Тайланд

Вашата оценка 5 от 1 глас
Тайланд - Малко страни са надарени до такава степен. От планините на провинция Мае Хонг Сон и свежите варовикови острови в Адаманско море, до пулсиращите денс-клубове в Банкок и спокойните селца, сгушени по река Меконг, Тайланд предлага по нещо всекиму.

Обща информация:

Кралство Тайланд – или известно още като Сиам – е разположено в Азия. Граничи на запад с Мианмар и Бенгалския залив, на северозапад отново с Мианмар, на североизток с Лаос, на югоизток със залива Сиам и Камбоджа, на юг с Малайзия. Река Chaophraya и нейните притоци пресичат голяма част от територията на страната. На североизток се издига платото Korat с над 300 м на високопланинската равнина. Тази голяма непродородна територия заема почти 1/3 от страната., гористите хълмове на север покриват още една трета. Банкок, столицата на Тайланд се намира в средата на динамичния и модерен растеж на днешните цивилизации. Цветето на Тайланд учудващо запазва своята културна история. Островърхите покриви се извисяват в небето, блещукащят остър връх на Големия Дворец и историческите храмове – Храма на Смарагдовия Буда, храма на Зората и др. откриват пред туриста духа на Средновековното Ориенталско чудо. Сини сапфири и орхидеи, високи планини, чисти реки, екзотични растения и животни ... , всичко това ще ви накара да се усмихвате, а във вас ще остане незабравим спомен за една невероятна ваканция. Страната е популярна с редица известни курорти. Пукет - тук ще откриете всичко, за което някога сте мечтали. Най-големия остров в Тайланд, уникален свят на морски пещери и лагуни, кристално чисти води, пясъчни плажове, тропически джунгли, рзнообразие от корали и разноцветни риби радват окото на тези, които са дошли да се гмуркат. А тези, които искат да се забавляват, плажовете Patong, Kata и Karon предлагат разнообразие от барове, ресторанти и вълнуващ нощен живот. Южно от Бангкок се намира курорта Патая., един от най-известните курорти. В близост е разположен Кох Самет, малък недокоснат остров, до която се достига за около 30 мин с лодка. В непосредствена близост до Бангкок са и набралите през последните години популярност курорти Хуа Хин и Ча Ам. Още по на юг се намира луксозния курорт Кох Самуи, с редица пясъчни ивици и кокосови плантации.

Столица:
Бангкок.
Послство на Република България:
Thailand , Bangkok 10110, Embassy of the Republik of Bulgaria
83/24 Wireless Soi 1, Wireless Road
Lumpini, Pathumwan
Bangkok 10 330, Thailand
Tel:(0066 2) 627 38 72 ; 627 38 73
Fax:(0066 2) 627 38 74
Площ:
513 115 кв.км.
Брой население:
62 милиона, 80% - тайландци, 10% - китайци, 3% - малайци.
Държавна форма:
Конституционна Монархия.
Език:
Тайландски – в курортите и големите градове се говори английски и немски, по-рядко френски.
Религия:
Будизъм - 95 %, 4% - мюсюлмани.

Национални особености:

Тайландците се заговарят винаги на малки имена, никога по фамилни, не се поздравяват с ръкостискане, вместо това се поставя ръката на гърдите и се прави поклон. Никога не трябва да докосвате тайландец по главата, тъй като това е царството на душата и за тях най-свещенното място от тялото. При влизането в храм или тайландски дом се събуват обувките. Когато посещавате храмове и други забележителности трябва да сте подходящо облечени – плажното облекло не е прието. Трябва винаги да се отнасяте с респект и уважение към будистките монаси, статуите на Буда и другите религиозни символи. На жените е забранено да се докосват до будистките свещеници, както и да им подават нещо. Тайландците са изключително вежлив и усмихнат народ, затова никога не показвайте яда си и дори при спор се опитвайте да говорите сдържано. Никога не критикувайте двореца и кралското семейство. Смята се за невежливо, когато седите срещу тайландец, да протягате краката си в негова посока. Публичните изрази на любов не са приети между тайландските мъж и жена, най-вече и в присъствие на деца. Дори и при влюбените млади двойки не е нормално да се държат на публично място за ръце. За тайландските мъже също не е нормално публично да флиртуват или ухажват жена, затова пътуващите сами жени не трябва да се притесняват от досадни ухажьори.
Визови и митнически разпоредби: Входяща виза за българи е необходима. Тя се получава от Консулството на Кралство Тайланд в София. Забранен е износа на статуи на буда или фрагменти от статуите. Износ на фигури на Буда и антики се допуска само с разрешение на Департамента по изящни изкуства. Абсолютно е забранен вноса на наркотици и порнографска литература. Разрешен е вноса на 200 броя цигари или 250 гр. табак, както и 1 литър вино или спиртна напитка. Разрешен е износа до 500 Бата, а за внос – не повече от 20 000 Тайландси Бата. Попълва се митническа декларация, но като правило митническата процедура е либерална за добросъвестните туристи. Напълно е забранен вноса на огнестрелно оръжие и наркотици. Наркотиците, дори и в минимално количество водят до дълги години лишаване от свобода.

Часови пояс:

Зимно време +5 часа разлика, лятно време +4 часа.
Климат: Тропически – разпределен на три сезона – горещо и сухо от м. Февруари до м. Май /температурите варират между 30-34 градуса, 75% влажност на въздуха/, от м. Юни до м. Октомври е дъждовно, независиво от това с множество слънчеви дни /температурите варират между 27-30 градуса, 85% влажност на въздуха/, от м. Ноември до м. Януари е слънчево и горещо, но може да има и дъждовен ден /температурите варират между 28-34 градуса/.

Валута:

Официална валута е Тайландски Бат; 1 Евро = 40.3653 Бата; 1 щатски долар = 30.6100 Бата. Разрешен е износа до 500 Бата, а за внос – не повече от 20 000 Тайландси Бата. Можете да внасяте неограничено количество чужда конвертируема валута, но като че ли най-добре се приема еврото. Няма разлика в курсовете за малки и големи банкноти, за разлика от ам. долар, така че, като отчетем и едно леко покачване на еврото в последните няколко седмици, като че ли е най-добре да си носите евро. Почти навсякъде се приемат кредитните карти Visa, Diners Club, Mastercard, American Express, а банкомати има на всеки ъгъл. Можете да обмените пари на рецепцията в хотела, в банка или в официално лицензираните чейндж бюра, които в повечето случаи дават по-изгоден курс. Банките са със следното работно време: от понеделник до петък 08:30 - 09:30 ч. до 15:30 ч. (чейндж бюрата към банките в големите градове и курортните райони работят обаче ежедневно до късно вечер). В Тайланд няма измами с лъжливи курсове или скрити комисионни, парите ви ще бъдат обменени по курса, изписан на таблото. Често дори частните обменни бюра могат да ви дадат малко по-високи курсове, отколкото тези в банките. Внимание: в страната се разпространява фалшива местна валута – само в официално лицензираните чейндж бюра, хотели и банки имате сигурност, че няма да ви пробутат такива банкноти.

Визови и митнически разпоредби:

Входяща виза за българи е необходима. Тя се получава от Консулството на Кралство Тайланд в София. Забранен е износа на статуи на буда или фрагменти от статуите. Износ на фигури на Буда и антики се допуска само с разрешение на Департамента по изящни изкуства. Абсолютно е забранен вноса на наркотици и порнографска литература. Разрешен е вноса на 200 броя цигари или 250 гр. табак, както и 1 литър вино или спиртна напитка. Разрешен е износа до 500 Бата, а за внос – не повече от 20 000 Тайландски Бата. Попълва се митническа декларация, но като правило митническата процедура е либерална за добросъвестните туристи. Напълно е забранен вноса на огнестрелно оръжие и наркотици. Наркотиците, дори и в минимално количество водят до дълги години лишаване от свобода.

Видеокамери:

Не е задължително декларирането им - разрешен е вноса на 1 видеокамера или 1 фотоапарат на човек, както и 5 филмчета. Допълнителните се декларират и обмитяват.
Фото: Можете да снимате всичко, освен изрично забранените обекти, обозначени с табелки (в музеи и др), както и будистките религиозни лица. По принцип тайландците обичат да бъдат снимани, но все пак, ако някой се обърне с гръб към камерата/ обектива не трябва да настоявате.
Пазар: В Тайланд няма фиксирано работно време за магазините, повечето от тях работят и в неделя. Големите магазини работят от 9:00 ч до 21:00 ч, по-малките и до по-късно, в Тайланд може да се купят изключително изгодно златни бижута, както и бижута с рубини и сапфири. Търсени покупки са и антикварните предмети – някои от тях са забранени за износ, но във всеки реномиран антикварен магазин ще ви информират за необходимите условия за износ. В Тайланд можете да закупите изгодно и платове, редица ръчни изработки от дърво, ратанови мебели, дрехи, различни видове аксесоари., кожени изделия. Цените на стоките в магазините са фиксирани, но в по-малките магазини или на базарите можете да търгувате за цената. За да предотвратите възможността да бъдете измамени при покупки молим да съблюдавате следните съвети:
  • Избягвайте да придружавате непознати, които Ви предлагат да ви заведат до магазини с интересни стоки;
  • Обещания, че определена стока можете да препродадете у дома със 100-200% печалба не отговарят на действителността;
  • Правете сравнение на цените в различните магазини;
  • Не се подлъгвайте по прекомерно ниски цени, сериозните търговци на качествени стоки почти никога не правят големи намаления и не изпращат посредници, които да привличат клиенти към магазините им.
Транспорт: Основно средство за придвижване в страната са автобусите и влаковете. Транспортът между по-големите селища се извършва с изгодни в ценово отношение автобуси които обикновено отпътуват от автогарите /там се продават и билетите/. За по-краткотрайни пътувания в курортите се предлагат маршрутни таксита. Такситата изобилстват и са сравнително евтини. Някои от тях обаче нямат брояч и трябва предварително да уговорите цената. Най-атрактивното превозно средство е новия Skytrain в Бангкок, с който можете да направите чудесна обиколка на града. Цената му варира според разстоянието – между 10 и 40 Бата.
Питейна вода: Питейната вода в големите градове и курортите е твърде хлорирана и не се препоръчва за пиене. Навсякаде се предлага бутилирана минерална вода.
Храна и напитки: Студените напитки често разстройват стомаха. Преди всичко през първите дни на вашата почивка избягвайте студените напитки с много лед. В повечето случаи предлаганото кафе по хотелите е експресо и нес. Основни ястия извън хотела струват от 4 Евро нагоре; в хотелските ресторанти от 5 Евро; безалкохолните напитки са между 1,5-2 Евро; бира – около 2 Евро; коктейли – около 3 Евро; вино – около 4 Евро за чаша. Храненето в Тайланд се прави с вилица и лъжица, храната е приготвена така, че не се налага използването на нож.
Облекло: Подберете такова облекло, което да отговаря на температурите по време на вашата ваканция. За посещения и обиколни маршрути вземете удобни обувки в куфара си. В храмове и религиозни центрове се влиза с консервативно облекло, раменете трябва да са покрити, а обувките се събеват на входа. Не е желателно да влизате в тях също така с къса пола или панталонки.
Здравни съвети: Задължителни имунизации не се предписват. Във всеки хотел има лекар на разположение /в определен график или на повикване/. Болници има навсякъде, като отговарят на европейското ниво, дори в най-малките селища има център за спешна медицинска помощ. Най-голямата опасност в Тайланд е възможността да се заразите с вируса на СПИН. Проституцията е силно разпространена в страната, множество туристи посещават Тайланд с цел секс-туризъм. Сексуалните контакти без презерватив застрашават сериозно Вашето здраве. Придържайки се към хигиена при хранене /само преварени течности/ и прилагайки адекватна защита от комари, повечето тропически заразни болести, в това число и разстройства лесно могат да бъдат избегнати. Не консумирайте прясно обелените плодове, които масово се предлагат по улицата.
Електрически ток:Напрежението е 220 V.
Сигурност: Тайланд е изключително спокойна и сигурна държава. Както всяка страна по света обаче и тук с развитието на туризма нарасва криминалността. Не се прeпоръчва из града да се носят оригинални документи, само копия от паспорт, както и да не се носят много пари. Препоръчва се да се вземат мерки срещу джебчийството на по-оживените открити пазари, както и по улиците на града, където са най-популярни кражбите с мотори. За да намали риска от обири или кражби Тайландското правителство е създало специална полицейска структура, която се грижи за реда и спокойствието на летуващите. Ще ги видите навсякъде – на плажа, около забележителностите и всички места посещавани често от туристите. Централата на Туристическата полиция се избира с 1699 от Бангкок и 1155 от останалите райони на страната. Световната терористична заплаха съществува и тук. Послеците от разрушителното цунами през м. Декември 2005 г, напълно са заличени. Тайландските власти разработват предупредителна система, за да може трагедия от този род да не се повтаря и жителите и туристите да бъдат предупреждавани навреме при такава опасност. Законите на страната трябва да се спазват стриктно. Всякакви сериозни закононарушения водят до дълги арести и процеси, а възможностите на чуждите посолства за въздействие са ограничени. В последно време чуждестранни туристи в Пукет са станали многократно жертва на местни банди, които в комбина с корумпирани полицейски служители са им „изфабрикували” несъществуващо криминално престъпление, за да ги изнудват в последствие за пари. Съветваме ви при такъв случай незабавно да се свържете с Посолството на Република България и да не се поддавате на шантаж. По никакъв начин не закупувайте предлаганите на определени места наркотици и по никакъв начин не се съгласявайте да взимате малки пакетчета или писма за близки, за да им ги предадете. Ако бъдат намерени наркотици във вас, дори и в най-минималното количество, следват жестоки наказания, задължително придружени от дълги години лишаване от свобода. При особенно тежки нарушения свързани с наркотици ви заплашва смъртно наказание. Изключително строго се наказва блудство с малолетни. Сексуални контакти с малолетни, под 18 години, е наказуемо, дори и с тяхното съгласие. Задължително проверявайте възрастта на сексуалния партньор/ка, като изисквате документа за самоличност. Въпреки това не разсчитайте много на това, тъй като документите могат да бъдат фалшиви. Най-добре е да внимавате с кого и как влизате в контакт. Внимавайте пред кого и къде критикувате кралското семейство – обида на кралското семейство е едно от особенно тежките престъпления в Тайланд. Задължително е да носите със себе си винаги своя задграничен паспорт – в Тайланд често се извършват проверки на документи и липсата му у вас може да доведе до доста неприятности, копие на паспорта ще свърши същата работа стига да сте копирали и тайландската виза в него. При проворка в нощни барове и дискотеки понякога се правят уринови проби, за да се провери за наличност на наркотици. Лица под 20 години имат възбрана да влизат в нощни клубове, барове и дискотеки, а също така и в салоните за масаж. За лица под 18 години има вечерен час – 22:00 ч. вечер, ако след този час бъдат заловени без родители, веднага ги арестуват. На същите им се забранява напълно употребата на алкохол и това също се наказва сериозно.

Фото:

Може да снимате всичко, освен изрично забранените обекти, обозначени с табелки (в музеи и др), както и будистките религиозни лица. По принцип тайландците обичат да бъдат снимани, но все пак, ако някой се обърне с гръб към камерата/обектива не трябва да настоявате.

Климат:

Тропически – разпределен на три сезона – горещо и сухо от м. Февруари до м. Май /температурите варират между 30-34 градуса, 75% влажност на въздуха/, от м. Юни до м. Октомври е дъждовно, независимо от това с множество слънчеви дни /температурите варират между 27-30 градуса, 85% влажност на въздуха/, от м. Ноември до м. Януари е слънчево и горещо, но може да има и дъждовен ден /температурите варират между 28-34 градуса/.

Телефонни разговори:

Кодът за България е 00359. Ако искате да се обадите у дома набирате след кода на България съответния код на града, като нулата отпред отпада /например за София набирате само 2/ и желания от вас номер. Същото важи и за мобилните телефони. М-Тел има покритие в Тайланд. В случай, че искате да изпратите съобщение по мобилен телефон /за абонатите на Мобилтел/ избирането на кода на страната отпада/, за телефонен разговор набирате кода за нашата страна +359. От България Ви избират само с кода валиден за нашата страна. От телефона на хотела ви препоръчваме да водите кратки разговори. За по-продължителни разговори ви съветваме да използвате телефонните кабини, намиращи се почти във всеки хотел. Информация за необходимите за тях карти можете да получите на рецепцията на хотела.

Шофиране:

Българската шофьорска книжка се признава. Задължително е ползването на колан по време на шофиране, както и спазването на ограниченията за скоростта /на магистрала – 120 км/ч, на обикновените шосета – 90 км/ч. Глобите за нарушение са високи и неизбежни. Абсолютно е забранена употребата на алкохол при шофиране.

Бакшиш:

Тъй като и в тази страна обикновените хора печелят малко, то вашият шофьор, екскурзовод, пиколото в хотела, камериерката и келнера ще се радват на малкото финансово внимание от ваша страна. Малкото внимание винаги отваря сърцата! Ресторантите и заведенията включват около 10-15% за обслужване направо в сметката. На таксиметровия шофьор не е прието да се дава бакшиш, освен ако не ви е помогнал с багажа.

Пазар:

В Тайланд няма фиксирано работно време за магазините, повечето от тях работят и в неделя. Големите магазини работят от 9:00 ч до 21:00 ч, по-малките и до по-късно, в Тайланд може да се купят изключително изгодно златни бижута, както и бижута с рубини и сапфири. Търсени покупки са и антикварните предмети – някои от тях са забранени за износ, но във всеки реномиран антикварен магазин ще ви информират за необходимите условия за износ. В Тайланд можете да закупите изгодно и платове, редица ръчни изработки от дърво, ратанови мебели, дрехи, различни видове аксесоари, кожени изделия. Цените на стоките в магазините са фиксирани, но в по-малките магазини или на базарите можете да търгувате за цената. За да предотвратите възможността да бъдете измамени при покупки, молим да съблюдавате следните съвети:
• Избягвайте да придружавате непознати, които Ви предлагат да ви заведат до магазини с интересни стоки;
• Обещания, че определена стока можете да препродадете у дома със 100-200 % печалба не отговарят на действителността;
• Правете сравнение на цените в различните магазини;
• Не се подлъгвайте по прекомерно ниски цени, сериозните търговци на качествени стоки почти никога не правят големи намаления и не изпращат посредници, които да привличат клиенти към магазините им.

Транспорт:

Основно средство за придвижване в страната са автобусите и влаковете. Транспортът между по-големите селища се извършва с изгодни в ценово отношение автобуси, които обикновено отпътуват от автогарите /там се продават и билетите/. За по-краткотрайни пътувания в курортите се предлагат маршрутни таксита. Такситата изобилстват и са сравнително евтини. Някои от тях обаче нямат брояч и трябва предварително да уговорите цената. Най-атрактивното превозно средство е новия Skytrain в Бангкок, с който можете да направите чудесна обиколка на града. Цената му варира според разстоянието – между 10 и 40 Бата.

Питейна вода:

Питейната вода в големите градове и курортите е твърде хлорирана и не се препоръчва за пиене. Навсякаде се предлага бутилирана минерална вода.
В тропика хората често забравят, че горещините много бързо обезводняват човешкото тяло и тогава те поемат сериозни рискове със здравето си. Пийте много вода, мин. 3 литра на ден.

Храна и напитки:

Студените напитки често разстройват стомаха. Преди всичко през първите дни на вашата почивка избягвайте студените напитки с много лед. В повечето случаи, предлаганото кафе по хотелите е експресо и нес. Основни ястия извън хотела струват от 4 Евро нагоре; в хотелските ресторанти от 5 Евро; безалкохолните напитки са между 1,5-2 Евро; бира – около 2 Евро; коктейли – около 3 Евро; вино – около 4 Евро за чаша. Храненето в Тайланд се прави с вилица и лъжица, храната е приготвена така, че не се налага използването на нож.

Облекло:

Вие ще живеете известно време в тропика, в горещ и влажен климат. Не правете грешката, като си вземете официални и сложни тоалети или дрехи от синтетични материи. Препоръчваме ви леки памучни дрехи, удобни и вече носени преди обувки, предимно отворени и с ниски токове за дамите. Подберете такова облекло, което да отговаря на температурите по време на вашата ваканция. За посещения и обиколни маршрути вземете удобни обувки в куфара си. В храмове и религиозни центрове се влиза с консервативно облекло, раменете трябва да са покрити, задължителни са дългите ръкави, панталоните или полите, стигащи до глезените, за препоръчване е те да са от леки материи. Обувките се събуват на входа. Мъжете задължително трябва да бъдат с дълги панталони, но могат да си облекат ризи с къси ръкави или тениски. Съветваме ви да си вземете и леки сгъваеми чадъри, които ще ви свършат неоценима услуга по време на разходките в горещото време при посещенията на храмовете.

Слънчева защита:

Слънцето в тропика е много силно, това не е нашето слънце. В Пукет вие ще бъдете на 7.5 градуса северно от екватора. Само за един час можете да получите сериозни изгаряния, а при по-дълъг престой ви очаква посещение в болница. Съветваме ви също, когато плувате в морето, да обличате освен банските си и тениски и шорти, които да ви предпазват от двойното действие на слънцето и водата.
Силните противозащитни кремове с максимален УВ фактор са задължителни, помнете, че сте на тропика и дори и отличния тен не би ви помогнал. Не правете грешката да ползвате силен грим и тежки парфюми, не носете и прекалено много бижута и накити. Бъдете облечени по-скоро практично, туристически, а не като за официален прием. Не носете със себе си от България плажни или други видове хавлии, в хотелите са се погрижили за това.

Здравни съвети:

Задължителни имунизации не се предписват. Във всеки хотел има лекар на разположение /в определен график или на повикване/. Болници има навсякъде, като отговарят на европейското ниво, дори в най-малките селища има център за спешна медицинска помощ. Най-голямата опасност в Тайланд е възможността да се заразите с вируса на СПИН. Проституцията е силно разпространена в страната, множество туристи посещават Тайланд с цел секс-туризъм. Сексуалните контакти без презерватив застрашават сериозно Вашето здраве. Придържайки се към хигиена при хранене /само преварени течности/ и прилагайки адекватна защита от комари, повечето тропически заразни болести, в това число и разстройства, лесно могат да бъдат избегнати. Не консумирайте прясно обелените плодове, които масово се предлагат по улицата.

Електрически ток:

Напрежението е 220 V/50 херца и контактите са подходящи за нашите щепсели. Няма нужда да носите адаптери или преходници.

Застраховки:

Кралство Тайланд разполага с отлични болници и перфектна система за здравеопазване, но за чужденците здравната помощ е много скъпа. Непременно си направете медицинска осигуровка в някоя избрана от вас компания, покриваща лечение поне до USD 30 000. Важно изискване е застрахователната фирма да има офис или представителство поне в Банкок.

Тютюнопушене:

Любителите на миризливото удоволствие ще изпитат известни затруднения в Тайланд. Забранено е пушенето на всички обществени места, като аерогари, чакални, влакове, хотели, самолети, храмове. Дори и в повечето открити ресторанти пушачите ще трябва да излизат навън , далече от масите и посетителите. Има определени места за пушене, преди да запалите цигара – потърсете ги! Глобите са солени и се плащат веднага. Особено ще е трудно за пушачите в Банкок, където понякога няма да има време за спиране, защото там трафика е много натоварен, а програмата е разчетена така, че да видите максимално за кратко време.

Наранявания, инциденти:

Най-честите наранявания са при морски излети. Помнете, че коралите и мидите са навсякъде около вас, особено по дъното. Одраскване с корал може да се превърне в една бавнозарастваща рана, която при тропическите температури ще ви създаде сериозен дискомфорт. Съветваме ви да не ходите по дъното, а плувайте по водата. Друга голяма част от нараняванията стават по време на транспорт с лодки и скутери, внимавайте как се качвате или слизате. По време на плаване по море не се движете в лодките или скутерите, не стойте прави и не се надвесвайте встрани от бордовете. В случайй на охлузване или порезна рана, почистете и обработете мястото с йод, но не я затваряйте с лепенки или бинтове. Целта е раната да получи достъп до кислорода във въздуха и да се затвори сама. И не на последно място, има и доста случаи на опасни инциденти по улиците. В Тайланд движението е ЛЯВО, т. е. винаги трябва да следите на улиците движещите се превозни средства първо НАДЯСНО! Не претичвайте през улиците и не бързайте, ако шофьорите ви виждат, вие ще сте в безопасност.

Документи, паспорти:

Както може би знаете, преди няколко години Външно Министерство на Р. България закри посолството ни в Банкок и сега няма дори и реално действащ български консул на територията на Тайланд. Липсата на наши дипломатически мисии и консулски служби ще ви създаде огромни затруднения, ако си загубите паспорта. Бъдете особено внимателни и винаги го оставяйте в сейфовете на хотелските ви стаи. Няма да имате нужда от лични документи или паспорти по време на вашите екскурзии и разходки, така че не се налага да ги носите непрекъснато със себе си. Когато имиграционните служби заверят визата ви на излизане от Тайланд, ще ви прикачат и един статистически лист в паспортите ви. Молим ви също така да не го губите, защото това може да ви създаде проблеми и опасно забавяне при напускането ви на Тайланд от летище Суварнабуми, Банкок.

Самостоятелни пътувания, таксита:

Когато решите да предприемете разходка по ваше желание, с такси или с триколесно „Тук Тук”, носете винаги със себе си визитката на хотела, в който сте отседнали. Вашите устни обяснения със сигурност няма да помогнат на шофьора ви, който ще трябва да ви върне обратно в хотела. При загуба на ориентация и невъзможност да обясните къде искате да отидете, моля, позвънете на телефон: 0066 872 846 911 / денонощно.

Сигурност:

Тайланд е изключително спокойна и сигурна държава. Както всяка страна по света обаче и тук с развитието на туризма нараства криминалността. Не се прeпоръчва из града да се носят оригинални документи, само копия от паспорт, както и да не се носят много пари. Препоръчва се да се вземат мерки срещу джебчийството на по-оживените открити пазари, както и по улиците на града, където са най-популярни кражбите с мотори. За да намали риска от обири или кражби, Тайландското правителство е създало специална полицейска структура, която се грижи за реда и спокойствието на летуващите. Ще ги видите навсякъде – на плажа, около забележителностите и всички места посещавани често от туристите. Централата на Туристическата полиция се избира с 1699 от Банкок и 1155 от останалите райони на страната. Световната терористична заплаха съществува и тук. Последиците от разрушителното цунами през м. Декември 2005 г, напълно са заличени. Тайландските власти разработват предупредителна система, за да може трагедия от този род да не се повтаря и жителите и туристите да бъдат предупреждавани навреме при такава опасност. Законите на страната трябва да се спазват стриктно. Всякакви сериозни закононарушения водят до дълги арести и процеси, а възможностите на чуждите посолства за въздействие са ограничени. В последно време чуждестранни туристи в Пукет са станали многократно жертва на местни банди, които в комбина с корумпирани полицейски служители са им „изфабрикували” несъществуващо криминално престъпление, за да ги изнудват в последствие за пари. Съветваме ви при такъв случай незабавно да се свържете с Посолството на Република България и да не се поддавате на шантаж. По никакъв начин не закупувайте предлаганите на определени места наркотици и по никакъв начин не се съгласявайте да взимате малки пакетчета или писма за близки, за да им ги предадете. Ако бъдат намерени наркотици във вас, дори и в най-минималното количество, следват жестоки наказания, задължително придружени от дълги години лишаване от свобода. При особенно тежки нарушения свързани с наркотици ви заплашва смъртно наказание. Изключително строго се наказва блудство с малолетни. Сексуални контакти с малолетни, под 18 години, е наказуемо, дори и с тяхното съгласие. Задължително проверявайте възрастта на сексуалния партньор/ка, като изисквате документа за самоличност. Въпреки това не разчитайте много на това, тъй като документите могат да бъдат фалшиви. Най-добре е да внимавате с кого и как влизате в контакт. Внимавайте пред кого и къде критикувате кралското семейство – обида на кралското семейство е едно от особенно тежките престъпления в Тайланд. Задължително е да носите със себе си винаги своя задграничен паспорт – в Тайланд често се извършват проверки на документи и липсата му у вас може да доведе до доста неприятности, копие на паспорта ще свърши същата работа, стига да сте копирали и тайландската виза в него. При проверка в нощни барове и дискотеки понякога се правят уринови проби, за да се провери за наличност на наркотици. Лица под 20 години имат възбрана да влизат в нощни клубове, барове и дискотеки, а също така и в салоните за масаж. За лица под 18 години има вечерен час – 22:00 ч. вечер, ако след този час бъдат заловени без родители, веднага ги арестуват. На същите им се забранява напълно употребата на алкохол и това също се наказва сериозно.


Забележителности в Тайланд:

“Safari World” – Банкок, Тайланд

“Safari World” е зоологически парк в Банкок, Тайланд, който се състои от два парка наименувани „Safari Park” и “Marine Park”. Зоопаркът отваря врати през 1998 г. с 480 акра открит зоопарк и 180 акра за птичия парк. В този зоопарк можете да разгледате стотици видове животни, включително лъвове и тигри. Всеки ден има шоу с тигри и лъвове.
Паркът е с 8 км дължина и отнема около 45 минути да го обиколите с кола.
Зоопаркът се намира в Банкок, Тайланд.

Островите Пи Пи
Островите наричани накратко Пи Пи, всъщност се състоят от 2 острова – Пи Пи Дон и Пи Пи Ли. Те се намират в Тайланд и са част от провинция Краби. Островите са смятани за най-красивата част на Югоизточна Азия. Те се намират на 50 км югоизточно от Пукет и могат да бъдат достигнати само за 45 минути с моторна лодка или за 90 минути с ферибот.
Нежната непокътната природа и красота на това закътано местенце ще ви накарат да се почувствате все едно сте част от красива пощенска картичка. Прекрасните плажове, зашеметяващите скални образувания и кристалните води, гъмжащи от колоритен морски живот ще ви се сторят като рай. Туризмът на Пи Пи, както и на останалата част от провинция Краби, е съвсем отскоро. В началото на 90те години, само най-големите приключенци са посещавали това кътче.
Какво трябва да се пробва там:
Скално катерене – Дестинацията е една от най-известните за скално катерене на света. Предлагат се много училища, които ще ви помогнат да се насладите на удоволствието от този спорт. Островите предоставят на своите гости повече от 600 маршрута за скално катерене.
Гмуркане – Островите са в топ 10 на най-добрите места за гмуркане в света. Причината е кристалните води и неописуемо красивите корали. Ко Ланта е най-популярното място за гмуркане. На островите ще намерите много водолазни училища с уроци за ентусиасти на всички възрасти и за всички нива.
Местната храна – Южна тайландски храна е известна със своята пикантност. Голяма част от кухнята, води началото си от малайски, индонезийски и индийска кухня. Местната кухня се състои основно от морски дарове, като ще имате възможността да опитате от неща, за които дори не сте и чували преди.
Мая Бей - един от най красивите заливи на остров Пи Пи - Един от най-красивите заливи на Пи Пи се казва Мая Бей. Интересното за него е, че точно на това приказно местенце е заснет „Плажът„ през 1999. Филмът е направил това преди непокътнато кътче известно, като въпреки множеството туристи, природата, тишината, спокойствието, водите и красотата на този залив са все още съхранени.
Мая Бей е един невероятно красив залив, който е защитен със 100 метрова скала от трите си страни. В залива има няколко плажа, като повечето са малки и някои от тях се появяват само при отлив. Основната плажна ивица е дълга 200 метра и е покрита с копринено мек бял пясък. Едно от най-популярните занимания в залива е гмуркането, тъй като видимостта е отлична и водата е пълна с изумителни цветни корали, екзотични риби и красиви подводни камъни.
Много известно занимание е също каякинга, където се наемат лодки и се обикаля залива и околностите.
Препоръчително е Мая Бей да бъде посетен от ноември до април, тъй като през останалото време на годината има големи вълни, които са опасни за лодките, които возят до там. На Мая Бей има малка колибка, където се продават напитки и закуски, но като цяло спокойствието и автентичността на това място за запазени и няма ресторанти или други заведения. Поради тази причина, не забравяйте да си вземете собствена храна. Не е позволено да се пали огън, но има съоръжения за барбекю, където можете да си приготвите нещо вкусничко.

Заливът Панг Нга
Заливът Панг Нга е едно спиращо дъха място, по-красиво дори и от рая. То сякаш не е част от нашия свят, защото всичко в него изглежда прекалено красиво и нереално, за да повярваме, че може да съществува подобно кътче на земята. Трудно е да се повярва, че подобна красота се крие в Тайланд, в югозападната част на Адаманско море, но истината е, че това е неоспорим факт. Да, това приказно кътче не е мираж, нито пък привидение, то е там, съвсем истинско и земно! Крайбрежието на Панг Нга се шири на 400 км. по бреговете на Адаманско море, между остров Пукет и Малайзийския полуостров в южната част на Тайланд. През 1981 година голяма част от залива влиза в защитената територия на националния парк Ao Phang Nga , за да се запази огромното природно богатство на местността.Никой не би оспорил прелестта на залива Панг Нга. Туристите, които идват тук да го разгледат си правят обиколка с корабче, като така могат да се потопят изцяло в този вълшебен свят и да се откъснат от реалността. Кристалните води около залива крият на дъното си един вълнуващ свят, който привлича множество чуждестранни туристи да му се полюбуват. Други атракции, които се предлагат за посетителите са: кану-каяк, рафтинг, скално катерене, риболов, гмуркане и много други вълнуващи преживявания. Желаещите могат да отседнат в курортния комплекс Као Лак, където се предлагат всякакви съвременни удобства. Екзотиката и романтиката на острова ще ви заредят с положителни емоции и ще ви подарят незабравими спомени. Тук имате шанса да се насладите на уютна атмосфера, колоритни традиции и истинско спокойствие.
Интересното е, че посещението на островите се разрешава само през зимните месеци, тъй като тогава морето е най-спокойно. Лятото е сезонът, когато морето твърде силно се бунтува, а това представлява опасност за туристите.
На залива съществуват още няколко природни парка – „Суринови острови“ и „Симиланови острови“.

Златният Буда - най-голямата в света златна статуя.
Тя се намира в храма на Wat Traimit, Банкок.
Нейната история е необикновена!
В началото на 1930 г., по време на възстановителните работи за разширяване на пристанището на Банкок по бреговете на река Чао Прая, близо до Чайнатаун, се унищожава стар и изоставен храм, в който тогава се е помещавала масивна циментова статуя на Буда. Статуята била боядисана със зелена боя и изглеждала доста обикновено. Въпреки факта, че статуята не е била толкова привлекателна, разрушаването й не било позволено. Взима се решение да се премести в Wat Traimit, пагода от второстепенно значение, (подобна на стотиците други будистки храмове, които съществуват в Банкок). Храмът не е бил достатъчно голям за статуята и тя била държана в продължение на 25 години под един обикновен ламаринен покрив.
През 1955 г. била построена нова сграда и монасите решили да поставят циментовата статуя вътре в нея. Нужен бил кран, за да се премести внимателно статуята, но стоманеното въже се скъсало от тежестта и тя паднала в калта, събитие, което се сторило като лоша поличба за работниците. Те панически избягали от мястото, оставяйки статуята да лежи върху земята. Всичко се случило по време на дъждовния сезон и като че ли в потвърждение на лошата поличба, се извила ужасна буря и бушувала през цялата нощ, наводнения обхванали целия град.
В зората на следващия ден, игуменът на храма дошъл, за да направи оценка на щетите и отстраняване на калта от падналата статуя. Той изумен видял, че мократа мазилка на цимента е напукана и под него има статуя, направена от чисто злато!
Смята се, че статуята е дошла от Аютая и е била плътно опакована в цимент, за да бъде скрита и предпазена от бирманските нашественици, които били обсадили тогава града.
Династията Чакри решила да насърчи възстановяването на статуи на Буда, изоставени в Аютая, Сукотай и северните градове. Статуите били транспортирани до Банкок по река Чао Прая с кораби и понтони. Към края на 18 век, след като крал Рама I учредил днешен Банкок като новата тайландска столица, той разпоредил превозването на всички важни изображения на Буда от северната част на страната до Банкок, за да не бъдат изгубени, тъй като северния регион все още не бил умиротворен. След като я преместват в Банкок, истинския й състав е бил забравен за почти 200 години...
Статуята е висока 3,98 м и широка 3,13 м от коляно до коляно. Тежи 5.5 тона. Тя е направена в стила на династията Сукотай (1238-1438), през 13-ти век. Статуята се помещавала тогава в храм в гр. Аютая до средата на 19 век по време на царуването на крал Рама III (1825 - 1851). Тя е излята от 9 различни части, изящно споени и полирани. Чистотата на златото се променя с височината на статуята - 40% от основата до врата, 80% от брадичката към челото и 99% за косата и короната.
Буда е представен в традиционната поза на Bhumisparshamudra (докосване на земята с дясната ръка, за да станат всички свидетели на просветлението на Шакямуни Буда в градината Bodhi Gaya). Пламъкът на короната на върха на главата символизира величието на духовната енергия. Линията на къдриците, с форма "V" в корена на космите, подчертани с елегантната извивка на веждите, които се присъединяват над орловия нос, удължените очни ябълки, всичко е в съответствие с предписаните канонични правила. Трите бръчки в областта на шията и много издължените уши са признаци на бившия му статут на княз, а широките рамене и гърди излъчват вдъхновение и духовна сила.Ако златото можеше да дава втори живот, то със сигурност това вече е направено за Сидхарта Гаутама - Буда в храма Wat Traimitr в Банкок.

Нов дом за Златния Буда.
На 14 февруари 2010 г., новата жилищна сграда на Златния Буда била отворена за обществеността. Това било в деня на китайската Нова година 14 февруари 2010 г.
Златният Буда е инсталиран на най-високото ниво в тази впечатляваща сграда, която се превърна в повратна точка в Yaowarat Чайнатаун. На второто ниво на тази сграда е музей на историята на Златния Буда и метода на леене златни статуи на Буда.
Старата ролка и въжета, използвани за повдигане на Златния Буда на този съдбовен ден на 25 май 1955 г. са запазени тук. Също така и боядисаните с боя циментови фрагменти, когато статуята паднала на земята.
Друг интересен исторически фрагмент в този музей може да се намери в копие Гинес Книгата на рекордите от 1991 г., която описва Златния Буда като "свещен предмет с най-висока световна стойност от 37 милиона долара.
Yaowarat Чайнатаун Heritage Centre е на първо ниво. Този музей съхранява историята на китайски имигранти в Банкок и Тайланд.
Двата музея са отворени всеки ден, с изключение на понеделник, от 09.00 – 17.00 часа.

Wat Pho.
Известен като Wat Phra Chetuphon сред тайландците, Wat Pho е един от най-прочутите храмове в Банкок. В храма се намира най-голямото изображение на полегналия Буда в Тайланд, като по този начин му спечелват и още едно име – „Храмът на полегналия Буда”. Освен масивното изображение на Буда, Wat Pho притежава повече от хиляда изображения на Буда, което се явява и като най-голямото хранилище на изображения на Буда в цял Тайланд. Със своята площ от 80 декара също така държи първенството за най-големия храм в страната.
Построен преди около 200 години Банкок става столица на Тайланд, Ват По се нарежда и сред най-старите храмове на Кралството. Днес вече не са останали следи от първоначалния му облик благодарение на големите възстановителни и реставрационни работи по време на царуването на Рама I и Рама III. Основната атракция на храма е огромна позлатена полегнала статуя на Буда. Той е с дължина 46 м и 15 м височина. Очите и краката са изящно украсени със седефени декорации. Изображенията на стъпалата на статуята представят 108-те святи характеристики на истинския Буда в китайски и индийски стил.
Освен зашеметяващия образ на полегналия Буда, в двора на храма се намират и повече от 1000 изображения на Буда, повечето от тях проследяват историята на бившите столици на Ayuthaya и Sukhothai. Храмовият комплекс Wat Pho е разделен на две части от Chetuphon Road. На северната му страна се намират монашески жилища, също и 394 бронзови изображения на Буда. Около главната зала има 152 мраморни плочи, изобразяващи втората половина на епична история Рамаяна, както и много мраморни плочи, погребални ступи, статуи, надписи, алпинеуми, параклиси и камбанарии. Има също така и библиотека с великолепни фигури и пагоди. В южната част, известна като "Tukgawee", е действащ будистки манастир и училище. Също така в близост са и четири chedis, построени в чест на първите трима Chakri Царе (две от тях са за крал Рама III).
Друга характеристика на Wat Pho, също който бележи популярността му, е свързването на името му с тайландския масаж. Храмът се счита за първия университет в Тайланд и е в основата на традиционния тайландски масаж. Каменни надписи по стените на храма разказват за богатото наследство на тайландския масаж от царуването на крал Рама III до днешни дни. Ват По е основния център за изучаване на традиционната медицина на Тайланд. Днес мястото предлага редица древни терапии за лечебен масаж и предлага курсове и обучения по традиционни масажи и рефлексология в Тайланд

Wat Arun – храмът на зората.
Кръстен на Аруна, индийския Бог на Зората, той е считан за един от най-известните и посещавани храмове в Банкок. Един от малкото храмове, заедно с Ват По, съществували още преди владичеството на сегашната династия Чакри. Изграждането на високата пирамида и на четирите по-малки е започнато от крал Рама II 1809-1824 и е завършено от крал Рама III (1824-1851). Централната пирамида символизира планината Меру в индийската космология. Сателитна prangs са посветени на бога на вятъра Phai. Храмът е приютявал за кратко и Изумрудения Буда, след като бил похитен от Лаос и който сега се намира във Ват Пра Кео.
Височината на главната кула е 86 м. Стилът на храма следва традициите на Кхмерите и лъчите на изгряващото слънце се отразяват от безбройните черупки на перлената мида, вградени във фасадата на постройката. Пирамидата има уникален дизайн. Върху здравото ядро от тухли е положена замазка, в която са вградени и парчета от китайски порцелан, който преди е бил използван като баласт от плавателни съдове, идващи от Китай до Банкок. Това е най-ранния пример за рециклиране на отпадъците.
Фаянсовите плочки са и най-древното доказателство за изработката на съвремения гранитогрес, преоткрит от италиански фирми едва преди няколко десетилетия.
Главното изображение на Буда, създадено по време на царуването на Рама II, е направено по негов проект и идея. Пепелта на крал Рама II е погребана в основата на изображението. Централната пирамида е гарнирана със седмостранен тризъбец, посочван от много източници като "Тризъбеца на Бог Шива”. Около основата й са разположени различни фигури на древни китайски войници и животни. На втората тераса са четирите статуи на хиндуисткия бог Индра, яхнал Erawan - традиционния тайски триглав слон, олицетворяван с Бог Брахма.
В реката са построени и шест павилиона в китайски стил. Палатите са изработени от зелен гранит и имат свързващи мостове.
Манастирът е съществувал в продължение на много години, още по времето, когато Аютая е била столица на Тайланд. По това време се казвал "Ват Moкoк", разположен на място, Bangmakok, което означава "Село на маслините”.
Демоните Як (yaksha) на входа на храма са герои от индийския епос „Рамаяна”.
В средата на всяка страна на площада, образуван от малките пирамиди, има павилиони, съдържащи изображения на Буда, изобразяващи четирите главни етапа от живота на Буда - раждане, медитация, проповядване и просветление. Те охраняват стълбищата към второто и третото ниво на голямата пирамида. За съжаление, можете да се изкачите само до първото ниво. Второ и трето ниво са затворени за обществеността, вероятно защото стълбищата са толкова стръмни и това създава много произшествия.
На всеки три месеца Кралят пътува с кралската баржа до храма, за да даде нови одежди на монасите, пребиваващи там.

Изумрудения Буда
Ват Пра Кео, Банкок, Тайланд.
Има исторически съкровища, някои истински, други легендарни, които светят през вековете... Това са Светият граал, Копието на съдбата, Свещеният кивот и ... Изумруденият Буда.
Легендата ни води в древна Индия, преди повече от 2000 години, само пет века след смъртта на Буда Гаутама. Монахът Нагасена намира с помощта на индуския бог Вишну и полубога Индра свещено изображение, което притежава могъща сила. Браминът, живял около 150 г. пр. н. е., който после става будистки мъдрец, пророкува, че Изумрудения Буда ще донесе "просперитет и превъзходство на всяка страна, в която пребивава".
Първоначално статуята престоява 300 години в Pataliputra, (днес Патна), Индия, после е пренесена в Шри Ланка, за да предпази кралството от гражданска война. След като успешно изпълнила мисията си в Цейлон, кралят на Бирма изпратил пратеници с искане да му подарят Изумрудения Буда, за да насърчи развитието на будизма в кралството си. Това му искане било изпълнено, но по време на плаването се случило ужасно корабокрушение. Статуята попаднала в митичния храм Ангкор Ват, Камбоджа, през 15-ти век. После владетелят на Лаос я отвлича и поставя в царския храм във Виентян, където остава за цели 215 години.
За първи път Изумрудения Буда попада в Тайланд по време на господството на генерал Чакри, който после става Крал Рама І, (1782-1809) основателят на управляващата и днес династия „Чакри” в Кралство Тайланд.
Божествената статуя намира подслон за дълги години в гр. Ченг Рай, където е била плътно облепена със строителен хоросан, за да бъде предпазена от похищенията на бирманци. Легендата разказва, че тя била забравена в ъгъла на малък храм. По време на гръмотевична буря мълния поразява храма и при падането на статуята на земята парченце от плътното й покритие се отлепя... Блесва изумителната красота на Изумрудения Буда!
Изящно изваяно и прецизно полирано, зеленото бижу е направено от един единствен масивен къс нефрит с височина цели 66 см. Изобразява Буда в типичната за стила Lanna на северен Тайланд поза за медитация. През 1784, на 22 март, Крал Рама І пренася и поставя свещената статуетка в специално пригодения за това храм Ват Пра Кео, (Wat Phra Keo), в центъра на град Банкок. Истинският строеж на храма започва, когато Крал Рама I премества столицата от Thonburi в Банкок през 1785 г. За разлика от други храмове, постройката не съдържа жилищни помещения за монаси, а е само богато украсен храм със свещени сгради, статуи и пагоди.
Храмът съдържа повече от сто сгради, но основната е тази на централния "ubosot", (координационната зала), в която се помещава Изумрудения Буда. Въпреки че е малка по размер, това е най-важната икона за тайландските хора. Преместването и поставянето на зеленото божество било съпроводено със зрелищни церемонии и празненства, които и до днес се преразказват...
Изумруденият Буда величествено седи на върха на богато украсен позлатен олтар в царски параклис. Богът има три различни костюми в зависимост от сезона: корона и бижута в горещия сезон, златен шал през зимата и златни роба и прическа в дъждове. Смяната на костюма винаги се ръководи от управляващия монарх. Одеждите на Буда се променят при една невероятно пищна и сложна церемония, на която могат да присъстват само кралското семейство и висши будистки сановници. Докосването до статуетката е разрешено само на хора с кралска кръв. Счита се, че редовната подмяна на скъпоценните одежди донася благополучие, добра реколта и стабилност на Кралството.
Вътрешните стени на параклиса са с включени стенописи, изобразяващи сцени от будистката космология. Буда покорява Мара (демонът на желанието), както сцени от всекидневния живот на Буда. Панелите на вратите на параклиса са инкрустирани с големи перли, илюстриращи сцени от епичната древна сага Рамаяна, (Ramakien). На горната тераса на комплекса има още три свещени сгради. Кралският пантеон е заобиколен от позлатени мъжки и женски "kinaree" (полу-човешки фигури), както и от къщи-статуи на последните владетели на управляващата династия. Тази сграда е отворена за обществеността само в на деня на „Чакри” (Chakri), на 6 април всяка година. В огромната златна пагода на Phra Si Rattana Chedi е положен един фрагмент от кост на Буда. Мощехранителницата първоначално е била построена по време на царуването на Крал Рама IV, а златните плочки от външната й страна са били добавени по време на царуването на крал Рама V. Великолепната сграда Phra Mondop се използва като библиотека и храм за древни будистки писания. Построена от крал Рама I, тази сграда е затворена за обществеността. Намиращият се наблизо модел на Ангкор Ват е дарение от Крал Монгкут Рама IV, (King Mongkut), по време на царуването му. Галериите са обсипани със стенописи, изобразяващи живота на Буда. 178-те панели са рисувани в края на 18-ти век, но оттогава са възстановявани много пъти. Всяка врата е охранявана от пет метрови гиганти "Yaksa Tavarnbal", все герои, взети от същия епос.
Все още е загадка технологията, по която е изработена тази уникална статуя от монолитния къс нефрит поради факта, че достъпа до Изумрудения Буда е строго ограничен и историците и учените нямат достъп до него. В храма стриктно се съблюдава забраната за правене на снимки, включително и от мобилни телефони, а нарушителите се глобяват. Правилата за посещение изискват от посетителите и подобаващо облекло, което да прикрива раменете и краката им.
Посещението на Великите тайландски храмове винаги носи едно странно усещане за митичност, спокойствие и мир, дълбоко и неразривно вписани в будисткия мироглед. Докосването до тази толкова далечна култура и душевност е истинска магия, която може да ви промени завинаги...

Vimanmek Royal Mansion.
След завръщането си от Европа през 1897 г., Крал Рама V (1868-1910) използва негови лични пари за закупуване на овощни градини и оризища в Банкок за изграждането на кралска градина, който нарекъл "Дусит". Също така разпоредил и построяването на Vimanmek Palace, който да му служи като Летен дворец. Разположил го на остров Си Чанг в река Чао Прая, недалеч от мястото, където голямата река се влива в морето. Архитектът и строител на Vimanmek бил братът на краля, принц Narisaranuwatiwong, положил по-късно началото на модерната строителна традиция на династия Чакри. Островът обаче се оказал несигурно място, бил твърде близо до морето и недобре защитен от евентуална френска инвазия. По това време се разраства политическата криза между Франция и Сиам, довела до блокадата на Тайландския залив от френски военни кораби. Кралят решава да премести резиденцията си на по-сигурно място. Три години по-късно през 1900 г., под надзора на Н.К.В. принц Narissaranu waddhiwongse, постройката е демонтирана и преместена на сегашнато й място, в центъра на градината Дусит. Строежът отнема само 7 месеца и е напълно завършен през март, а в началото на 1901 г. кралското семейство започва пребиваването си в новата резиденция. Религиозните обреди и забавления за откриването на резиденцията продължават пет последователни дни. Изработена изцяло от златния тайландски тик, Vimanmek Palace е най-голямата дървена сграда в света. Триетажното имение е блестящ синтез на тайландската сръчност и майсторство, прекрасна смес между сиамския и европейския архитектурни стилове. Резиденцията е огромна, има 81 стаи, фоайета и зали. Основната част на сградата, където някога е пребивавал Краля, е на четири етажа и е с осмоъгълна форма. Има две правоъгълни крила, всяко с дължина 60 м и 20 м високо. Кралят живял в тази къща до 1906 г., преди да се премести в Amporn Satarn Mansion. След смърта на Крал Рама V сградата остава незаета в продължение на повече от десетилетие. През 1925 г. Н.К.В. Indharasaksaji, съпругата на Рама VI, решава да остане да живее в сградата. След смъртта на Рама VI, резиденцията остава неизползвана в продължение на много години и служела като склад на кралското семейство. През 1982 г., Н.В. Кралица Сирикит предлага проект на отварянето на комплекса за обществеността, под формата на музей, посветен на Рама V. Н.В. Крал Бумипон Адулядуй, Рама IХ, дава съгласието. Със своите 31 изложбени зали музеят отразява различните аспекти на тайландското културно наследство, както и историята на Кралската династия Чакри. Отделно от изложбените зали, другите сгради, намиращи се в рамките на комплекса, също се използват като музеи. Керамика, стъклария, предмети от слонова кост, антични мебели, изделия и бижута от сребро, стари снимки и кралски сувенири формират голяма част от различните експонати. Един от най-интересните музеи от всичките е Abhisek Dusit зала, която се състои от частната колекция на H.В. Кралица Сирикит и съдържа изделия на занаятите, изработвани от населението в селските райони. Освен огоромното историческо и културно богатство, събрано в тази уникална резиденция, посещението донася на посетителите и огромно естетическо и духовно удоволствие. Красотата и уюта на тиковото дърво трябва да се почувстват, те не могат да бъдат описани...
Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.