Кения

Вашата оценка 5 от 1 глас
Кения - страна на безкрайната савана, родина на слонове, антилопи и жирафи и най-високите планини в Африка. Тук прекрасно съжителстват дивата природа, древните цивилизации и развитата туристическа инфраструктура. По удивителен начин са съчетани море и планини, реки и езера, цветущи градини и безводни пустини. Кения е едно от най-подходящите места за сафари, което в превод от суахили означава „ пътешествие“. На територията на Кения се намират едни от най-големите естествени паркове, в които живеят по-голяма част от животинските видове на този континент.

Република Кения е държава в Източна Африка. Граничи с Етиопия на север, Сомалия на изток, Танзания на юг, Уганда на запад, Южен Судан на северозапад и Индийския океан на югоизток. Столица е град Найроби.

Кения е провъзгласена през 1963 година след получаване на суверенитет от британската корона. Официални езици са английски и суахили.История:
На територията на Кения са открити едни от най-древните останки от представители на човешкия род. През 7 век по бреговете на Кения възникват арабски и африкански селища (от народността банту). От 11 до 15 век се появяват първите градове-държави. През 1497 в територията на днешна Кения проникват португалците. През 19 век навлизат германци и англичани. През 1895 Кения става британски протекторат, а през 1920 - британска колония. През 1925 Дж. Кениата застава начело на националноосвободителното движение. През 1952 избухва въоръжено антиколониално въстание. През 1960 е основана партията Национален съюз на африканците в Кения. На 12 декември 1963 Кения получава независимост, а от 1964 става република с президент Дж. Кениата. През 1978 президент става Д. А. Мой (преизбран през 1992, 1998), който установява еднопартийно управление. През 1991 е възстановена многопартийната система. През 2002 президент става М. Кибаки,като преизбрането му за втори мандат през 2007 е последвано от кървави безредици. Кения е членка на Организацията за африканско единство (1964), на ООН (1963).

География:
Кения заема североизточната част на силноразчленената Източноафриканска разломна област - грабени, езера и вулкански конуси над 3000 m (вулканът Кения - 5199 m), която на изток стъпаловидно преминава в тясна крайбрежна низина. Брегът на страната е слаборазчленен и е с откоси. Климатът е субекваториален, със средна месечна температура 12-18° в планинските райони и 24-27° по крайбрежието. Валежите са 250-2000 мм годишно. Речната мрежа е слаборазвита. Главните реки са Тана и Галана. Главни езера са Туркана, Баринго, Магади, част от езерото Виктория. На запад и югозапад в страната са разположени савани, на североизток полупустини, а във високите части - вечнозелени влажни тропични гори. Животинският свят е богат. В Кения има 16 национални парка с площ 2,6 млн. хектара, 4 морски национални парка, 25 национални окръжни резервата (1,8 млн. ha) и др.
В Кения се намира националния резерват Масай Мара, както и над 50 други парка и резервата за опазване на фауната. Кения има разнообразна природа - гигански планини, пустини, пясъчни плажове, хълмисти пасища.Държавно устройство:
Кения е президентска република в състава на Общността на нациите. Законодателен орган е Националното събрание (еднокамарен парламент). Изпълнителен орган е правителството, ръководено от президента.

Административно деление:
Кения е разделена на 8 провинции. Провинциите от своя страна се делят на общо 69 района. Столицата на страната, град Найроби, има статут на провинция.
Осемте провинции са:
Централна
Крайбрежна
Източна
Найроби
Североизточна
Нянза
Разломна долина
ЗападнаНаселение:
32 милиона. Има 70 племена, които са подгрупи на три големи езиково – етнически групи – кушити, нилотики и банту.

Площ:
Площта на страната е 582 646 кв.км. Най – високият връх е връх Кения /5 199 м.н.в./. Президентска република и народно събрание с петгодишен мандат. Многопартийна система. Основният поминък на страната е свързан със селското стопанство: царевица, кафе, чай, ананас едър и дребен рогат добитък. Голямо значение има туризма, поради славата на Кения като оазис за много африкански диви животни, живеещи в множеството национални паркове и в същото време заради луксозните хотелски структури, които правят сафаритата в Кения, примамливи и за най – придирчивите туристи.

Данни за климата:
Кения е разделена почти наполовина от екватора, но поради обстоятелството, че точно там се намират високите плата над 2000 м.н.в., т.е. няма горещата влага, характерна за ниските екваториални височини, нито пък свръхвисоки температури. По отношение на сезоните, Кения е подходяща за посещение и наблюдение на дивите животни целогодишно. Температурите рядко надвишават 35 градуса по Целзий и много рядко достигат долната граница от 10 градуса по Целзий.Ваксинации:
Ако не сте си поставили предварително, следва да си поставите ваксина, след което Ви издават международна жълта книжка и след тази ваксина придобивате имунитет срещу жълта треска за срок от 10 години. Ваксината /не може да се ваксинират само бременни и с алергия към яйца/ се понася съвсем леко от организма . Ваксината се поставя в специализиран кабинет към Института за паразитни и инфекциозни болести.

Здравни изисквания:
Задължителни ваксини: жълта треска, малария (хапчета по схема) Препоръчителни ваксини: хепатит А, хепатит Б, тиф, бяс, детски паралич. Възможна е зараза от различни чернодробни болести предавани по бактериален път. Ваксинация срещу жълта треска/ ваксината струва около 60 лева/. Ваксината се понася съвсем леко от организма , не може да се поставя на бременни и хора с алергия към яйца/. Ваксината се поставя в специализиран кабинет към Института за паразитни и инфекциозни болести. Преди пътуването задължително се посъветвайте с вашия личен лекар. Ваксин ите се правят в Национален център по заразни и паразитни болести, намиращ се на бул. “Янко Сакъзов” 26. Преди това се консултирайте с личния си лекар. Важно е да НЕ се пие небутилирана вода. Трябва да се избягва къпането във реки и езера поради наличието на паразита Bilharzia.

Безопасност:
Във всички големи туристически центрове местните власти и туристическите агенции предупреждават чужденците да се движат групово, да избягват носенето на големи суми пари, скъпи камери и бижута по улиците. Препоръчва се пари и скъпи вещи да се оставят на съхранение в сейфовете на хотелите.

Посолство на Република България в Кения:
Еmbassy of the Republic of Bulgaria Етиопия Haile G/Selassie Road Woreda 17 Kebele 13 P.O.Box 987 Addis Ababa Ethiopia Тел.( 0025111 ) 66 100 32 Факс: ( 0025111 ) 66 133 73 е-mail: bulemba@ethionet.et
Еmbassy of the Republic of Bulgaria Zimbabwe, Harare 15, Maasdorp Avenue, Alexandra Park P.O. Box 1809; 2758 Тел: (002634) 730-509; 730 596 Тел/факс: (002634) 732-504; 730 509 е-mail: bgembhre@ecoweb.co.zw

Визов Режим :
Необходими са входни визи за български граждани. Могат да бъдат издадени на граничния пункт в Кения.

Часови разлики:
Часовото време в Кения е с един час напред спрямо българското /GMT+2/ .

Местни валути:
KSH /кенийски шилинг/: 100 KSH = приблизително на 1,5 usd.
Препоръчително е валутата да се обменят само в хотелите.
Джобните пари, които си носите могат да бъдат както в долари, така и в евро. При необходимост се сменят на място в обменните бюра на хотелските комплекси или в градовете.

Забележителности в Кения:

Национален парк Найроби:
Национален парк Найроби се намира в Кения. Основаването на парка Найроби се е състояло през 1946 година. Една от особеностите на парка Найроби е голямото количество носорози.

Планината Елгон:
Планината Елгон е третата по височина планина в Източна Африка. Намира се на приблизително 470 км. от Найроби, Кения. Пещерите в Елгон са 4, най-голямата е Кутум.

Планината Килиманджаро:
Килиманджаро е най-високата планина в Африка, достигаща 5895 м. От върховете му се вижда цяла Кения и Танзания. Най-високата точка е връх Ухуру или още известен като Кибо.

Планината Кения:
Обявена през 1997 г. за част от световното културно наследство от ЮНЕСКО планината Кения е най-високата в Кения и втората в африканския континент след величествения Килиманджаро.

Езерото Накуру (Nakuru Lake):
Национален парк Езерото Накуру е сред езерата в Кения, които нямат аналог. Основната цел на парка е да съхрани огромните ята от дребни и едри видове фламинго и да запази популацията им.

Национален парк Цаво (Tsavo National Park):
Паркът Цаво се нарежда на първо място по големина в Кения, като същевременно е един от най-мащабните национални паркове и в света. Национални паркове в Африка.

Резерват Масай Мара (Masai Mara):
Резерват Масай Мара е може би най-известния и най-посещаван резерват за диви животни в Кения. Класическо сафари в Кения, Африка.

Езерото Туркана (Turana Lake):
Езерото Туркана е най-северното от разположените в кенийската разломна долина езера. Намира се на близо 750 км от африканската столица Найроби.

Остров Ламу (Lamu Island):
Кенийският остров Ламу има богата културно историческо значение, защото това е най-старият град в тази африканска държава. Антични градове острови в Кения.Национален парк Амбосели (National park Amboseli):
Национален парк Амбосели е сред националните паркове, които са били бивши ловни резервати. Амбосели се намира в подножието на една от най-величествените планини - Калиманджаро в Кения, Африка.
Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.