Словакия

Вашата оценка 5 от 1 глас
Словакия - Същността на Словакия не е свързана със суперлативи и удивителни гледки, тя е място, което трябва да се види - място, недокоснато от ослепителния блясък на по-известните й съседи. Извън градовете още могат да се открият традиционни селца, национални традиции и туристически групи, лъкатушещи из хълмистите околности.

Обща информация:

Площ:
48 845 km² (на 126-то място)
Столица:
Братислава
Най-голям град:
Братислава
Официален език:
словашки
Население (пребр., 2008):
5 455 407 (на 110-то място)
Валута:
Евро (EUR)
Часова зона:
CET (UTC+1)
Интернет домейн:
.sk
Телефонен код:
421

Словакия е република в Централна Европа. Тя няма излаз на море и граничи с Чехия на северозапад, с Полша на север, с Украйна на изток, с Унгария на юг и с Австрия на югозапад. От 2004, Словакия е страна-членка на Европейския съюз, и НАТО. Последните реформи на правителството, достъпът до средства на Европейския съюз, както и целенасочените инвестиции в инфраструктурно и благоустройствено развитие, правят Словакия една от най-бързо развиващите се икономики в Централна и Източна Европа.

История:

Земите на Словакия са заселени със славяни през 5 век сл.Хр. Пра-славянска държава, известна като Княжество Нитра, се оформя през 8 век и се слива със съседна Моравия, създавайки държавата Великоморавия, която през 833 достига златния си век с делото на светите братя Кирил и Методий при управлението на княз Ростислав. Самият Св. Методий умира и е погребан в Моравия. По-късно последователите на двамата братя са прогонени от Великоморавия в Средновековна България заради преориентиране на политиката на Великоморавия от Византия към Германия.
След разпада на Великоморавия през 10 век, през следващите 1000 години, земите на Словакия стават част от Кралство Унгария. Заради особеното си икономическо и културно значение през първите 2 века Словакия запазва известна автономия в рамките на Унгария като Княжество Нитра. Днешният етнически облик на Словакия се оформя още тогава, чрез навлизането на немци, власи и унгарци на словашките земи.
През 1241 г. Словакия попада под удара на монголското нашествие, но се възстановява и бележи културен разцвет през Средновековието. След османското нашествие през 16 век центърът на Кралство Унгария се премества към Словакия и днешна Братислава, позната тогава като Pressburg, Pressporek, Posonium, Posony става за кратко столица на Унгарското кралство през 1536. След изтеглянето на турците от Унгария през 18 век влиянието на Словакия в унгарската държава отслабва.
По време на Революцията през 1848-1849 г. словаците подкрепят Австрийската империя и по -специално Хабсбургите, надявайки се това да им спечели независимост от Унгария, но опитите им пропадат. По времето на Австро-Унгария от 1868 до 1918 словашките земи стават жертва на подтисничество под формата на маджаризация.
През 1918, Словакия се обединява с чешките земи Бохемия и Моравия и заедно сформират Чехословакия. По време на хаоса след разпадането на Австро-Унгария Словакия става за кратко време съветска република.
В периода между двете световни войни страната е част от Чехословакия. През 1938 Мюнхенското споразумение слага край на Чехословакия и Словакия се обособява като отделна държава, начело с кардинал Тисо. Новата държава има формална независимост и е стриктно контролирана от Нацистка Германия. Това не остава без вътрешна съпротива, водеща до Словашкото национално въстание през 1944.
След Втората световна война Чехословакия отново се обединява и попада в съветската сферата на влияние, подписвайки Варшавския пакт през 1945. През 1969, след Пражката пролет, държавата става федерация от Чешката и Словашката социалистически републики.
След края на комунизма през 1989 и след Нежната революция Словакия и Чехия поемат по своя отделен път от 1 януари 1993. През май 2004 Словакия се присъединява към Европейския съюз.

География:

Голяма част от територията на Словакия е заета от Западните Карпати с най-висок връх Герлаховски Щит - 2655 м. Главните реки са Дунав (плавателна) и два негови притока - Вах и Хрон. В източната част на страната малка територия заема долината на река Тиса. Около 45% от територията е покрита с гори - главно иглолистни и смесени.

Административно деление:

В административно отношение Словакия се дели на 8 края:

Край на словашки Административен център
1 Братиславски край Bratislavský kraj Братислава
2 Търнавски край Trnavský kraj Търнава
3 Тренчински край Trenčiansky kraj Тренчин
4 Нитрански край Nitriansky kraj Нитра
5 Жилински край Žilinský kraj Жилина
6 Банскобистришки край Banskobystrický kraj Банска Бистрица
7 Прешовски край Prešovský kraj Прешов
8 Кошицки край Košický kraj Кошице

Стопанство:

Словакия е индустриално-аграрна страна с богати залежи на минерали, руди и твърди горива. Най-добре развити са химическата промишленост, металургията, машиностроенето, текстилната промишленост. Добре застъпени са земеделието и животновъдството.

Забележителности в Братислава:

Замъкът Братислава
Замъкът Братислава (Bratislavský hrad) е основният замък в Братислава, Словакия. Разположен е на доста изолиран и скалист хълм – Малки Карпати, точно над река Дунав в средата на града. Оттам се открива невероятна гледка към града, към Австрия и ако е хубаво времето, и към Унгария. Масивната правоъгълна сграда на замъка има четири кули в четирите си краища.
Най – високата кула там е Коронната кула, датираща от XIII век, и в нея се намират кралските бижута. Стените отвън и коридорите вътре съдържат стари готически и ренесансови елементи. От източната страна се намира главния вход, който датира от XVI век. Зад него се открива аркаден коридор и голямото бароково стълбище, водещо до Националния Словашки музей. В лявата част от южната страна на замъка се намират четирите зали на Съкровищната стая, която е отворена през 1988г. Там има колекция на най – ценните археологически открития и други предмети, намерени в Словакия. На третият етаж се намира експозицията История на Словакия, а на първия се намира Словашкия парламент. В северната част на замъка, на мястото на някогашния Бароков параклис, се намира музикалната зала, в която се провеждат различни концерти.

Словашки национален театър
Словашкият национален театър (Slovenské národné divadlo) – с това име има две здания – стария и новия словашки национален театър. Старият е най – старият словашки професионален театър, който днес се използва за три вида представления – опера, балет и драма. Разположен е на единият край на площада Хвиесдослав. Построен е в периода 1885 – 1886г., и е изпълнен е в неоренесансов стил. Дизайнерите, които са сътворили стария театър са Нандор Фелнер и Хенрик Хелмер. До 1920г. Сградата е била градски театър, но през тази година е наречен Словашки национален театър. Новият Словашки национален театър е започнат през 1986г., и поради липса на средства, времето отнето за построяването му е 21 години. Завършен и пуснат е през 2007г. Зданието е планирано да побира около 1700 зрители, разделени в три сектора.

Портата Михаил
Портата Михаил (Michael's Gate) е единствената порта, която е запазена и до днес от средновековните укрепления на града. Построена е през 1300г., и сегашния й вид е резултат от бароковите реконструкции през 1758г. На върхът на кулата на портата са поставени статуите на Св. Михаил и на дракон, като самата кула е построена в периода 1529 – 1534. В нея се намира и експозиция на оръжия от градския музей на Братислава. Името на портата идва от църквата Св.Михаил, намираща се срещу самата порта. Днес по улицата срещу портата има доста луксозни магазини като Кристиан Диор, Томи Хилфигер, Келвин Клайн, Сваровски, Прада и др. Тази улица е една от най – скъпите в Европа.

Църквата Троица
Църквата Троица (Trinitársky kostol) често бъркана с църквата Св.Троица, е барокова и се намира в стария град на Братислава. Построена е на мястото на съборената църква Св.Михаил. Периодът на построяването й е 1717 – 1727г., въпреки, че работата по интериора й продължава до средата на XVIII век. Арката била доминирана от купола, създаден от италианския художник Антонио Гали Бибиена. Основният олтар е доста солиден.

Катедралата Св.Мартин
Катедралата Св.Мартин (Katedrála svätého Martina) е разположена на западната граница на стария град на Братислава. Тя е най – голямата, най – изящната и най – старата църква в града. В последните години е била използвана за коронации от кралството Унгария. Формата на катедралата символизира разпятието. Нефът на църквата представлява тялото на Исус, а олтара – наведената му глава. Кулата на църквата е висока 85м, и е част от средновековните крепостни стени. На върхът на кулата е поставен дублукат на унгарската корона, който тежи около 150кг. Тъй като катедралата е построена върху гробище, в нея са запазени големи катакомби, като някои от тях се намират на дълбочина от 6м.

Старата сграда на кметството
Старата сграда на кметството (Stará radnica) е една от най – старите каменни здания в Братислава, и най – старото кметство в Словакия. Завършена е през XV век в готически стил. Разположена е в центъра на града. От XV до XIX век сградата е използвана за кметство. Освен за тези цели е използвана още като затвор и монетен двор. На това място били провеждани тържества, а също била осъществявана и търговия. Тук бил арсеналът на града и общинския архив. В наши дни в сградата се помещава градския музей Братислава. В него може да видите различни инструменти за мъчение, тъмниците на стария град, антични оръжия и брони, картини и миниатюри. В дворът на музея лятото се организират концерти.

Зоологическата градина в Братислава
Зоологическата градина в Братислава (Zoologická záhrada Bratislava) е разположена в гората на хълма Малки Карпати. Общата площ на градината е около 96 хектара, а екземплярите, които можете да видите там са около 1000. Интересни са терариумите и екзотичните видове в тях, сурикатите, тропичексите маймуни, белия бенгалски тигър, белия лъв, ленивците и др. За улеснение и забавление за посетителите има места за хранене, които са отворени от 1-ви април до 31 октомври, зоомагазин, две детски площадки и яздене на пони през уикенда (може да се възползвате са в периода от 1-ви април до 31 октомври).
Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.