Великобритания

Вашата оценка 5 от 1 глас
Великобритания - страна, известна със силната си привързаност към традициите.Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия, съкр. форма Обединеното кралство или Великобритания (на английски: The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland; съкр. форма United Kingdom, UK или Britain), е островна държава в Западна Европа. То се състои от четири историко-географски области: Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.
Понякога държавата бива наричана погрешно Англия. Великобритания е името на най-големия от британските острови, на който се намират Англия, Уелс и Шотландия, но без Северна Ирландия. В българския и някои други езици (напр. италиански) името Великобритания може да се използва както за острова, така и за Обединеното кралство като по-кратка форма. Друга кратка форма е името Британия, което произлиза от едноименната древна римска провинция.
Обединеното кралство включва и 5100 по-малки острова, т. нар. британски острови, които образуват най-големия архипелаг на континента. Някои от най-големите острови са коронни владения на Обединеното кралство: Ман, Гърнси и Джърси и на практика са под опеката му. Големите островни групи са Нормандски, Оркнейски, Шетландски и Хебридски острови. На изток от Великобритания се намира Северно море, като в плитчината Догер банк има големи залежи на нефт и природен газ, както и много риба. Западните брегове се мият от Атлантическия океан.
Проливът Ла Манш („ръкав“ на френски: La Manche) отделя Обединеното кралство от континентална Европа. Ширината на този пролив, наричан от британците „Дъ Инглиш Ченъл“ („Английският канал“ на английски: The English Channel) е 220 км, а в най-тясната му точка „Па дьо Кале“ (от френски Pas de Calais — „стъпка от Кале“, на английски Strait of Dover — „Проливът на Доувър“) е 32 км.
Обединеното кралство е типична морска страна. Нито една точка в тази държава не е отдалечена на повече от 120 км от морето или океана. През Лондон преминава Гринуичкият меридиан. Движението на автомобилите е ляво, т. е. обратно на повечето страни в Европа. В близкото минало паричната единица „паунд стърлинг“ се деляла на 20 шилинга, един шилинг — на 12 пени, 1 пени — 4 фартинга, а 1 гвинея била равна на 21 шилинга. До 15 февруари 1971 г. (когато става официалното преминаване към десетична валута, т. нар. „децимализация“) за паричните единици паунд, шилинг и пени се използват съответно съкратените обозначения £, s и d (от латинските имена на паричните единици: £ — libra, s — solidus, d — denarius), а след това е запазен знакът £ и се въвежда p за „новото пени“ (5p = 1s = 12d). Британците използват специфични мерки за течности: един галон е 4,5 литра, един фунт = 408,5 g, а една миля се равнява на 1609 м. Използват се и единиците ярд, който е равен на 3 фута или 36 инча. Един фут е равен на 30,48 сантиметра, а един инч — на 2,54 см.
До скоро Англия се смяташе за спокойна, приказна страна, спряна сякаш на стоп кадър някъде през 30-те години на 20 век, родният дом на пощенските услуги, характерни английски кръчми и жилища на свещеници. Днес е известна повече с градовете си с наситен, пулсиращ нощен живот и атракциони в контраст със зелената, спокойна природа.
От Стоунхендж и Тауър Бридж до Итън и Оксфорд, Англия е заредена с високо ценени икони от минали ери. Но в същото време тя борави с модерното с изключителна увереност и замах, останали й от дните на незалязващото слънце. Мода, изящни ресторанти, клубове, търговски центрове – Англия се нарежда на едно от върховите места в това отношение.

Климат - умерен
Средни температури - януари (3,7°С); юли (11,17°С)
Официален език - английски
Столица - Лондон
Най-голям град - Лондон
Валута - паунд (GBP)
Население - 60 441 457 души (2005)
Етнически състав - англичани - 77,3%, шотландци - 9,0%, ирландци - 4,1%, нормандци - 0,2%, индо-пакистанци - 1,9%, евреи - 0,8%
Религия – римокатолици - 10,9%, православни - 0,1%, мюсюлмани - 1,9%, юдаисти - 0,8%, индуисти - 0,7%, други - 1,1%.
Часова зона UTC 0
Телефонен код +44
Internet TLD .ukБългарско посолство:
UNITED KINGDOM OF GREAT BRITAIN AND NORTHERN IRELAND,
LONDON SW 7 5HL
186-188 Queen's Gate
Tel: (0044) 207 584 9400; 758413144
Fax: (0044) 207 584 49 48
www.bulgarianembassy.org.uk
e-mail: bgembasy@yahoo.com

Разположение и площ:
Обединеното кралство има площ около 243 610 km² и заема основната част от Британските острови, архипелаг, разположен на северозапад от континента Европа. То включва остров Великобритания, североизточната част на остров Ирландия и множество по-малки острови, сред които Хебридските, Оркнейските и Шетландските острови.
Обединеното кралство граничи по суша само с Република Ирландия (дължина на границата — 360 km), която заема южната част от остров Ирландия. На север страната има излаз към северната част на Атлантическия океан, а на изток — към свързаното с него Северно море. Южно от нея е протокът Ла Манш, който я отделя от континента и в най-тясната си част има ширина 35 km. На югозапад граничи с Келтско море, а между островите Великобритания и Ирландия се намира Ирландско море.

Релеф и води:
Релефът на Югоизточна Англия е равнинен — там се намира обширният Лондонски басейн. Заедно с Централна Англия това са най-плодородните и най-гъсто населените области на страната — от Мидлънд до Фьондлънд край залива Фош. Пейзажът тук много прилича на този на Северна Франция, Белгия и на места дори Холандия.
Пенинските планини са гръбнакът на Великобритания. Чевиотските планини са ниски, но богати на полезни изкопаеми. Къмберландският масив се намира на северозапад от Пенинските планини и понякога е наричан Английска Швейцария.
Шотландия е най-високата част на страната — в Грампиенските планини се намира най-високата точка на Обединеното кралство, връх Бен Невис (1343 m). Грампиенските планини се смятат за продължение на Норвежките планини. Бреговата линия на Шотландия е нарязана от фиорди, като най-внушителни са Фърт ъф Клайд и Фърт ъф Форт.
Реките в страната, макар и къси, са пълноводни, по-големите от тях — плавателни. Най-известната река е Темза. По нея може да се плава с кораб от море до море, защото е свързана с канали. Големите приливи правят реките достъпни и за океански кораби. Приливната вълна на р. Темза е 6 м, на р. Мърси е 8,5 м, при пристанище Кардиф е 10 м, при Бристол — 12 м. На естуарите на Темза, Северн, Мърси, Клайд, Хъмбър и Тайн са възникнали големи речно-морски пристанища като Лондон, Ливърпул, Хъл, Нюкасъл, Глазгоу. На шотландските реки, които имат голям пад, са построени водни електроцентрали.
Югоизточна Англия е била подлагана на големи морски наводнения през 1926, 1938 и особено през 1953 г.
Най-големите езера са Лох Ней, Лох Ломенд и Лох Нес, като последното е свързано с легендарното чудовище Неси — предполагаем реликт от по-стари геоложки времена.

Климат:
Климатът на Обединеното кралство е океански (Cfb по Кьопен) — влажен и мек, с малки температурни изменения. На тази географска ширина той би трябвало да е студен и суров, но морското обкръжение и особено влиянието на топлото течение Гълфстрийм правят зимата мека, влажна, мъглива и почти безснежна. Снегът се задържа главно в Шотландия. През лятото, както и през преходните сезони, падат много дъждове. Характерното за времето през цялата година е, че е много непостоянно.
Зимата е мека, а лятото е прохладно, като в Лондон средната минимална температура през най-студения месец февруари е 2,2°C, а средната максимална температура през най-топлия месец юли — 22,8°C. Западната част на страната, под въздействието на западните океански въздушни маси, е по-влажна с годишно количество на валежите до 3000 mm, а източната и особено равнинната югоизточна част на Англия се отличават с по-сух климат и годишно количество на валежите около 600 mm.История:
История до 1707 г.
Първите заселници на хора в съвременния им вид на територията на това, което днес е Обединено кралство, пристигат на вълни преди около 30 000 години. Към момента на идването на римляните през 43 г от н.е. (откогато датират писмените сведения) населението е съставено от келти, като съответните народности са брити на територията на Англия и гали на територията на Ирландия. След завоюването на островите от римляните следват около 400 години в рамките на Римската империя, последвани от англо-саксонското нашествие през V-VI век. При нахлуването на германските племена, голяма част от бритите са били избити, а други са били изтласкани в Уелс и Шотландия. Англо-саксонският период обхваща историята на средновековна Англия (ранно средновековие) от края на Римската Британия и създаването на англо-саксонските царства до Норманското нашествие през 1066 г. 5 и 6 век са известни като „тъмните векове“, а към края на 8 век по териториите на Британия пристигат викингите, което довежда до извършването на редица промени по тези територии. След нашествието на Уилям Завоевателя започва периодът на Кралство Англия. Междувременно галите от северозападната част на остров Британия, които се предполага че са мигрирали от Ирландия през 5 век се обединяват с пиктите и създават кралство Шотландия през 9 век.
През 1066 г. норманските войски на херцог Уилям I Завоевателя нападат Англия и в Битката при Хейстингс побеждават тези на англосаксонския крал Харолд II и установяват контрол над цяла Англия, Уелс, Шотландия и Ирландия, като въвеждат феодализма по модела на Северна Франция и норманската култура.9 Норманският елит оказва голямо влияние върху завареното население, но в крайна сметка бива асимилиран.
Средновековните английски крале от династията Плантагенет завършват покоряването на Уелс и правят неуспешен опит да анексират и Шотландия. Шотландия обаче остава да съществува като самостоятелно кралство, макар и в постоянни конфликти с Англия. През 12-15 век английските крале от Анжуйската династия владеят и големи части от Франция, но управлението им също е съпроводено с конфликти, от които най-известна е Стогодишната война.
Кралете от династията Тюдор са едни от най-ярките представители на английския абсолютизъм. По време на управлението на Хенри VIII през 16 век е проведена английската Реформация, която той разглежда като важно средство за укрепване на абсолютизма и кралската хазна. Вследствие на това във всички островни кралства се въвежда протестантството и възникват религиозни конфликти между католици и протестанти. Уелс е включен изцяло в кралство Англия през 1535–1542, а Ирландия е конституирана като кралство Ирландия, в лична уния с английската корона. В северна Ирландия са конфискувани земите на независими галски аристократи и са дадени на протестантски заселници от Англия и Шотландия. Управлението на кралица Елизабет I продължава 44 години и обхваща период на нарастващо английско влияние по целия свят и на разцвет на английската култура. След нейната смърт през 1603 г. трите кралства Англия, Шотландия и Ирландия се обединяват в лична уния, когато Джеймс VI, крал на Шотландия, наследява короните на Англия и Ирландия и премества двора си от Единбърг в Лондон; въпреки това всяко кралство остава отделна политическа единица със свои собствени институции. В средата на 17 век и трите кралства участвуват в серия от свързани войни, включително Английската революция, които водят до временна отмяна на монархията и установяване на кратковременна република. Макар че монархията бива възстановена, Славната революция от 1688 г. води до това, че за разлика от останалите страни в Европа, кралският абсолютизъм никога не се завръща. Приема се Конституция на Великобритания установяваща конституционна монархия и парламентарна система. По време на този период се поставят основите на английското надмощие по моретата и след Великите географски открития се основават първите английски отвъдморски колонии, особено в Северна Америка.

Колониални завоевания:
Докато до XV век Великобритания е в периферията на тогавашния познат свят, в епохата на Великите географски открития тя става тяхна движеща сила за откриването и завладяването на нови територии. Буржоазната революция я превръща в първата капиталистическа и индустриална държава, като тя става първа по мощ в света и има най-голям флот, въпреки близостта си с такива сили като Франция, Германия, Португалия, Холандия и Испания.Кралство Великобритания:
Обединено Кралство Великобритания се образува чрез обединяването на Кралство Шотландия и Кралство Англия и съществува от 1707 до 1801 г. Създадено е едно кралство, което заема цялата територия на остров Великобритания и останалите по-малки острови, с изключение на Ирландия. Един единствен парламент и правителство управляват новото кралство. Двете кралства имат един и същ монарх (лична уния) откакто Джеймс VI, Крал на Шотландия става крал на Англия през 1603 след смъртта на кралица Елизабет I.

След Втората световна война:
Наред с Франция, СССР и САЩ, Великобритания е една от основните сили, довели до победа на Антихитлеристката коалиция във Втората световна война. Основна заслуга за това има и Уинстън Чърчил (1940-1945). На проведените през 1945 парламентарни избори Консервативната партия залага основно на неговия голям авторитет, за да си осигури победата. Изненадващо за всички, обаче, победител е Лейбъристката партия, която съставя едноцветно правителство начело с Клемент Атли. В програмата на правителството се включва широка национализация на основните отрасли на английското стопанство — на Националната банка, на въгледобива и т. н. Освен това са декларирани и редица реформи в здравеопазването и социалното осигуряване — безплатна медицинска помощ, безплатни лекарства и др. Реформите на Атли в никакъв случай не са в разрез с основите на демократичното управление, защото национализацията засяга само 20 на сто от собствеността от т. нар. структуроопределящи отрасли, докато 80 на сто остават частна собственост.
През 1947 г. лейбъристкото правителство е принудено да приложи т. нар. политика на „затягане на коланите“, която води до свиване на бюджетната сфера и до откритото недоволство на левите лейбъристи. Тогава се стига и до най-голямата в английската история докерска стачка, в резултат на която са затворени всички национални пристанища. Обявено е извънредно положение и в крайна сметка правителството е принудено да се съгласи с исканията на стачкуващите.
Известно разведряване в икономиката носи и финансовата помощ от страна на САЩ по плана „Маршал“ на стойност над 1,5 млрд. долара. Това обаче не се оказва достатъчно, за да се избегнат непрестанните финансови трусове и така през 1949 г. се стига до девалвация на британската лира и до остри критики от страна на консерваторите.
Към средата на 1951 г. става ясно, че Лейбъристката партия едва ли ще стигне до втори мандат. За това благоприятства и въведената през 1947 г. купонна система, която все още е в сила, а и отношенията със САЩ се влошават и те спират финансовата помощ.
В проведените нови парламентарни избори (1951 г.), Чърчил получава възможност не само за реванш за загубата си от 1945 г., но и поставя началото на т. нар. „Ера на консерваторите“, продължила тринадесет години. Първите му действия са реприватизация на металургичната промишленост и транспорта, както и продължаването на социалните реформи на лейбъристите.
До оттеглянето на Чърчил от власт през 1955 г. поради здравословни проблеми, са налице три основни промени — Англия открива ядреното оръжие и Островът се превръща в една от трите световни сили. Това е и причината за „затопляне“ на отношенията между нея и САЩ, което пък води и до принципно споразумение за разполагането на американски военни части на британска територия. Премахната е и купонната система.
Премиерският пост след Чърчил е зает от дотогавашния министър на външните работи А. Идън, който обаче скоро подава оставка заради заетата от него позиция и предприетите действия през 1956 г., когато Египет национализира Суецкия канал. Това, според Идън, е в разрез с английските интереси в Близкия Изток и изисква намеса.

Численост и движение:
Според последното преброяване, проведено през 2001 година, населението на Обединеното кралство е 58 789 194 души, третото по численост в Европейския съюз и двадесет и първото в света. Според оценки от средата на 2008 година то е нараснало до 61 383 000 души. Средният прираст на населението за периода 2001-2008 година е 0,5%, като през 2008 година за пръв път след 1998 година естественият прираст е по-висок от механичния.
Населението е разпределено неравномерно, като най-слабо населена е Шотландия, а най-силно — Англия, особено нейните югоизточни части. С гъстота на населението 383 души/km² в средата на 2003 година, Англия е една от най-гъсто населените страни в света. Средната гъстота на населението в Уелс е 142 души/km², в Северна Ирландия — 125 души/km², а в Шотландия — едва 65 души/km².
При преброяването от 2001 година 4,9 милиона от жителите на страната или 8,3% от населението са родени в чужбина. Сред тях най-голям е броят на родените в Република Ирландия (534 хиляди души), Индия (468 хиляди души), Пакистан (321 хиляди души), Германия (266 хиляди души), Съединените щати (158 хиляди души).26 В същото време около 5,5 милиона британци живеят в чужбина, главно в Австралия, Испания, Съединените щати и Канада.Етнически групи и езици:
Най-вече се говори на английски, като другите езици, които се използват, са уелски, келтски („гелик“ — gaelic), ирландски и множество шотландски диалекти. Някои новодошли емигранти от други части на Британската общност говорят други езици, като например урду.

Религиозни групи:
англикани (57 %);
протестанти (15 %);
католици (13 %).

Държавно устройство:
Обединеното кралство е конституционна монархия — парламентарно кралство. Престолът се наследява от първородния принц или принцеса. От 1952 г. на трона е Кралица Елизабет II. Неин наследник е уелският принц Чарлз. Официалният титул на кралицата е: „Елизабет II по божия милост кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и всички други кралства и територии, глава на британската общност, защитник на Вярата.“
Парламентът се състои от две камари — на лордовете и на общините. Главна политическа фигура е министър-председателят. Британският парламент, който води началото си от средата на 13 век, е едно от най-старите представителни събрания в света. Още от 14 век парламентарното управление на страната се осъществява от двукамарна палата. Камарата на лордовете (горната) и Камарата на общините (долната) заседават отделно и са конституирани на напълно различни принципи. Камара на лордовете се състои от 500 пожизнени перове, 92 техни наследници и 26 висши духовници. Камарата на общините има 659 места. Членовете на долната камара се избират на избори и имат пет годишен мандат, освен ако парламентът не се разпусне предсрочно. Когато се говори за парламента като за законодателен орган, се имат предвид както двете камари, така и монархът, защото само тяхното единство образува в правов смисъл онова, което се нарича парламент. Правителството се отчита само пред Камарата на общините, която осъществява и парламентарния контрол над държавните финанси. Особеността на британския парламент е, че функционира в уникалните условия на липсата на писана конституция. Някои от правилата от организирането и функционирането му се съдържат в „обичайните“ закони на страната (те са много малко), други — в неписаните норми (актове) на конституцията, конвенционалните съглашения. Реалното функциониране на целия британски парламент се основата на двупартийната система в кралството. Тя определя цялата организация на избирателния процес — от издигането на кандидатите и делението на страната на избирателни окръзи до начина на пресмятане на гласовете на избирателите.

Административно деление:
Обединеното кралство се дели на четири историко-географски области: Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Англия и Уелс образуват Англия и Уелс по юридически причини.

Стопанство:
Английската буржоазна революция (1642–1649 г.) допринася за ранното развитие на капитализма. Великобритания е родина на капиталистическия строй и дълго време е най-голямата колониална, търговска, морска, финансова, индустриална и военна сила в света.
Днес Великобритания е между седемте най-развити капиталистически страни в света. Докато през 1970 г. е давала 7,1% от промишленото производство на капиталистическия свят, през 1998 г. този дял е спаднал под 6%. През периода 1966–1970 промишленото производство на Великобритания нараства едва с 9%. В застой са много от отраслите — стоманолеярната, корабостроителната, текстилната, автомобилната промишленост. Съкратени са 25% от работниците. Безработните са над 3 млн. души (13% от трудоспособното население).
Между старите промишлени отрасли са каменовъглената, корабостроителната промишленост, металургията, машиностроенето и металообработването. Нови отрасли са автомобилната промишленост, самолетостроенето, електрониката, електротехниката. Дълго време въглищата са главен енергетичен и топлинен източник в страната. До 1910 г. Обединеното кралство господства на световния пазар с износ на въглища. Над 60% от електроенергията се произвежда в ТЕЦ, разположени във въгледобивните и потребителските райони. Делът на ВЕЦ е ограничен. Изградени са 30 атомни енергоблока, произвеждащи над 15% от електроенергията на страната. АЕЦ „Уилф“ е една от най-големите в света. През 1996 г. са произведени 330 млрд. кВтч електроенергия.
По време на Втората световна война, когато Обединеното кралство е блокирано от немските подводници и трябва да се самозадоволява с продоволствие, започва да се обръща по-голямо внимание на селското стопанство, макар че Дания и Холандия продължават да бъдат „селските ферми на островното кралство“.
Селското стопанство, в което е заето 1,6% от трудоспособното население, осигурява 3/4 от потребностите на страната от селскостопанска продукция.
Главен подотрасъл е животновъдството, на което се падат 70% от обема на селскостопанското производство. За неговото развитие съществуват много благоприятни условия — естествени пасища и ливади, фуражни култури и пр.
Брутният национален продукт на страната през 2008 г. възлиза на 2 674 млн. долара (по $43 785 на глава), като така се нарежда на трето място в Европейския съюз след Германия и Франция.

Безплатните туристически бижута на Лондон:
Лондон може и да е една от най-скъпите европейски столици, но в нея може да се разгледат и много атракции напълно безплатно.Бороу Маркет:
От 13-ти век насам Бороу Маркет е бил винаги препълнен с любители на вкусната храна, той е и перфектното място за вкусен обяд на крак. Отворен е от четвъртък до събота и е една от главните атракции на юг от Темза. Отидете в събота и усетете колко оживено може да бъде това място.

Медиатеката на Британския филмов институт:
Намиращият се под моста Ватерло институт предлага четири забавната медиатека, където могат да се разгледат внимателно архивите с филми и да се гледат безплатно.

Британският музей:
Британският музей е една от топ атракциите на английската столица и достъпът до него е напълно свободен. Там могат да се видят много експонати, проследяващи историята на Великобритания.

Парламентът:
Парламентът, който помещава Биг Бен, е едно нео-готическо чудо на архитектурата от средата на 19-ти век. Състои се от две камари: камарата на общините и камарата на лордовете. На сайта на парламента можете и да си запазите правото да присъствате на парламентарна сесия.

Музеят на Лондон:
Обикновено Музеят на Лондон остава далеч от полезрението на посетителите на английската столица, но все пак си остава една от най-впечатляващите атракции в града. Музеят предлага разходка сред различните „превъплъщения” на Лондон в историята. Освен това има и приятно кафене в градината на музея.

Националната галерия:
Националната галерия е място, което определено заслужава да бъде посетено. Там са изложени близо 2000 западноевропейски шедьоври на художници като Ван Гог, Реноар, Леонардо да Винчи и Микеланджело и други. Можете да избегнете тълпите, ако посещавате галерията сутринта в делнични дни.

Националният морски музей:
Неокласическата сграда на музея става все по-интересна и забавна колкото по-навътре се влиза в нея. Фокусът е поставен на миналото на Великобритания, белязано от мореплавателите и множеството техни експедиции по море.

Националната портретна галерия:
Преди появата на Гугъл или Уикипедия, Националната портретна галерия е билa мястото, където са били излагани картини на известни исторически личности. Там могат да се намерят много картини и скулптури както и прочутата картина на кралица Елизабет от Анди Уорхол.

Природният музей:
В красивата готическа сграда се намират огромни колекции на природни забележителности, скелети на динозаври, центърът на Дарвин, а от април до септември е отворена градина, където посетителите добиват пълна представа за дивия живот.

Галерията на фотографите:
В галерията ще видите страхотни съвременни фотографски колекции, които не могат да се видят никъде другаде. Хубавото е, че може да се посети напълно безплатно. В сградата се намира и страхотно кафене.

Има и още няколко атракции, които няма да се отразят по никакъв начин на джоба на туристите, посетили Лондон.
Това са Научният музей, Галерията Серпентин, Тейт Модерн, Темпъл Чърч и други.

Подробна информация за забележителностите във Великобритания:
Някога, някой беше казал,че "в Лондон се намира всичко, което животът може да даде". Град на контрасти, Лондон е едновременно люлката и месторождението на всякакви новаторски и най-авангардни неща. В този град пред креативността няма граници.Той е първият в света град с подземна железница. Открита през 1863 г., днес тя има 260 метростанции.Това е родното място на минижупа, пънка и на ред други неща, но какво би бил Лондон без кралските особи и традицията? Зареден с мрачна метеорологична прогноза и също такова чувство за хумор, града на лордовете е променил прочутия си консервативен стил. Днес той е бизнес и парти столица на Европа - винаги със самобитен нрав в изкуството, с различно мнение в политиката и челна позиция в бизнеса. А вечер под звуците на клубна музика и мобилни телефони, докато пътуват в червените двуетажни автобуси, лондончани усещат мощния пулс на Темза, която напомня за древни епохи. В Лондон културната смесица е колоритна - многобройните светове на индийския субконтинент, карибските ритми, афроамериканския блус, азиатските храни и танци, арабските носии...всичко това е събрано на едно място. С многобройните си архитектурни, исторически и културни забележителности, Лондон привлича туристи от цял свят. Ето някой от най-известните места за посещения.

БЪКИНГАМСКИЯТ ДВОРЕЦ:
Това е официалната резиденция на кралицата. Няма друг град в света, който да прави толкова живописен спектакъл от традициите си като Лондон около Бъкингамския дворец. Множеството зяпачи въздишат с възхита, когато наблюдават тържествената смяна на караула.

УЕСТМИНСТЪРСКОТО АБАТСТВО:
Тук се извършват коронациите, сватбите и погребенията на кралското семейство.Великолепието на абатството се вижда най-добре по време на служба сред множеството колони.

СГРАДАТА НА ПАРЛАМЕНТА от 1547г. и БИГ БЕН с 13 тонната камбана:
Носи името на Бенджамин Хол, ръководил строителството на сградата. Това е седалището на парламента.

ТАУЪР БРИДЖ и ЛОНДОНСКАТА КУЛА:
Мостът е един от най-известните в света, а в Лондонската кула се съхраняват кралските регали и скъпоценностите на короната. Построена е през XI век от Уйлям Завоевателя.

КАТЕДРАЛАТА"СЕЙНТ ПОЛ":
Първата църква в Лондон. С височината от 110м. и широчина 34м. куполът на катедралата е втори по големина в света.

ГРИНУИЧКАТА ОБСЕРВАТОРИЯ:
Месинговата ивица в двора и маркира нулевия меридиан, който разделя земята на източно и западно полукълбо.

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ на "Трафалгър скуеър":
Една от най-добрите в света, с творби от всяка голяма европейска школа.

ГАЛЕРИЯТА "ТЕЙТ":
Най-голямото хранилище на британското изкуство.Разделено на два отделни музея:Тейт бритън и Тейт модърн, свързани с пешеходен мост по Темза.

БРИТАНСКИЯТ МУЗЕЙ:
4 километрова галерия с различни колекции от статуи и фризове.

МУЗЕЯ НА МАДАМ ТЮСО:
Намиращ се от 100 год.на едно и също място с най-голямата колекция от восъчни фигури в света.

КЮ ГАРДЪНС:
Огромната 1200 декара ботаническа градина може да се похвали с 50 000 вида растения, включително с най-голямата колекция в света от орхидеи.

ОКОТО НА ЛОНДОН:
Със своите 135 метра е (все още) най-високото в света.

Шопинг маниаците има какво да видят (и купят). Една разходка по "Оксфорд стриит" ще отнеме доста време, а пазаруването в шикозния магазин "Хародс"ще ви отнеме не само време, но и доста средства.
Други неща, които не са за изпускане, са пътуването с круизен кораб по Темза, обиколка на забележителностите с прочутите двуетажни автобуси, разходка в района на Ковънт гардън или в контрастиращите райони като Ийст енд, пазара с антики Портобело, из главния финансов, информационен и бизнес център - Лондонското сити, Бороу маркет - най-старият пазар с хранителни продукти. Разгледайте и многото театри, зали и музей. Най-високата сграда в Англия е "Канари Уорф" - 244 метра. В Лондон е уместна всяка ексцентричност, а ако искате да си починете от забързания ход на живота в Лондон, посетете многобройните паркове - истински градски оазиси. Най-известните и най-красивите са Хайд парк, Риджънс парк, Сент Джеймсис парк, Кенсингтън гардънс, Холанд парк и др. СОХО е мястото, където туристите могат да се насладят на нощния живот. Всяко посещение в Лондон приключва неизменно сред оживлението на ПИКАДИЛИ СЪРКЪС, познат на всеки с неоновите си реклами, също и при колоната на генерал Нелсън на Трафалгар скуеър.
А ако искате да преживеете нещо истински английско, поръчайте си халба бира в някой от многобройните пъбове или чай, с който англичаните лекуват всичките си несгоди, но и с него също така славят своя уникален град.Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.