Словения

Вашата оценка
Словения - Градовете на Словения все още носят отпечатъка на Хабсбургската империя и Венецианската Република, докато високо горе в Юлийските Алпи бихте си помислили, че сте в Бавария. Относителното благоденствие на тази страна откъм „слънчевата част на Алпите” веднага се забелязва.

Обща информация:

Площ:
20 273 km² (на 150-то място)
Столица:
Любляна 46°03′ с. ш. 14°30′ и. д. (G)
Най-голям град:
Любляна
Официален език:
Словенски
Население (пребр., 2007):
2 009 245 (на 145-то място)
Валута:
евро (EUR)
Часова зона:
CET (UTC+1)
Интернет домейн:
.si
Телефонен код:
386

Република Словения (на словенски: Slovenija) е държава в Югоизточна Европа. Граничи с Италия на запад, Адриатическо море на югозапад, Хърватия на юг и изток, Унгария на североизток и Австрия на север. Територията на странате е 20 273 km2 и има население от около 2,05 млн. души. Словения е парламентарна република и е член на ЕС и НАТО.
До 1991 г. Словения е една от съставните републики на СФР Югославия.

История:

Първата държава на словенците — Карантания, е образувана през 7 век. През 745 г. тя губи своята самостоятелност и пада под властта на баварците. Повече от 1200 години словенците нямат независимост. Съвременната словенска държава възниква на 25 юни 1991 г., след разпада на бивша Югославия.

География:

Словения се слави с една от най-красивите пещери в Европа-„Постойнска Яма“ ("Postojnska Jama") .От 1818 г. до 2003 г. вкл. пещерата е посетена от над 30 000 000 посетители.

Държавно устройство:

Словения е република с държавен глава - президент, избиран чрез общо, пряко и тайно гласуване за срок от 5 години. Законодателен орган е двукамарният парламент. Изпълнителен орган е правителството.Деветдесетчленното Държавно събрание се избира пряко, по едно място имат резервирани италианското и унгарското малцинство. Четиридесетчленната горна камара на Държавния съвет е събран от пряко избираните председатели на общинските, държавните, професионалните и местните организации. Държавното събрание се избира през четири години, Държавния съвет — през пет.

Административно деление:

Словения е разделена на 210 общини (обчини). Единадесет от тях имат главен град (местна обчине). За статистическите показания общините са събрани в дванадесет статистически региона. Подготвя се създаването на дванадест или четиринадесет региона.

Икономика

Словения е развита страна и по БВП на глава от населението е на първо масто сред славянските държави. Почти 2/3 от работоспособното население е заето в сферата на услугите и почти 1/3 в промишлеността и строителството.
Днес Словения е най-богата от страните, които през 1990-те преминават от планова към пазарна икономика. Присъединява се към Европейския съюз през 2004 г. и приема еврото в началото на 2007 г., което допринася за големия икономически растеж. Сегашният БВП на глава от населението е 84%, което е средното ниво за ЕС. Въпреки че Словения при прехода преминава през сложен и рисков път, благодарение на тогавашните си политици и икономисти успешно се интегрира икономически до Европа и сега е най-богатата страна от бившите югославски републики.

Филателия на Словения:

Първата словенска пощенска марка излиза на 26 юни 1991 г. Тя е издадена по повод независимостта на Словения. На нея е изобразен парламентът на Словения. Тиражът и е бил около 2 000 000 броя и е струвала 5 динара. На 26 декември излиза серия от марки с герба на Словения. През 1992 година словенската поща издава няколко серии с пощенски марки, като тази по случай XXV летни олимпийски игри в Барселона. От 18 февруари 1993 г. до 2000 г. излиза серия от марки изобразяващи културното наследство на Словения.
Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.