Египет

Вашата оценка 5 от 4 гласа
Египет - земя на фараони и царици, обвита в мистерии древна цивилизация и удивителна архитектура.
За Египет Херодот е казал: „ Никъде по света няма такива удивителни неща...нито дори в отвъдния свят могат да се намерят такива неща с неизразимо величие”
Не само паметниците на Фараоните са тези, които привличат пътуващите в тази страна много преди раждането на Христос, изключително привлекателно е наследството на Гърци, Римляни и първите християни, както и изобилието от архитектура и изкуство, натрупано от последователните Ислямски династии в продължение на векове.


ЕКСКУРЗИОННИ МАРШРУТИ В ЕГИПЕТГРАД КАЙРО
Със своите уникални археологически, исторически и културни паметници, със своето великолепие, контрасти, съхранения дух и пословично гостоприемство Кайро е един от най – известните градове в света.
Град Кайро е столица на Арабска Република Египет. Строителството на града е започнало преди 14 века в близост до древната крепост “Вавилон”.
Малко са градовете по света с такова богатство на исторически забележителности. Край Кайро е първата столица на Древния Египет - Мемфис.
Най – внушителни забележителности са пирамидите на фараоните Хеопс, Хефрен и Микерин, издигнати на платото Гиза над града. А пред тях загадъчно се усмихва Сфинксът. Пирамидите са едно от седемте чудеса на света и единственото от тях, съхранило се почти непокътнато до наши дни. Шоуто “Звук и светлина на пирамидите” е изключително интересно и информативно. Заслужава внимание и стъпаловидната пирамида на фараона Джосер в Сакара – първото монументално строителство в човешката история. Египетският Музей, разположен в центъра на Кайро, е един от най-известните музеи в света. В него е експонирана най-богатата музейна колекция за Древния Египет. Впечатляващи с изяществото и изключителната си изработка са предметите от гробницата на фараона Тутанкамон, намерена непокътната през 1922 г. в Долината на фараоните край град Луксор.

ИСЛЯМСКИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ НА КАЙРО
От Цитаделата, разположена върху възвишение на югоизток от централните квартали на Кайро, се разкрива великолепна панорама към града. Строителството на крепостта е започнало през 1176г. по времето на пълководеца Салах Ел Дин. От целия комплекс най – силно впечатление прави Джамията на Мохамед Али - създателя на съвременен Египет. Между река Нил и Цитаделата е разположено мюсюлманското духовно средище “Ал Азхар” с едноименната джамия и най-стария и най-голям мюсюлмански университет. Щом посетите “Ал Азхар” непременно да се поразходите и из пазара “ Хан Ел Халили”, считан за най-големия в Близкия изток. Египетски сувенири, изделия от кожа, златна и сребърна бижутерия и др. са основните стоки там. Музеят на ислямското изкуство е събрал най-ценните и пълни колекции на ислямското изкуство. Експонирани са прецизно направени надгробни плочи, разнообразни дърворезби, инкрустации от слонова кост, седеф и др. Многообразието на кована мед, ковани съдове от сребро и злато, предизвикват възхищението на зрителите. Джамията на Султан Хасен е едно от най-забележителните постижения на арабската архитектура. Тя е строена в средата на 14 век и за неин архитект се смята сирийски християнин, чието име не се е съхранило. Представлява неправилен петоъгълник, като от нея се е запазило само 70 метровото й минаре – най-високото в Кайро

СТАРО КАЙРО
Със своята атмосфера, този район на египетската столица напомня на Ерусалим. В непосредствена близост до останките на античната крепост “Вавилон” и първото арабско селище “Ел Фустат” са разположени коптски църкви и манастир, православна катедрала, джамии от ранното средновековие и една от най-древните синагоги.
В сърцето на Старо Кайро е Коптският музей, който съхранява най – богатата в света колекция на образци на коптското изкуство. Възхитителен е интериорът на музейните зали с неповторими дърворезби в коптски стил и цветни стъклописи .ХУРГАДА
Хургада е най-известният от египетските градове на Червено море. Основан е в началото на века. Сега е световно известен морски курорт със стотици съвременни хотели, туристически селища, ресторанти, атракционни заведения и др. Предлагат се всички видове морски спортове – ветроходство, сърфинг, водни ски, подводен спорт и др.
Подводният свят е неповторим – разноцветни корали с причудливи форми, тропически риби с необичайни багри, октоподи, костенурки, сепии. Всичко това може да бъде видяно на остров Гифтън срещу Хургада при плуване с маска и шнорхел, а така също от специално предназначена за туристи подводница, която се потапя на морското дъно. Заслужават да бъдат посетени разкопките от римската епоха в близката планина “Абудухан”. Струва си участието в сафари с камили или с джипове.
Търговските обекти в Хургада предлагат голямо разнообразие от стоки и сувенири.

СИНАЙСКИЯ ПОЛУСТРОВ
Синайският полуостров е родина на древноегипетските божества Изида и Озирис. Тук е било добивано златото за фароните. Високо в небесата се издига библейската планина на Мойсей. Импозантно се възвисява крепостта на Салах Ел Дин. Синай е земя на трите световни религии, от тук са преминали Мойсей и ИсусХристос.
Синай – това са осем хиляди годни от историята на нашата цивилизация.
Ел Ариш
Плажовете са с кристално чиста и прозрачна вода, а край тях се простира безкрайна верига от фурмови палми.
Местните бедуини предлагат примамливи стоки с различни ярки цветове.
Шарм Ел Шейх
Курортът е подходящ за целогодишен туризъм. Това е идеално място за тези, които търсят спокойствие и тишина. Шарм Ел Шейх предлага всички водни спортове, а така също сафари с камили и джипове в Синайските планини. Можете да последвате стъпките на Мойсей или да посетите най-стария действащ християнски манастир на Синайския полуостров – св. “Екатерина”, като видите предполагаемия храст, от който Мойсей за пръв път е чул гласа господен. Съществува възможност и за организирани екскурзии до Луксор и Кайро със самолет.

Манстирът “Света Екатерина”
Православният манастир “Света Екатерина” е построен през VI в. Той е действащ и се обитава от гръцки монаси. В него се съхраняват едни от най-древните православни икони. В хранилището му се пазят средновековни книги и документи, включително и старославянски ръкописи.
Над манастира се възвисява библейският Мойсеев връх.

Дахаб
Дахаб предлага едни от най – красивите плажове в южен Синай. Водата и тук е чиста и прозрачна. Корали недалече от брега са с разнообразни форми и ярки цветове. Построени са много хотели и ваканционни селища. Предлагат се условия за всички видове водни спортове .

Остров Фараон
На острова се издига внушителна крепост, построена от Салах Ел Дин в началото на ХІІ в. , за да отбранява от кръстоносците източната част за Египет и южните подстъпи към Ерусалим. До него се стига с кораб.
Таба
Таба има кръстопътно разположение между Египет, Израел, Йордания и Саудитска Арабия. Предлага чисти плажове, спокойствие и тишина. От Таба започва египетската Ривиера в Южен Синай, която включва Нувейба, Дахаб и Шарм Ел Шейх.

АЛЕКСАНДРИЯ
Градът носи името на Александър Македонски, който го е основал през 331 г. пр.н.е. По времето на Птоломей I, управлявал Египет след смъртта на Ал. Македонски, градът се превърнал в център на елинистичната култура.
В своята “География” древногръцкият учен Страбон е описал много точно облика на Александрия, но до нас са достигнали малко от нейните древни паметници.

1. КОЛОНАТА НА ПОМПЕЙ.
Изсечена от червен асуански гранит, тя е един от най-добре запазените паметници от епохата на Птоломеите. Намира се в югозападната част на града. Предполага се, че на това място е бил разположен и Серапиумът, в който се събирали философи, учени поети и софисти от целия Древен свят. Недалече е била и прочутата Александрийска библиотека. Колоната е висока 27 м., диаметърът в основата й е 2,7 м, а най – връхната част на капитела й е около два метра.
2. ОСТРОВ ФАРОС.
От него сега нищо не е останало, но легендата твърди, че на него се е издигал фар с височина 150 м. Фарът се е считал эа едно от Седемте чудеса на света.
3. АКВАРИУМЪТ
Той е една от туристическите забележителности на града. Представени са почти всички водни обитатели на Средиземно море, Червено море и река Нил. Зад главното здание в открити басейни плуват огромни костенурки.
4. КАТАКОМБИТЕ КОМ ЕЛ ШУГАФА
Са били открити преэ 1900 г. при разкриване на каменни кариери. Те представляват древен некропол. Разглеждайки ги, човек установява удивителното преплитане на елементи от трите стила древноегипетски, древногръцки и римски, което е и твърде характерно за древна Александрия.
5. АНФУШКИЯТ НЕКРОПОЛ
Е значително по – малък по размери, но много по-стар от Катакомбите. Той е характерен образец эа гръко – египетския стил от периода на Птоломеите. Намира се в северозападната част на Александрия, близо до двореца “Рас Ел Тин”.
6. ДВОРЕЦЪТ “РАС ЕЛ ТИН”
Е бил лятна резиденция на египетските крале. След революцията, оттук на 26 юли 1952 г. Крал Фарук е напуснал Египет.
7. ДВОРЕЦЪТ “МОНТАЗА”.
Намира се в източните покрайнини на Александрия. Бил е също лятна резиденция на краля. Сега е превърнат в музей. Особено красива и интересна е обширната градина.
8. ГРЪКО-РИМСКИЯТ МУЗЕЙ
Той е основан преэ 1891 г и многократно е разширяван. В него са експонирани исторически ценности от период от III век пр. н. е. до III век от н. е. Експонатите са намерени предимно от Александрия и околните райони.ЛУКСОР
Луксор е съвременното име на града, а древното, известно още от Омирово време – Тива. Неговото величие е свързано предимно с Новото царство, когато всеки фараон е строил свой разкошен дворец. За по–голямо удобство туристическите обекти се разделят на две групи: на източния бряг, където е бил разположен “Градът на живите”, а на западния - “Градът на мъртвите”.
1. НА ИЗТОЧНИЯ БРЯТ
Най-забележителен и внушителен е Луксорския храм, посветен на бога Амон. Раэмерите му са 258 х 55м. От многото статуи днес са запазени само три – две седящи / високи по 22 м / и една права. Повечето от обелиските на този храм са ограбени и сега се намират в Париж, Истанбул и другаде.
2. ДВОРЕЦЪТ НА РАМЗЕС II
Той е с размери 57 х 51 м с колонада, чиято височина е 16 метра, с капители във вид на разцъфнал лотос.
3. ХРАМОВЕТЕ В КАРНАК
Те представляват цял ансамбъл, сред които е разположен град Луксор. Алея от сфинксове е била разположена между храмовете, чието начало и край са разкрити сега. Общата дължина е била около около пет километра. По алеята се извършвало шествието на фараоните до карнакския храм. На западния брят е разположен “Градът на мъртвите”. Така се наричат стотици паметници, свързани с погребения и гробници. Всички гробници и погребални храмове са разположени на западния бряг на Нил.
4. ХРАМЪТ НА СЕТИ I И РАМЗЕС II
Е бил започнат от Сети I за самия него и е бил эавършен от Рамзес II. Представлява повече гробница, отколкото храм.
5. ДОЛИНАТА НА ЦАРЕТЕ / ФАРАОНИТЕ
Това е мястото, където са били погребвани фараоните. Това са общо над 40 гробници с различни размери, изсечени в пясъчните скали. Представете си сто и повече пъти по-големи от Казанлъшката, и то само на един фараон. Някой от тях са дълги повече от сто метpа, като всеки квадратен сантиметър е покрит със стенописи или pелефи. По-голямата част от мумиите в Египетския музей в Кайро са намеpени в тези гpобници.
6. ХРАМЪТ НА ЦАРИЦА ХАТШЕПСУТ
Или още наpичан Деиp Ел Бахари е добpе реставриран. Pазположен е въpху тpи теpаси, чиито фасади са поддъpжани от галеpия колони. Pазличава се от дpугите дpевни хpамове със своето уникално разположение, с многото светлина и големия пpостоp.
7. ГРОБНИЦИТЕ НА БЛАГОРОДНИЦИТЕ.
Стенописите на тези гpобници дават изобилни сведения за живота, бита и поминъка на дpевните египтяни.
8. ХРАМЪТ НА РАМЗЕС ІІ /Рамессиум/
Макар и силно разрушен, прави огромно впечатление със своите стенописи, релефи и специфична архитектура. В една от залите му, макар и в руини, се намира статуя на Рамзес II, издялана от един единствен огромен къс асуански гранит, c височина 17, 5 м и тежина над 1200 тона. Долината на цариците съхранява гробниците на около 70 съпруги на фараони, но по своето изпълнение те са по – скромни от тези на фараоните и благородниците. Най – забележителна е гробницата на Нефертари, жената на Рамзес II. Стенописите в нея са с ярки и свежи тонове. Особено внимание привлича нейното лице, стройна фигура и блестящи очи. Колосите на Мемнон са били храма на Аменхотеп III и представлявали негови статуи. Те наистина са колосални със своята височина от 20 метра. Днес се издигат сред пищна зеленина на фона на пустинята.

ОТ ЛУКСОР ДО АСУАН
1. Храмът в Етна е разположен в центъра на съвременния град и е от времето на Птоломеите и римските императори, макар че има мнения и за по-древен произход.
2. Едфу е град на брега на Нил. Храмът е строен от Птоломеите и е най-запазеният древноегипетски храм.
3. Храмът в Ком Омбо е забележителен с това, че е посветен на два бога. Разделен е на две симетрични половини. Едната е за крокодилоглавия бог, а другата за сокологлавия бог.

АСУАН
Днешният град Асуан в древни времена е принадлежал на Нубия, а и сега сред неговото население нубийците са многобройни.
Край града се намира стената на язовир «Насър» - най-големият в Близкия изток и Африка. Асуан е важен стопански и енергиен център. Край него се намират и многобройни паметници на древноегипетското изкуство. В езерото на Асунския язовир има острови с исторически обекти, някои от които се появяват само след спадане нивото на водата. Предвижда се те да бъдат преместни така, както бяха преместни в началото на 60-те години храмовете на Рамзес ІІ и съпругата му Нефертари в Абу Симбел.НУБИИСКИЯТ МУЗЕЙ
Нубийският музей съхранява колекция от 3000 паметници на древната култура от различни периоди – древноегипетски, елинистически, римски, коптски и ислямски. Всеки ден в Националния дом на културата фолклорна група показва нубийски песни и танци.

АБУ СИМБЕЛ
Храмовете в Абу Симбел са били построени преди повече от 3 хиляди години. При построяването на язовир “Насър” е възникнала опасността да бъдат залети от неговите води. През 1964-1968 г. под егидата на ЮНЕСКО е била осъществена сложна операция за пренасяне на храмовете в по-висок район.
Най-внушителна е лицевата част на храма на Рамзес ІІ с четири негови огромни статуи. По-малкият храм - на богинята на любовта Хатхур, е бил посветен на любимата му съпруга Нефертари и се намира в непосредствена близост.
Храмът на Рамзес ІІ е бил така построен, че само два дни в годината слънчевият лъч прониквал в него - на 22 февруари (рождения ден на фараона) и на 22 октомври (неговото възкачване на трона).

КРУИЗ ПО НИЛ (програма, круизен кораб)

Круизите по Нил са едни от най-увлекателните туристичекси маршрути, усвоени преди повече от сто години от английските аристократи. По бреговете на Нил са разположени едни от най-известните паметници на древната цивилизация на Египет. Корабите пътуват от Асуан до Луксор, като спират в Ком Омбо, Едфу и Есна. Асуан – най-южният град по времето на фараоните, е известен не само с гигантския си язовир. Н остров Елефантин се е съхранил храма на Хнум – съпругът на богинята Сатис – покровителката на Нил. Храмовете на о-в Филе, които са били застрашени от наводнение при строителството на стената на язовира, са разглобени на 40 хиляди блокове и пренесени на съседен остров. На юг от Асуан е Абу Симбел, където са пренесени храмовете на Рамзес II и любимата му жена Нефертари. Слънцето огрява лицето на фараона в храма му само 2 пъти годишно – в деня на коронацията му и на рожденната му дата. На север от Асуан в Ком Омбо е разположен храм, построен по времето на Птоломей и посветен на бога с крокодилска глава Себек и на бог Хор – сокол. Особено място в историята на страната заема Луксор. В средата на второто хилядолетие до нашата ера тук е била столицата на Египет, а сега това е най-големият музей в света под открито небе.

БЯЛАТА ПУСТИНЯ (програма, снимки, хотел)
Една от туристическите забележителности в Западен Египет е т. нар Бяла Пустиня. Местните бедуини наричат този район още "Уади Газар" или Долината на морковите, заради причудливя вид на скалните образувания, които са уникални и характерни за мястото. Местните откриват в сюрреалистичните варовикови форми на скалите скулптури на камили, митологични създания и птици, както и фараони.
Тези уникални каменни феномени са се получили в резултат на продължителни и силни ерозионни процеси. Най-общо Бялата пустиня е наречена така заради наносите от варовик и подобни минерали, образувани от пясъчните бури. През нощта тези снежнобели пясъчни хълмове спокойно могат да се объркат с гледка от полярната област.
Не бива да пропускате, докато се намирате в района на пустинята, да посетите и местните извори. Тези естествени минерални извори са отделени от малки хълмчета, образували се в резултат на срещата на навяващите пясъци с растителността около водата.
Eгипетски богове

Амон
Покровител на Тива, в последствие превърнал се във Върховен Египетски бог. Познат още като Амон - Ра, богът на слънцето, изобразяван с корона от пера на главата си. Храм Карнак

Анубис
Известен като пазител на древноегипетските гробници. Бог, представян с глава на чакал ( чакалът често бил срещан, скитащ около гробниците). По-късно, Анубис бил считан за бог, покровител на балсамирането. Смята се, че той е помогнал на Изида да събере частите на тялото на Озирис и да го мумифицира.

Апис
Бог, символизиращ плодородието. Почитан основно в Мемфис, с облика на бик (понякога, на брозовите статуи е със слънчев диск между рогата), смятан за душата на бог Птах. Когато свещенният бик умирал, жреца се занимавал с ритуала по мумифицирането, което отнемало около 70 дни, след което го изгарял в специално изграден Серапеум. След което, жрецът търсел друг свещен бик, чиято глава да е с точните физически характеристики на оригинала.Атон
Представен като слънчев диск. Вярва се, че е давал сила и енергия на своите последователи. Аменхотеп IV, под името Ехнатон, издига култа към единен за всички египтяни бог Атон.
Бастет: Изобразявана като котка или като жена с глава на котка, с кошница в ръце. Тя е мирната форма на лъва Секхмет.

Бес
Защитник на жената, на която той помага при раждането и носи късмет. Представян е като джудже с козина на лъв.

Геб
Богът на земята, съпруг на богинята на небето-Нут. Техни деца са Изис, Озирис, Сет и Нефтида.

Хапи
Египетски бог на плодородието, отговорен за годишните разливи на река Нил, които са от изключителна важност за плодородието на земите по делтата на реката.

Хатхор
Богинятя с глава на крава, съпруга на бог Хор. Хатхор била почитана в зависимост от района на населеното място, като богиня на любовта и щастието или като пазителка на мъртвите. Храмът и в Дендера е с особенно значение.

Хор
Син на Изида и Озирис. Има глава на сокол, с двойна корона и ореол от слънчев диск. Определен от Анубис да отмъсти на злия Сет за смъртта на баща си. Той бил символ на обединяването на двете кралства на Египет.

Ихи
Богът на музиката в египетската митология. Син на Хор и Хатхор, изобразяван като дете, носещо систрум (древен египетски музикален инструмент) в ръце.

Изида
Сестра и съпруга на Озирис, майка на Хор. Изида е представлявана като привлекателна жена, с корона на главата и с йероглиф на нейното име. Тя добила популярността си в Египет, като богиня на любовта, идеална майка и вярна съпруга. Култът към нея бил много силен и превъзхождал култът към други богове.

Хнум
Бог на сътворението и занаятчийте, с глава на овен. Той категорично отхвърля модела, че човекът е създаден от глина. Символизира благосъстоянието, придобито със собствен труд.

Нефтида
Съпруга и сестра на Сет, убиеца на Озирис. Тя помага на Изида да открие тялото на Озирис. Изобразявяна е като птица.

Нут
Богиня на небето, съпруга на бога на земятя Геб и майка на Ра. Вярвало се е, че всеки ден слънцето и звездите следвали извивките на нейното тяло. Тя е майка на Изида, Озирис, Нефтида и Сет.

Озирис
Един от главните богове в египетската митология. Той бил убит от своя брат Сет, който му завиждал за неговата слава и честност. Съпруг и брат на вярната Изида. Изобразяван е като мумия, с бяла корона и със скиптър в ръце.

Птах
Почитан в Мемфис, като бог покровител на занаятите. В старото царство се е считало, че това е бог, създал света с мисъл и слово. Представян е като мумия, с опъната бяла шапка и скиптър в ръце. Негова съпруга е Сехмет.

Сехмет
Нападателна и страшна лъвица. Вярвало се е, че нейният гняв причинявал епидемии и разрушения.

Сет
Роден като богът на пустинята. По-късно, след убийството на своя брат Озирис, станал известен като бога на войната в Древен Египет. Обикновенно е преставян с глава на хрътка.

Собек
Богът, защитник и пазител на р.Нил. Изобразяван е като крокодил. Храм-Ком Омбо.Полезна информация за държавата:

Релгия:
Ислям. В Египет живеят също така и копти-християни.
Език:
Арабски (в големи градове се говори английски и френски).
Електрически ток:
Напрежението е 220 в.
Национална валута:
Египетска лира (5.60 египетски лири се обменят срещу 1 щатски долар – 06.01. 2010 г.).
Обмен на конвертируема валута:
Извършва се свободно в банките и обменните бюра. Ако икате да обмените обратно останалите Ви в последния ден лири, пазете бележката от поне една от предишните покупки на лири.
Бакшиши:
За всички услуги (например, носене на багаж на летище или в хотел,) е прието да се заплаща известно възнаграждение около пет египетски лири. Подобна е и сумата, която шофьорите на автобуси на екскурзиите очакват при слизането на туристите от автобуса, а за екскурзоводите предвидете и по-голяма сума.
Посещение на музеи:
Музеите са отворени от 9 часа и се затварят през зимата в 16 часа, а през лятото в 17 часа. Фотографирането се разрешава без използване на светкавица на места и срещу допълнително заплащане.
Покупки:
Разнообразието на стоките е голямо - кожени изделия, предмети от дърво, златна и сребърна бижутерия. Търговските обекти работят до 22 ч. При договаряне, цените на закупуваните стоки могат да бъдат намалени от 10% до 20 % от първоначално обявените.
Сувенири:
Характерни египетски сувенири са папирусите с цветни рисунки, вазите и статуите от алабастър, каменните скарабеи и др.
Транспорт:
Много добре уреден. В Кайро е изградено поземно метро. До градовете в Южен Египет редовно пътуват самолети, влакове и автобуси . Цените в такситата в големите градове се договарят предварително. Такси в Кайро е от 5 до 10 лири в зависимост от разстоянието.
Въздушен транспорт:
Национален превозвач е “Еджипт Еър”, който разполага с нови модерни самолети. Дестинациите са до всички големи туристически центрове – Александрия, Луксор, Асуан, Хургада, Шарм Ел Шейх и др.
Железопътен транспорт:
Предоставя връзки с всички големи градове.
Питейна вода:
Препоръчва се закупуването на минерална вода, която се предлага в големите градове и по туристическите обекти. Цена за 1 литър – около 1 щ.д.
Аптеки:
Предлагат се египетски и вносни фармацевтични изделия, в това число кремове против изгаряне от слънце с високозащитен ефект, лекарства при кашлица, настинки и др., както и козметика. Дежурните аптеки работят до 24 часа.
Визи:
Необходимо е да бъдат предварително получени от египетските посолства в чужбина, но за групови и индивидуални туристически пътувания могат да се издават при пристигане в Египет.
Митнически режим:
Не се разрешава вноса на концентриран алкохол повече от един литър на човек и цигари повече от един картон. Видеокамерите е необходимо да се обявят на митническия служител при влизане в страната. Строго е забранен износът на предмети с археологическа и културно-историческа стойност.
Извънредни случаи:
Можете да потърсите полицията – тел. 122, бърза помощ – тел.123, или противопожарна охрана – тел. 125.

Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.