 провинции (provincias), които са обединени в 25 региона (regiones). Столицата Лима е провинция с особен статут, която не е част от никой регион, а Каляо е единствената провинция в едноименния регион. Провинциите на Перу се подразделят на общо 1821 окръга (distritos).

Стопанство
Перу е една от най-слабо развитите страни в света с индекс на човешко развитие 0,773. През 2006 г. доходите на глава на населението са средно $3 374. Приблизително 45% от населението е бедно, а 16% водят прекалено беден живот. В Перу има силно развит риболов, а в Андите се отглеждат лами.

Население
Населението на Перу е 28 милиона души, която я поставя на четвърто място по население в Южна Америка за 2007 г. Предполага се, че през 2050 г. населението на Перу ще се повиши до 42 милиона души. През 2005 г. около 70% от жителите живеят в градовете. В Перу има многонационално съсловие – преобладава смесеното население – метиси. Освен испанския, много разпространен е езикът на индианците кечуа. Испанският език е усвоен перфектно дори от 5 годишни деца и се превръща в най-разпространения не само в Перу, но и в цяла Латинска Америка.

Култура
Перу е световноизвестна със своите паметници от миналото. Културите на Чиму, Чаван, Инка и др. са оставили след себе си немалко исторически загадки – величественият град Мачу Пикчу, дворци, мавзолеи, пирамиди и множество постройки в долината Ламбаске. В пустинята Наска се намират както световно известните загадъчни рисунки, така и многобройни паметници на индианската култура.
Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.