Таити

Вашата оценка 5 от 1 глас
Таити-За него американската туристка Ашли Култра казва, че е невъзможно да го опише с думи. “Той е монумент на богатата красота на природата“.

Обща информация

Таити (на френски Tahiti) е най-големият остров във Френска Полинезия. Намира се в архипелага Дружествени острови в южната част на Тихия океан. Географските му координати са 17°40′ ю. г. ш. 149°30′ и. г. д. Тук живеят 170 000 души (2002), което го прави най-многолюдния остров във Френска Полинезия. Столица на Таити е Папеете и тя се намира в северозападната част на острова. Старото име на Таити е Отахеите.
Островът съчетава планински пейзажи, красиви долини, високи водопади и екзотични плажове само на площ от 1 048 кв. км.
Таити е най-големият от всичките 115 острова на Френска Полинезия. Неговата най-висока точка е връх Ороена (2 241 м.). Разделен е на две части - Таити Нуи („голямо Таити“, разположен в северозападната част) и Таити Ити („малко Таити“, в югоизточната). По-развитата от двете е Таити Нуи.
Столицата на острова и на цяла Френска Полинезия е Папете. Европейците идват тук за пръв път през 1767 г. През 1880 г. кралят на острова узаконява преминаването му във владение на Франция. И до днес Таити е френска територия, а френският е официален език заедно с местния таитянски.

География

Таити е най-големият от всичките 115 острова и атола във Френска Полинезия с обща площ 1048 km² и дължина 45 km. Най-високата точка на Таити е връх Ороена (2241 m). Състои се от два острова — Таити Нуи („голямо Таити“, разположен в северозападната част) и Таити Ити („малко Таити“, в югоизточната), свързани чрез провлак. От двата дяла Таити Нуи е значително по-развитият. Островът е с вулканичен произход. Дъждовният сезон е през ноември-април.

История

Полинезийското заселване на островите се датира между 300 и 800 г. от н.е., като преселниците идват от архипелазите Тонга и Самоа. За първи път островите са забелязани през 1606 г. от испански корабоплаватели, но първото посещение на европейци е едва през 1767.
Най-важният европейски мореплавател, изследвал Таити, е френският капитан Луи−Антоан де Бугенвил. Силно впечатление в Европа направили описанията на архипелага, в които в духа на тогавашната епоха Таити е представено като райско място, на което хората живеят просто и щастливо, далеч от покварата на цивилизацията. Островът е посетен и описан и от капитан Джеймс Кук през 1774.
След идването на европейците, докъм края на 18 век населението е почти унищожено от тиф и едра шарка. През 1842 над архипелага е установен френски протекторат, а през 1880 кралят на Таити приема установяването на френско управление. И до днес Таити е територия на Франция. Известен факт е, че на острова е творил и живял известният художник Пол Гоген.

Туризъм
Туризмът е сред най-важните отрасли, като особен голям човекопоток има по време на фестивала Хеива в Папеете. На този фестивал през юли се чества местната култура, както и превземането на Бастилията във Франция.Туризмът разбира се носи сериозни доходи и затова френското правителство влага много средства в развитието му. Не всеки обаче може да посети екзотичната дестинация заради високи цени на почивките на острова. Престой от две седмици за двама в луксозен хотел плюс полет струва около $10 000. Ако изберете по-евтин хотел, цената може да падне с около $2 000.
За да стигнете от България до Таити трябва да летите до Париж и оттам през Америка до екзотичния остров. Разбира се възможни са и други варианти за пътуване, в зависимост от това коя авиокомпания ще изберете. Пътуването е дълго, над двадесет часа, но като пристигнете, ще прекарате една незабравима почивка, пленени от романтиката на Южния Пасифик (така е въпреки клишето).
На това отдалечено кътче от развития свят е живял и творил през последните години от живота си и известният френски художник Пол Гоген. По време на престоя си в Таити той рисува много картини на таитянски жени (Tahitian Women on the Beach, (1891); Woman with a Flower, (1891); Two Tahitian Women, (1899, oil on canvas). Тук той рисува може би на най-значимата си картина - "Откъде идваме? Кои сме? Къде отиваме?". Можете да посетите музея му. Той е една от местните забележителности.
Гоген идва на острова, за да избяга от нещастието си. Заради финансови проблеми той е принуден да продаде голяма част от картините си на търг. Така събира пари за пътуването до Таити. Щастието в живота на твореца идва, когато среща на острова голямата си любов - 14-та Пауура. Тя му дава нови сили и го вдъхновява за множество картини.
В Таити ви очакват доста забавления
Слънчевият курорт предлага много на брой и разнообразни развлечения. Ако посетите Таити през юли, ще имаме възможност да видите фестивала Хеива в Папете, който съчетава различни местни културни традиции със сцени за превземането на Бастилията във Франция.
На острова можете да вземете уроци по ветроходство в Arue Yacht Club или Tahiti Nautic Centre, да се научите да карате сърф в Tura’i Mata’are Surf School или пък да полетите с Aero-Club de Tahiti. Ако харесвате океана можете да се гмурнете в дълбините му. Ако пък сте ценителите на бижутата ви очаква единственият в света музей на черните перли.
Таити предлага и разнообразие от хотели, които буквално глезят гостите си. В двузвезден хотел като “Hotel Royal Tahitian” трябва да платите 150 евро за нощувка в стая за трима. Една нощ в 5-звездният “Intercontinental Tahiti Resort “ може да ви струва от 250 евро на нощ, за стая с изглед към градината на хотела, до 890 евро, ако желаете да спите във вила насред самия океан и да наблюдавате какво плува във водата под вас.
Докато вечеряте, можете да гледате шоу програми, който разкриват обичаи и части от местната култура. Като планирате почивката си, проверете внимателно какви пакети от услуги има на пазара, за да направите най-подходящия избор (което често значи и най-евтиния). Съветваме ви да не пътувате в периода от ноември до април, защото тогава е дъждовният сезон.
След като вече сте избрали подходящия хотел и сте направили план кои забележителности да посетите, ще трябва да изберете и къде да се храните. На острова има много луксозни ресторанти. Ако решите обаче, че искате да сте по-близо до местния начин на живот, посетете малките заведения под формата на каравани с изглед към океана. В тях могат да се опитат от рибните специалитети на таитяните - махи-махи и мека (филе от риба чук).
Таити ни представя една различна и уникална култура, която съчетава екзотиката на тропиците с романтиката на Пасифика. Днес островът е една от най-привлекателните туристически дестинации в света.

Население
Основна част са таитяните от полинезийски произход, както и европейци и азиатци, предимно китайци. Таитяните са граждани на Франция и имат пълни граждански и политически права. На острова се говори на таитянски и френски език.

Забележителности

За любителите на природата Таити е ключът към света на неизследвания опит. Посетете остров Туамоту - дом на безброй черни перли. Гигантските акули обикалящи острова ще покачат адреналина ви.
Архипелагът Gambier е мястото за вашата активна почивка.
За любителите на водни и приключенски спортове остров Бора Бора е най-добрата дестинация. На този живописен остров се отдайте на дневни преходи, туризъм, колоездене, гмуркане, аква колоездене и парасейлинг.

Рнагироа-аквариумът на Бога
Вторият по големина атол в света, състоящ се от 240 покрити с палми островчета, които образуват защитен 160-километров овал около тюркоазна лагуна, Рангироа е наричан „Аквариумът на Бога“. Той е любимо място за гмуркачите заради изобилието на какви ли не морски обитатели, докато плувците обичат неговите тихи, милвани от бриза води, а поклонниците на слънцето се отправят към чудесните му плажове с розов оттенък.
За разлика от отвесните профили на Бора Бора и неговите съседни вулканични острови, Рангироа е плосък, ако и да е пищно зелен.
Неочаквана доза стил и комфорт ще намерите в шикозния комплекс „Киа Ора“, с неговите десет луксозни надводни бунгала, превъзходен ресторант, специализиран в ястия от прясна риба и морски дарове, уловени буквално в задния му двор, и близкия клуб „Блу Долфинс“, изискан леководолазен център, достъпен за гостите на хотела.
За тези, които желаят да се откъснат още повече от цивилизацията, върховното преживяване а ла Робинзон Крузо е на час с лодка в Киа Ора Соваж, пустинно 40-декарово островче моту в пустошта. В това самоналожено изгнание за десет гости корабокрушенци няма електричество, няма телефон, няма климатик, няма и проблеми.

Къде: Острови Туамоту, (351 км североизточно от Папеете), Таити , Френска Полинезия
Най-добро време: май-ноември.

Хейва и Таити - прослава на всичко полинезийско
В този седемдневен фестивал, от който са тръгнали всички останали във Френска Полинезия, местните хора от повечето от 115-те острова на страната се стичат в Таити за песни, танци и спортни състезания, които имат корени в тяхното общо културно наследство. Възбудата се усеща, а колоритните традиционни костюми се носят и от участниците в състезанията, и от местните зрители.
Когато танцовият конкурс започне, бъдете там! Макар да не са силно посещавани от гостуващи чужденци, те са местната култура, която за голямо съжаление липсва в повечето от лъскавите курорти, което понякога успява да създаде погрешно впечатление, да пропусне или разводни духа на тази горда полинезийска раса.
Някои от състезанията са също толкова вечни, колкото ходенето по огън, вдигането на камъни и надпреварата с канута, но съвременността също е представена под формата на турнир по голф.
Мисионерите подтискат извикващите неприлични помисли танци тамуре в началото на ХІХ в., но те са били здравата възкресени; проверете в местото туристическо бюро, кога са елиминациите на танцовия конкурс и емоционално наситените финали, които определят най-добрите индивидуални участници и групи за годината. Победителите често правят обиколка из някои от главните хотели през август, в случай, че пропуснете кораба.

Къде: различни места из цяло Папеете, Таити, Дружествени острови, Френска Полинезия
Кога: средата на лятото

Тетиароа - островно убежище във Френска Полинезия
Тетиароа остава една от по-малко задръстените с туристи полинезийски дестинации, въпреки престижа му на частно владение на Марлон Брандо и неговата бивша таитянска съпруга Тарита, която игра заедно с него в Бунтът на Баунти.
Само на петнайсет минути по въздуха от Папеете, тези чудесни острови и техните плувни басейни-сини лагуни някога са били обитавани от владетелите на Полинезия. Островите са избегнали комерсиализацията в наши дни благодарение на безразличието на Брандо към потенциалните приходи от малкия хотел, който той построил тук, след като купил острова през 1966 г. След неговата смърт се правят нови планове единствените места за отсядане тук да се превъплътят в „Брандо“ – малък, луксозен, но екосъобразен курорт.
Ролята на климатик тук изпълнява морският бриз, който вее през вашите прозорци, а залезите и вечерята са единственото забавление на острова. Рай за мнозина, ад за други, които прекъсват резервациите си скоро, щом островът им досади. Вие ще споделяте островния резерват с хиляди морски птици, които идват, за да снесат яйцата си върху белите пясъци на плажовете. Техният крясък и звукът на морето, когато се разбива върху кораловите рифове около атола, са единствените звуци, кои- то ще чуете.

Къде: 42 км северно от Таити
Най-добро време: май-октомври.

Бора Бора - южнотихоокеанска красота и една идилична лагуна
Прочутите бунгала със сламени покриви са навсякъде, някои върху плажа, други върху водата, с двуредни платформи за печене на слънце и стълби, които водят направо в красивата лагуна. Група от разположени на плажа или в градина фаре (вили), някои със собствен басейн и джакузи, са сред най-големите места за пренощуване на острова. Атмосферата е на изискан южнотихоокеански чар и простота, предназначена да се слива хармонично с тропическата пищност на околната среда.
С посипания като с прашец, пълен с палми плаж под краката ви, синята лагуна до вашата врата и върховете Отеману и Пахия, издигащи се над раменете ви, вие без усилия ще се потопите в приспивната атмосфера на забавения островен ритъм. Но някои от най-добрите места в Тихия океан за гмуркане с шнорхел ще ви призоват, предлагайки води, задръстени с риби от най-различни видове – риба тромпет, риба ангел, риба папагал, както и носещите интригуващите имена Пинокио и Наполеон. Храненето на акули е едно от най-вълнуващите развлечения в хотела: желаещите гости се потапят сред десетки чернопери лагунни акули, които редовно биват хранени от ръка от местните гмуркачи.
Пътешествие с всъдеходен автомобил, който с друсане и дрънчене ще ви разведе из потъналия в гъста зеленина терен, си струва заради гледките на стръмни скали, които са също толкова вцепеняващи, колкото сутрешната среща нос в нос с акулите.

Къде: Бора Бора: 233 км североизточно от Папеете, Таити. Всекидневни 45-минутни полети. 20-минутният превоз с хотелска моторница от летището на Бора Бора през лагуната до хотела е чудесно запознаване с острова.
Най-добро време: май-ноември.

Моореа - монумент на природното изобилие
Може би единственото нещо, което е по-страхотно от несравнимата гледка, разкриваща се от наблюдателната позиция на Белведере в Моореа, е самият Моореа (Moorea). Съперничейки си с Бора Бора за титлата „Най-чудесният остров на света“, нащърбените, с динозавърски размери върхове и шпилове на Моореа са били фонът на многобройни холивудски филми, снимани в Южните морета. Павираният, опасващ острова път може да бъде изминат с колело, мотопед, кола или пеша, но без значение какво сте избрали, ще откриете, че ви е трудно да следите пътя в по-голямата част от неговите 58 живописни километра.
Връхната точка е Белведере, във вътрешността на острова и най-високата точка, до която може да се стигне с кола, от която се разкрива един от най-невероятните изгледи в Южния Пасифик: тъмносините заливи Кук и Опуноху се врязват в пищно зелената вътрешност на острова и впечатляващия връх Ротуи, който ги разделя. Както изпълненият с благоговение Джеймс Мичънър казва: „Невъзможно е да го опишеш. Това е монумент на разточителната красота на природата“.
Полинезийските бунгала на хотел „Софител Иа Ора“ са разположени на най-красивия плаж в Моореа под сенките на кокосови палми. Отвъд е кобалтовосиньото Море на луната, а след него има изглед като от пощенска картичка на зелените, покрити с облаци планини на Таити. По залез се полюбувайте на небето, цялото лумнало в отсенки на розовото, пурпурното и червеното, докато отпивате от питието си в бар „Иа Ора“, построен върху подпори и с изглед към лагуната.
За достоен завършек на деня, отправете се към Те Хону Ити край живописния залив Кук за вечеря в снек-бара със сламен покрив (наричан също „При Роже“), чиято нехайна, крайпристанищна атмосфера контрастира с една от най-добрите кухни във Френска Полинезия. Ще сте късметлия, ако менюто на главния готвач и собственик Роже Икуал включва мус махи махи, любимо ястие на острова; ще видите защо.

Къде: 19 км северозападно от Таити; 10 минути по въздуха, 1 час с кораб.
Най-добре време: май-ноември.

Хуахин - стара Полинезия
Потопен в традицията и забележителен със своя разнообразен пейзаж, разкошни плажове, множество церемониални храмове (марае), живописен главен град и миниатюрни, очарователни селца, Хуахин е един от малкото полинезийски острови, които капитан Джеймс Кук би разпознал, ако се върнеше днес. Туризмът е дошъл късно на този остров, на който основен поминък все още е главно земеделието.
Той често е сравняван с Бора Бора преди идването на луксозните хотели там, защото на него няма много модерни неща – но именно в това е ценността му. Възползвайте се от чара му на остров от Южните морета, докато можете, тъй като този тип изглежда е изчезнал навсякъде другаде в Полинезия.
Установете се в хотел „Софител Хейва“, чиито най-екстрава гантни помещения са шестте бунгала със сламен покрив, построени върху подпори над лагуната. Стъклени панели на пода позволяват да разглеждате колоритните морски обитатели на лагуната, които са станали твърде разглезени от редовното им хранене с парчета хляб, отмъкван от ресторанта. Можете да се плъзнете и да се присъедините към тях или да се излежавате върху някой от двата пясъчни плажа на хотела, най-хубавите на острова.

Къде: 40 минути по въздуха от Папеете, Таити.
Най-добро време: май-ноември. В средата на октомври Хуахин (Huahine) е стартовата точка за годишната гребна регата „Хаваики Нуи Ваа“, която зaвършва в Бора Бора.

Култура

Култура Таити е успял да съхрани богатството на своето културно наследство чрез своите скулптури, танци, песни, фолклор, драма и език. Таити предлага смесица от френски, италиански, китайски и други международни кухни. Ресторанти, пицарии, заведения за бързо хранене са неразделна част от оживена култура на острова. Много от хотелите в Таити функция предлагат гурме ресторанти и а-ла-карт и бюфет менюта. Някои от най-известните ресторанти, предлагащи таитянски и международна кухня са Le Lotus, Casa Bianca, Le Коко и Le Royal Tahitien. Някои от най-популярните хотели в Таити са Intercontinental Tahiti Resort, Radisson Plaza Resort, Resort Tahiti Manava Suite и Le Royal Tahitien. Тези хотели предлагат изключителни удобства, които ще направят почивката ви комфортна и релаксираща.
Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.