Доминикана

Вашата оценка 5 от 1 глас
Доминикана - страна с вечно лято, независимо как се наричат формално сезоните и най-наситеното с хотели място на Карибите.Доминиканската република или Доминикана е страна, която заема две-трети от остров Испаньола и граничеща с Хаити. Именно от тук е започнало завладяването на Американския континент.
Обща информация за Доминиканска Република
Доминиканската република е едно от най-екзотичните места на планетата. Когато през 1494 г., Христофор Колумб е открил това уникално късче земя, самият той е възклинал, че няма по-красиво място на света.
Днес Доминикана е сред най-атрактивните турисически дестинации, привличаща целогодишно безброй ценители на карибската красота. Земя, надарена с вечно лято, невероятна тропическа природа, дълги искрящо бели плажни ивици и изумителни коралови рифове. Тя любезно ни приветства чрез гостоприемните си местни жители, пренася ни в богатата си древна история и с усмивка ни разкрива своята неповторима култура.
Освен с всички тези богатства, Доминиканската република ни впечатлява с прекрасната си туристическа инфраструктура, която е една от най-развитите в Карибския басейн. Първокласните курорти и хотели предлагат изобилие от екстри и вискокачествени услуги, които в съчетание с чудесното обслужване, ни карат да се чувстваме като крале по време престоя си. Широки златисти плажове, изобилие от водни спортове, вкусна карибска кухня и бушуващи нощни латино ритми – това са само част от удоволствията и емоциите, които очакват всеки, решил да се докосне до едно от най-екзотичните кътчета в света.

Местоположение:
Доминиканската република заема две трети от остров Еспаньола - вторият по големина от архипелага на Големите Антилски острови. Останалата част от острова е заета от карибската страна Хаити. Това превръща Еспаньола в един от двата острова в Карибския басейн, приютил две държави наведнъж (другият остров е Сен Мартин).
Страните, които се намират в близост до Доминикана са Пуерто Рико на изток, Ямайка на запад и Куба на северозапад. Разположена на площ от приблизително 48 730 кв.км, страната се нарежда на второ място по големина сред всички Антилските държави, следвайки Куба. Столицата е Санто Доминго – очарователен град, разположен на южният бряг на страната.

История:
От 1930 до 1961 година Доминиканската република е управлявана от диктатора Рафаел Леонидас Трухильо Молина.

География:
Доминиканската република е разположена в източната част на остров Испаньола - втория по големина остров от архипелага на Големите Антилски острови. Площта на страната е 48 730 км², което я прави втора по големина измежду всички Антилски държави, след Куба. Столицата на страната е град Санто Доминго, разположен на южния бряг на страната.
На територията на страната са разположени четири важни планински вериги. Най-северната верига е Кордилера Септентрионал, която се простира от северозападното крайбрежно градче Монте Кристи, разположено близо до границата с Хаити, до полуостров Самана на изток. Веригата е успоредна на крайбрежието на Атлантическия океан. Най-високата планинска верига в Доминиканската република, а и в целия Карибски басейн е Кордилера Сентрал. В тази планина са разположени четирите най-високи върха в Карибския басейн - Пико Дуарте (3098 м), Ла Пелона (3094 м), Ла Русиля (3049 м) и Пико Йаке (2760 м). В югозападната част на страната, южно от Кордилера Сентрал, са разположени други две планински вериги. Едната от тях е Сиера де Нейба, а другата е Сиера де Баоруко, която е продължение на планината Масиф де ла Селе в Хаити. Освен тези четири основни планински вериги, в страната са разположени и други, по-малки планини като Кордилера Ориентал, Сиера Мартин Гарсия, Сиера де Ямаса и Сиера де Самана.
Освен с планинските си вериги, Доминиканската република се слави и с долините и равнините си. Между Кордилера Сентрал и Кордилера Септентрионал е разположена богатата и плодородна долина Сибао. В тази важна долина са разположени град Сантяго де Лос Кабайерос и повечето от обработваемите земи на страната. По-малко плодородна е полусухата долина Сан Хуан, разположена южно от Кордилера Сентрал. Още по-суха е долината Нейба, закътана между Сиера де Нейба и Сиера де Баоруко. Районът около град Енрикийо в страната е под морското равнище, с горещ, сух климат и обстановка, наподобяваща пустиня. В страната има също други, по-малки долини като Констанза, Жарабакоа и др.Политика:
Доминикана е република. Държавен и правителствен глава - президент. Законодателен орган - Национален конгрес (двукамарен парламент).

Население:
Населението на Доминиканската република, според преброяването на ООН през 2007 г., е приблизително 9 760 000 души, което поставя страната на 82-ро място по население сред общо 193 държави в света. През 2007, 5% от населението на страната е над 65-годишна възраст и 35% е под 15-годишна възраст. На всеки 100 жени се падат по 103 мъже. Според ООН, годишният прираст на населението за 2006-2007 е 1,5%, с прогноза през 2015 г. населението на страната да се увеличи до 10 121 000 души.
Доминиканското правителство оцени гъстотата на населението през 2007 г. на 192 души/км² и съобщи, че градското население в страната възлиза на 63%. Южните крайбрежни равнини и долината Цибао са най-гъстонаселените места в страната. Столицата, град Санто Доминго има население от 3 014 000 души през 2007. Други важни градове са Сантяго де лос Кабайерос (население 756 000 души), Ла Романа (250 000), Сан Педро де Макорис, Сан Фелипе де Пуерто Плата и Консепсион де ла Вега.

Национална Кухня:
Доминиканската кухня е прекрасен микс от испански, латиноамерикански, африкански и карибски кулинарни вкусове и традиции. Основните поправки, които се използват в местните рецепти са чесън, лук, кориандър и риган. Като туристи, ще се натъкнете на огромно изобилие от риба и пресни морски дарове. Но въпреки богатото им разнообразие, доминиканците предпочитат да се хранят с козе или пилешко месо, тъй като са на по-достъпни цени.
Най-попурярното национално ястие е "la Bandera" - чудесна комбинация от ориз, червен боб, задушено месо (обикновено козе), салата и пържени банани. Друго традиционно ястие е "Comida Criolla" – задушено пилешко месо с ориз и боб. Когато през 1492 г., Христофор Колумб е открил острова, той е донесъл със себе си и частица от испанската кухня. Прочутата в цял свят испанска “Paella” се е превърнала в неизменна част от кулинарния живот на всеки доминиканец. Ястието е намерило приложение по свой начин в местната кухня - в него се използва местния ориз „criolla” и не се слага подправката шафран, която му придава типичния цвят. Десертите обикновено са много сладки, а най-добрите напитки са местният ром и бирата El Presidente.Визи:
Българските граждани, които желаят да посетят Доминиканската република, е необходимо да имат издадена виза. Молби за виза могат да се подават чрез консулските служби на посолствата на Доминиканската република в Мадрид, Рим, Париж и Берлин.

Контакти на консулските служби на посолствата на Доминиканската република във:

Мадрид, Испания
Тел.: (34-91) 431-53-21, 435-02-27, 435-81-39
Факс: 567-11-68

Рим, Италия
Тел.: (39-06) 807-46-65
Факс: 807-47-91

Париж, Франция
Тел.: (33-1), 53-53-95-95
Факс: 45-63-35-63

Берлин, Германия
Тел.: (004930) 257-577-60

Контакти на Посолството на Република България, отговарящо за Доминиканската република:

Calle "B" No 252, Entre 11 y 13
La Habana
Cuba
тел: +53 7 333 125, +53 7 333 126
факс: +53 7 333 297

Часова зона: -4
Интернет домейн: .do
Телефонен код: +1-809 и +1-829

Забележителности в Доминикана:

Пунта Кана - палмовия рай на Доминикана:
Пунта Кана се намира в най-източната провинция Ла Алтаграсия на Доминиканската република и е една от онези екзотични дестинации, за които всеки от нас поне веднъж си е пожелал да посети. Града спада към общинската общност Пунта Кана – Баваро – Верон – Макао. Районът, известен със своите плажове и спа курорти, имащи излаз хем на Карибите, хем на Атлантическия океан, е популярна туристическа дестинация от 1970 г. насам. Там лятото е вечно и всички удобства на плажния курорт се съчетават с атмосферата на вечен купон.
Името на курорта е толкова забележително, колкото и самото място и идва от названието на вида палми, разпространени по тези места. Те наистина са изключително много и клоните им закриват покривите на много сгради, включително и тези на международното летище.
Пунта Кана представлява множество по-малки курорта, толкова гъсто населени, че човек не може да разбере къде са границите им. Въпреки това атмосферата не е задушаваща. Екологията е един от основните приоритети на местното население и поради тази причина със закон е забранено всякакво строителство, което би навредило на този приказен пейзаж. Хотелите, вилите и като цяло всички сгради са ниски и кокетни, а основен декоративен елемент е естествената растителност. Най-известният плаж Баваро, с белия си коралов пясък и кокосови палми е прославил Доминиканската република по цял свят. Разположен е между Кабеса де Торо и Макао бийч. Тъй като хотелите започнали да се издигат по източния бряг, Баваро се превръща в център на услуги с търговски центрове, магазини, заведения за бързо хранене, аптеки, изискани ресторанти, банки, клиники, работилници, магазини и училища. Други, не по-малко популярни са Макао, Ел Кортесито, Арена Горда и Уверо Алто. На север Пунта Кана граничи със селището Кабеза де Торо, а на юг с Кап Кана и рибарското селище Кабо Сан Рафаел. Най-близкият град Игуей (500-годишната столица на провинция Игуей) е на 45 км., а международното летище Пунта Кана е на 25 км. Цялата плажна ивица на курорта е 100 км.
Пунта Кана се смята за най-уреденото място за почивка от всички други в Доминиканската република. Тук има всичко - прекрасни хотели, широки пясъчни плажове, всички условия за уиндсърфинг и ветроходство. Архитектурата и интериорът са вдъхновени от мексиканската, испанската и местната доминиканска култура. Хотелските комплекси предлагат абсолютно всичко, от което се нуждаете, включително и за отпразнуването на някой по-специален повод. Резервациите са подчинени на правилото „all inclusive“, където може да се възползвате от всички глезотии на подобно райско кътче.
Едни от най-активните дейности за забавление тук са водните приключения. Местният парк "Островът на делфините" (Dolphin Island Park) предлага атракцията да плувате в океанските води заобиколени от делфини и морски лъвове. Освен това ще научите безброй интересни факти около тях, ще можете да се снимате за спомен, както и да ги нахраните под вещите грижи на обучени треньори.
Друг забавен и информационен център е парка Манати, предлагащ по-голям избор за запълване на времето. Освен близостта с делфините, той е насочен изцяло към природата, като там се провеждат курсове и лекции за опазване на екологичното равновесие, проучвания на множество животински видове с възможност да се доближите до техния свят и не на последно място да научите интересни подробности за автентичната доминиканска култура, като посетите Музея и наблюдавате танцовите ритуали, разигравани от служители на парка.
За по-екстремни преживявания може да се гмурнете в пещерите край кораловите рифове до брега, да карате водни ски или сърф, или пък просто да се разходите с корабче. В околността има много уединени сладководни заливчета, където може да се отдадете на усамотение. Минералните извори в Пунта Кана пък ще ви заредят със свежест, прохлада и лечебна сила. За любители на високите скорости и адреналина се предлага разходка по плажната ивица с ATV 4x4.
Освен водните атракции, не по-малко интересна и примамлива е възможността за седемчасов преход с кон през девствената пустош на местността стигайки до водопадите Салто Алто, като през целия път опитните инструктури ще ви покажат най-добрите места, където да опитате вкусни специалитети, да напълните душата си с традиционни музикални изпълнения и като цяло да опознаете множество миниатюрни селища.
Пунта Кана има 12 професионални голф игрища, изградени от дизайнери като Джак Никлаус , PB Dye , Том Фазио и Ник Прайс, всички в рамките на един час път с кола едно от друго. Пунта Кана-Баваро е на път да се превърне в голф Меката на Карибите.
Нощният живот вътре в курортите е много оживен и ще накара кръвта ви да закипи. Половин дузина ресторанти, нощни барове, боулинг центърът „Plaza Bolera Punta Kana“ и забележителната пещерна дискотека позволяват на туристите да взаимодействат с местните жители.
Пунта Кана наистина ще сбъдне мечтите ви. Курортът е едно от местата, където от гледката на девствените плажове ви спира дъха! Тук ще може да се насладите на ласкавите вълни на океана и на спокойствието в сянката на полюшващите се палми, да се потопите в свят, изпълнен с екзотика, неописуема красота и реални изживявания. Всичко това ще ви накара да повярвате, че онези бленувани места от пощенските картички и рекламни брошури съществуват и вие сте част от тях с безбройните незабравими спомени, пренасящи ви всекидневно на този земен рай - Раят на Пунта Кана.Аква парка Manatí Park:
Освен безбройните водни забавления, една от най-големите атракции на парка е плуването с делфини. Не пропускайте възможността да се срещнете и с прекрасните екзотични животни в парка - игуани, фламинго, тропически птици, змии, раци и морски лъвове – тук ще имате уникалния шанс лично да общувате с тях и да ги погалите. Неповторимо изживяване е и посещението на селището Taino Village, което пресъздава древната култура на Доминиканската република. Ще се запознаете с част от автентичните богатства на доминиканското изкуство – статуи, картини, традиционни облекла, както и прекрасните ритуални танци от миналото.

Екологичният парк „Parque Ojos Indigenas”:
Екологичният парк е истинско съкровище на Пунта Кана. Разходете се сред уникалните дванайсет прозрачни лагуни, които Taino Indians са нарекли в миналото "очите” и за които голяма част от местните вярват, че имат ценни лечебни качества. Разположен на площ от 1500 акра, паркът е един от частните горски резервати на Пунта Кана и е под опеката и управлението на Екологичната фондация Пунта Кана.

Остров Саона:
Известен с прекрасните условия за гмуркане с шнорхел. Една кратка екскурзия с лодка до екзoтiчния отров, ще ви зареди с много положителни емоции. Тук ще попаднете сред уникална тропическа природа, бели пясъци и кристално чиста вода, всички те останали в страни комерсиалната ръка на туризма

Plaza Bolera Punta Cana:
Най-големият мол и болулинг център в курорта Пунта Кана.
Palma Real Shopping Center:
Молът се намира се в Баваро - в него ще се натъкнете на популярните Hard Rock Cafe и Tony Romas.


Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.