Малайзия

Вашата оценка 4.7 от 3 гласа
Малайзия - тази уникално красива земя на преплитащи се култури е едно от райските места на света. Разположена сред скалисти планински вериги и тропически гори, пенливи реки и джунгли и над двеста екзотични прелестни острова, страната привлича многобройни туристи, любители на азиатската култура и екзотика.

Федерация Малайзия се намира в Южна Азия. Страната се състои от 2 части - Западна - на полуостров Малака и Източна - на остров Борнео. Западната част граничи с Тайланд и Сингапур, а източната - с Бруней и Индонезия. Площта е 329 750 кв. км. Малайзия е конституционна монархия. Страната се управлява от 9 султана, които се избират за срок от 5 години, като един от тях е върховен султан. Страната е със средно развито стопанство.

Климат – екваториален.
Средни температури - 25, 27°С
Официален език - малайски
Столица - Куала Лумпур
Най-голям град - Куала Лумпур
Валута - долар (USD)
Население - 23 953 136 души (2007)
Етнически състав - малайци - 57,6%, китайци - 32,9%, индийци - 8,8%.
Религия – мюсюлмани - 49,7%, будисти - 18,7%, християни - 5,4%, индуисти - 8,6 %, конфуцианци и даоисти - 9,7%
Телефонен код +60
Internet TLD - .my

Полезна информация за Малайзия:

В случай на необходимост, потърсете българското посолство:
"THAILAND, BANGKOK Embassy of the Republic of Bulgaria 64/4 Soi Charoenmitr (Ekamai 10) Sukhumvit 63 Prakhanong Nia, Wattana Bangkok 10110 тел.: (0066 2) 391 61 80, 391 61 81 факс: (0066 2) 391 61 82 E-mail: bulgemth@asianet.co.th"

Посолство в България:
Няма

Визов режим:
Безвизов режим

Митнически изисквания:
Всички пристигащи в Малайзия са задължени да разопаковат и опаковат своя багаж за митническа проверка. Проверката на багажа от страна на митническите власти се прави на пропусквателните пунктове. Митническа проверка не се прави по време на пътуване в страната – на полуостров Малайзия, Сабах и Саравак. Това не включва безмитните зони, които са Лабуан в Сабах, Пулау Тиоман в Паханг и Лангкави в Кедах. Ако посетителите не притежават стоки за деклариране на пропусквателните пунктове, то те минават по зелената пътека, ако имат багаж за деклариране, те минават по червената пътека за да декларират този багаж. Посетители, които притежават багаж, подлежащ на обмитяване, заплащат 30 % от стойността на багажа. Част от депозита се възстановява, когато посетителите напускат Малайзия, през някой от пропусквателните пунктове. Условието е обмитените стоки да са в притежателите си и да не са изтекли три месеца от вноса им. Предметите заедно с депозита и 30 центова марка се придвижват към митническия офис преди отпътуване.

Здравни изисквания:
Няма задължителни изисквания.

Електро захранване:
240V, 50Hz

Питейна вода:
Консумацията на бутилирана вода е задължителна.

Безопасност:
Ако посещавате Малайзия, внимавайте много за вашите вещи, тъй като кражбите на портфейли и други ценни вещи са често срещано явление. Препоръчва се туристите да не носят много пари в себе си. При случай на кражба може да се обърнете към най-близкото полицейско управление, където има поне един служител говорещ английски. На много туристически обекти има разположени специални полицай, които следят за безредици и наркотици. Притежанието и пренасянето на наркотици е строго забранено.

Забележителности в Малайзия:

Куала Лумпур:
Куала Лумпур е столицата и най-големият град в Малайзия. Тя е разположена на полуостров Малака. Той е известен още като Международният град на светлините. Всъщност днес столицата е метрополис, който е стартирал своето изграждане през 50-те години на XIX век.
Куала Лумпур е сякаш обител на различни културни влияния, традиции, обичаи и вкусове. Например тези на китайската, малоазийската, южноиндийската, източномалоазийската и т.н. общности. Населението на града е 1 600 000 души.
Около столицата са разположение сателитни градчета като административния център Путраджая, Сиберджая, Сънуей, Черас, Шах Алам, Субанг и други.
Архитектурата на града е запазила отпечатъка на колониалното си минало. Забележителни в това отношение са сградата на султан Абдул Самад и Кралския клуб „Селангор”.
Една от най-посещаваните забележителности в мегаполиса са Кулите на Петронас. Тяхната височина достига до 452 метра. Те имат по 88 етажа и общо 32 000 прозореца. Азиатските близнаци са построени през 1997 г. В тях се помещава местната петролна компания Петронас и банки, фирми, магазини, търговски и увеселителни центрове. На върха на кулите е построена концертна зала с много добра акустика.
Петронас Тауърс са съединени помежду си с "въздушен мост". Той е изграден между 41-вия и 42-рия етаж на всяка от сградите.
Сред другите атракции в Куала Лумпур са пещерите Бату, които представляват един вид светилище. Именно там се намира високата 42.7 м статуя на Лорд Муруган (Lord Murugan).
Местността е популярна сред последователите на хиндуизма, които всяка година се събират тук, за да честват хиндуистката Нова Година. Събитието е популярно под името Thaipusam, който се провежда след новолунието през март.
Куала Лампур е прекрасно място, където сблъсъкът на различните култури и необикновените идеи са окъпани сякаш в светлина.

Държавен музей Теренгану, Малайзия:
Музеят Теренгану е една от основните културни забележителности в Малайзия. Той е разположен в непосредствена близост до град Куала Теренгану. Музеят е открит официално през 1996 година, лично от султан Махмуд АЛ-Муктафаби Билла Шах. Теренгану се разпростира на 27 хектара площ и е най-големият музей в Малайзия.
Музеят се състои от четири огромни сгради. В непосредствена близост до него са разположени и Морският музей и алея с пет къщи, построени в традиционен стил. Едно от крилата на музея е посветено на „текстила”. В него можете да станете свидетели на историята и развитието на текстилната промишленост в Малайзия. Друга интересна част е „кралската галерия”, която ви потапя сред разкошните вещи на султана на Теренгану.
Занаятчийската галерия е мястото, където ще можете да се насладите на красиво изработени съдове и традиционни предмети от бита. Разбира се, няма как да не се отбиете и през „природната галерия”, където са изложени редки минерали, скали и някои представители на флората и фауната. Други интересни изложби са: „Историческата галерия”, „Ислямската галерия” и „Нефтената галерия”.
Ако сте решили да посетите Държавния музей Теренгану, е добре да имате предвид, че неговото работно време е: събота – четвъртък от 9:00 до 17:00 часа и петък от 9:00 до 12:00 и следобяд от 15:00 до 17:00 часа. В околността на музея са разположени няколко китни традиционни ресторанта и кафенета, където можете да се заредите с енергия за дългата разходка из историята и обичаите на Малайзия.

Пенанг – пеперудена ферма:
Пеперудената ферма в Пенанг е била основана през 1986 година. Нейните две главни задачи са били да изпълнява функцията на туристическа дестинация и да служи като център за образователна и научна дейност.
На полуострова се срещат над 1000 вида пеперуди. Мястото е сред най-богатите на крилати животински видове в света.
Посетителите, влизайки в пеперудения свят, се озовават сякаш в една феерия от нежност и красота, цветен живот.
Най-голяма посещаемост се отчита при експозицията на пеперуди, а по-малка е при избраните насекоми и влечуги. Въпреки това пеперуденият свят е един от най-посещаваните в региона.
Днес Пеперудената ферма в Пенанг е първата ферма от такъв тип, която е създадена в тропическия свят.
Сред най-ценните видове обитатели са Indian Leafl (Kallima paralekta) и Yellow Bird wing (Troides helena). Най-известните пеперуди, които обитават Малайзия са Rajah Brooke's Bird wing от семейство Papilionidae.
Според Дейвид Гох: „Местните виждат Пеперудената ферма единствено като туристическа атракция. Всъщност тя е призната и уважавана като образователен център.”

Национален парк Кинабалу, Малайзия:
Паркът Кинабалу е един от първите Национални паркове, открити в Малайзия. Той е изграден през 1964 година. Кинабалу е уникален със своите над 4500 представители на флората и фауната. Паркът е дом на около 326 птици и около 100 вида бозайници. Обявен е за световно наследство от ЮНЕСКО поради своите "универсални ценности" и ролята му като един от най-важните биологични обекти в света.
Националният парк Кинабалу е разположен на красивия остров Борнео, в подножието на едноименната планина Кинабалу. Той е атрактивна дестинация както за любителите на спкойните разходки и пикниците, така и за планинарите. Основната причина за интерес от страна на планинарите е връх Кинабалу, който е най-високата точка на острова – 4095.2 метра.
Парк Кинабалу е една от най-посещаваните туристически дестинации в цяла Малайзия. През изминалото десетилетие е посетен от над 400 000 туристи годишно. Паркът предлага чудесна гледка към кристално чисти реки, зеленина и много животински видове. На територията на природната забележителност има хижа и ресторант, където можете да прекарате няколко нощувки сред природата.
Кинабалу парк е изходна точка за няколко маршрута към покоряването на величествената планина. Дори и да нямате толкова сили, за да изкачите четирите хиляди метра до върха, можете да се насладите на лека планинска разходка. Климатът в местността е изключително благоприятен и подхранва допълнително приятната обстановка в националния парк. Едно от основните забележителности в парка е най-голямото цвете на света – рафлезия.

Пещерите Бату:
Пещерите Бату (Batu Caves) са една от най-популярните и посещавани дестинации в цяла Азия. Пещерите Бату са сред най-големите забележителности в Куала Лумпур и цяла Малайзия.

Остров Тиоман:
Остров Тиоман бе обявен за един от най-красивите екзотични острови в света. Историческите сведения за остров Тиоман датират от дневниците на арабски търговци още от 12 в. Намира се в Малайзия.

Национален парк Таман Негара:
Национален парк Таман Негара (Tаman Negara National park) е уникално място на нашата планета, защото тук е запазена най-старата дъждовна гора на света. Намира се в Малайзия.

Петронас Тауърс (Petronas Towers):
Кулите Петронас или Петронас Тауърс са разположени в столицата на Малайзия – Куала Лумпур. Петронас Тауърс са сред най-високите небостъргачи в света и символ на Куала Лумпур.

Остров Лангкави

Благословен с бели пясъчни плажове, тюркоазени чисти води, стръмни скали засенчени от буйна растителност и тропически климат, Лангкави наистина може да се нарече един земен рай.
Острова е част от архипелаг, известен още като Перлата на Кеда, разположен в Андаманско море, на около 30 км от бреговете на континенталната част на Малайзия. Историята разказва, че този велик остров в миналото е привличал търговци и моряци, които са пътували към Индия и Китай в търсене на коприна и подправки. За съжаление, наличието на пирати, дебнещи в морските води, принудили търговците да преместят бизнеса си в Пенанг или Сингапур, което довело до забравата на Лангкави.
През 1990 красотата на острова отново е преоткрита от туристите и днес той е една от най-популярните плажни дестинации в Азия. Тук има по малко от всичко за всеки, и този факт го прави толкова специален и контрастен. Можете да прекарате цял ден на плажа, да събирате слънчеви лъчи, да се къпите в кристалните води на Андаманско море и да съзерцавате далечният хоризонт или да поемете към високите части на планините и да откриете прекрасни диви животни. Селските райони на острова са дом на приятелски настроени малайзийци, с техните традиционни дървени къщи и древни легенди.
Почти всеки елемент от Лангкави е обяснен в някоя от старите легенди, които местните жители обичат да споделят с посетителите. Така например, края на разцвета на острова като световна туристическа дестинация се разкрива в легендата за Махсури, която е млада омъжена жена, обвинена в измяна на съпруга си и е осъдена на смърт през 18 век. По време на присъдата, от тялото й потича бяла кръв, което доказва нейната невинност. С последния си дъх Махсури проклина острова да тъне в безплодие за седем поколения напред. Сега, след окупацията от Великобритания и Япония, хората смятат, че проклятието над тях е вдигнато и просперитета отново се е завърнал в домовете им.

Една от основните забележителности на острова - горещите извори на Air Hangat, според друга легенда са създадени от два гиганта, който се сбили по време на сватбено тържество и обърнали гърне с топъл сос. Така превърнали мястото в топли басейни, на които туристите се радват в днешно време.
Легендата за Dayang Bunting, един от многото малки островчета около Лангкави е може би най-истинска. Тя разказва за красива принцеса, която благословила едно от езерата на острова, така че бездетните жени, които се къпят във водите му да могат да родят. Погледнат от Лангкави, малкото островче има формата на бременна жена и случайно или не, много жени наистина са забременели след плуване в магическото езеро.
Освен невероятните си природни чудеса, острова притежава и някои уникални изкуствени атракции , които си заслужава да се видят. Langkawi Skybridge, издигащ се на 700 метра над морското равнище, предлага прекрасна гледка към целия остров и заобикалящото го море. Странно извитата му конструкция предлага различни перспективи на пейзажа, което го прави един от най-изумителните мостове в света.
Подводния свят в района е най-големият аквариум в Югоизточна Азия, в който можете да видите някои много странни риби, ендемични за целия континент, както и красиво оцветени корали. Определено може да го наречем същински рай за любителите на рибата. Ако желаете да погледнете Лангкави от птичи поглед, то един от лифтовете, ще ви отведе на вълнуващо пътешествие над острова.
Що се отнася до храната и настаняването, Лангкави предлага както много луксозни хотели, така и традиционните за района курорти. Имате възможността да изберете дали да прекарате лятната си почивка в петзвезден хотел или в една от дървените къщи Kampong, построени върху кокили над водата. Острова е истински кулинарен рай, разполагащ с малайски, китайски, индийски и тайландски ресторанти.

Пулао Лангкави

Пулао Лангкави (Pulau Langkawi), от който произлиза името и на целия архипелаг, е най-големият и най-гъсто населен остров, а Лангкави се състои от най-малко 99 острова (или 104 при отлив), като всеки един от тях е с изключителни плажове, които трябва да видите със собствените си очи, за да повярвате.
Плажове като Танджунг Ру (Tanjung Rhu) са си спечелили славата на едни от живописните на света. Запазен от вълни и вятър чрез залив, Танджунг Ру е оазис на спокойствието. От Танджунг Ру могат да се предприемат пътувания с лодка до някои от по-малките острови на Лангкави или дори можете да се разходите до някои от тях по снежнобелия пясък при отлив!
Ако искате да избягате от сивото ежедневие в не толкова уединено място, Пантай Ценанг (Pantai Cenang) е плажът за вас. С голямо разнообразие от хотели и шопинг дестинации Пантай Ценанг е най-оживеното място от всички острови от Лангкави. Играйте на плажа през деня (постоянно се предлагат всякакви водни и плажни спортове), а вечерта се насладете на най-доброто от малайзийския нощен живот.
Нито едно посещение на Лангкави няма да е пълно без кратко пътешествие далеч от плажовете нагоре в планината Гунунг Мат Чинцанг (Gunung Mat Chincang), за да видите величествените водопади Телага Туджух (Telaga Tujuh-седем езерца). Качете се с лифт до върха на планината, като по пътя се насладите на внушителните плажове на Пулао Лангкави от птичи поглед. След това вижте как водата от седем сладководни езерца образува спираща дъха струя вода, която се спуска по стръмна скала. В потъналите в зеленина джунгли в планините на Палау Лангкави може да откриете и други водопади като Темерун (Temerun), Дуриан Перангин (Durian Perangin) и Лубук Сембиланд (Lubuk Sembiland).

Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.