Малдиви

Вашата оценка 4.5 от 2 гласа
Малдиви – раят на земята, най-отпускащото място на света. Това е едно от местата на Земята, където дъхът ти спира. Топли, кристално чисти и прозрачни води, огромно количество рифове и многообразие от морски обитатели, уединението на бунгалата, запомнящите се изгреви и залезите, дело на най-великия художник - природата, прекрасната видимост под водата, понякога превишаваща 50 метра и температурата на водата 27-28 С през цялата година, правят мястото необикновено привлекателно за любителите на морския свят, на гмуркането и шнорхелинга.

Курортите на Малдивските острови се стремят да привлекат туристи, обещавайки им „последното останало райско кътче на земята”. Ако представата ви за райско кътче е девствен, тих тропически остров с полюшващи се палмови дръвчета, чисто бели плажове и брилянтни тюркоазени лагуни, то Малдивските острови със сигурност няма да ви разочароват.
Групата от 1190 коралови острова е основна дестинация за практикуващите леководолазно гмуркане, които идват тук заради приказните рифове и изобилието от подводен морски живот; обаче, това място не е подходящо за туристи с ограничен бюджет или любители антрополози, които искат да пътуват сами и да живеят като местното население.

Малдивите са островна държава в Индийския океан, състояща се от група атоли и намираща се на югозапад от Индия и на около 700 км югозападно от Шри Ланка. Те са най-малката азиатска държава и по население, и по територия.Най-високата им точка е 2,3 метра над морското равнище, а средната им височина е 1,5 м. Общата им площ е 300 км². Столицата се намира на най-големия атол и се нарича Мале. Малдивите нямат нито една река или голямо езеро и се чувства недостига на питейна вода. Температурата на въздуха целогодишно е между 24°C до 33°C.

Климат - екваториален
Средните месечни температури - (24,30°С)
Официален език - дхивехи
Столица - Мале
Най-голям град - Мале
Валута - Руфия (MVR)
Население - 349 106 души (2005)
Етнически състав - малдивци - 99,5%, други - 0,5%.
Религия – мюсюлмани - 98,4%, индуисти - 0,8%, други - 0,8%
Часова зона - UTC +5
Телефонен код +960
Internet TLD .mv

История:
Архипелагът е бил заселен преди повече от 2000 години. Жителите му са били будисти още по времето на великия Ашока около 3-ти век преди новата ера. Араби и персийци започват да се заселват в района около V-VI век. Ислямът навлиза на островите като основна религия през 1153 г. Проповедникът на исляма се самопровъзгласява за султан и основава династия, която просъществува няколко века. Малдивите попадат под владичеството на Португалия (1558), а след това под това на Холандската Ост-Индия (1654). През 1887 стават протекторат на Англия. Получават независимост на 26 юли 1965, а на 11 ноември 1968 след проведен референдум са обявени за република. Момун Абдул Гаюм става президент през 1978 година и остава на този пост до 2008 година, тъй като е преизбиран 6 последователни пъти в отсъствието на опозиция и служи 6 петгодишни мандата. След разрешаване на политическите партии на негово място с всенародни избори е избран Мохамед Нашид.

Държавно устройство:
Малдивските острови са президентска република. Президентът е държавен и правителствен глава и се избира пряко за 5 години и ръководи висшия изпълнителен орган - министерския съвет. Висшият законодателен орган (народният меджлис) е еднопалатен парламент от 50 депутата (8 от тях се назначават от президента, а 42 се избират за 5 години от населението).
Политическите партии са разрешени от 2005:
• Народна партия на Малдивите
• Партия на справедливостта
• Ислямска Демократична партия
• Демократична партия на Малдивите (издига кандидатурата на сегашния президент Мохамед Нашид).

Административно деление и въоръжени сили:
Републиката е разделена на 19 островни групи и един дистрикт - Мале. Въоръжените сили се състоят от сили за бързо реагиране, сили на безопасността и морски стражи. Според данни от 2003 година годни за военна служба са 37 100 човека.

География:
Малдивският архипелаг се състои от 26 атола, обединяващи 1190 коралови острова, които се простират на територия от 90 000 квадратни километра, което прави Малдивите една от най-разкъсаните и разпръснати на голяма територия държави в света. Състои се коралови рифове и пясъчни ивици по продължението на 960 км дълга подводна планинска верига, издигаща се от дълбините на Индийския океан. Само 203 острова са обитаеми, най-големият от които - Мале, където се намира и единственият град и единственото пристанище - едноименната столица. Повечето острови са обкръжени от коралови рифове. Всеки атол има средно по 5 до 10 населени острова и 20 до 60 ненаселени. Малдивите са и най-ниската държава в света - най-високата точка на територията ѝ достига едва 2,3 метра. На някои острови обаче има дюни, които достигат 3 метра височина.
През 2008 година президентът след избирането си обявява намерението си за закупуване на земи в Австралия, Индия и Шри Ланка поради загрижеността от глобалното затопляне на климата и повишаването нивото на световния океан.4 Земите ще бъдат закупени със средства от туризма.5 Около 600 000 туристи посещават архипелага всяка година.
За последните 100 години нивото на океана в този район се е издигнало с 20 сантиметра. Около 1970 година обаче нивото е паднало с около 20 сантиметра.6 Някои прогнози показват, че има вероятност около 2050 година островите да изчезнат напълно.7 Други прогнози предричат, че нивото на окена в тази част на света ще се издигне с около 60 см около 2100 година.
Земетресението в Индийския океан от 2004 година и последвалото го цунами нанася големи щети на икономиката, обществото и природата - много хора остават бездомни, а на заобикалящата среда са нанесени необратими вреди.
Почвата представлява около 15 сантиметра хумус, под него се намират около 50-60 см пясъчници и след това пясък. Кокосовите палми са националното дърво на страната и се намират в изобилие на островите. Поради недостига на прясна вода обаче другите видове растителност са рядкост. Някои дървета, като например манго започват да умират поради просмукването на солена вода в почвата. Повечето постоянни жители разчитат на дъждовна и грунтова вода за питейни нужди.

Стопанство:
Водещи отрасли в икономиката на страната са туризъм, риболов, корабоплаване и търговия. Добиват се също така бисери и корали.

Климат и туризъм:

Климат:
Температурите варират между 24 и 33 °C през цялата година. Влажността на въздуха е висока, но не се усеща осезателно поради постоянния бриз. Преобладават два сезона - сух (през зимата) и дъждовен (през лятото). Валежите са 2 540 милиметра на север и 3 810 милиметра на юг.

Туризъм:

Бряг:
Малдивите са почти напълно непознати до 1970-те. Населени са само 200 острова от общо 1192 и на тях живеят 328,536 души (според преброяването от 2012). Туризмът представлява около 30% от брутния вътрешен продукт и основната причина за развитието на икономиката на тази страна и създаването на работни места. Първият курортен комплекс отваря врати през 1972 година.
Съгласно официалната правителствена страница за туризма8 1972 година бележи началото на прехвъляне на тежестта на икономиката от риболова към туризма. Днес страната има 89 курортни комплекса с капацитет от 17 000 легла за 600 000 туристи, които ежегодно посещават Малдивите. Те са предпочитано място заради сравнително умерения климат, чистата синя вода, белите пясъчни ивици, възможността за практикуване на водни спортове целогодишно и заради изключително интересния и богат подводен свят.

Риболов:
Риболовът е вторият по значимост сектор на промишлеността след туризма. Според националната традиция и думите на президента риболовът е основен за оцеляването на нацията.9 Малдивите имат изобилие на различни видове риба - риба тон, баракуда, махи-махи (делфинова риба) и много други. Освен идустрия, риболовът е и развлечение, както за местните жители, така и за туристите. Той е бил основно препитание за жителите от векове. Дори и днес в него е заето половината от трудоспособното население на държавата, съсредоточено в частния сектор. Около 50% от улова се изнася навън - основната част заминава за Шри Ланка, а останалата за Япония, Сингапур, Тайланд и Германия.10 90% от експорта на рибата е или замразена, в консерви или изсушена. Само 10% от нея е прясна.
Земетресението от 2004 година и последвалото цунами11 не успяват да нанесат съществени вреди на кораловия риф и на риболова като цяло.
Рибарите са имали водеща роля в икономиката до 1985 година, когато туризмът ги измества на второ място. Въпреки това риболовът и туризмът остават взаимосвързани и осланящи се преди всичко на кораловия риф за своето оцеляване. Около 22 000 идивида са ангажирани по един или друг начин с риболовната индустрия.

Земеделие и търговия:
Земеделието играе сравнително малка роля в икономиката на страната. С разрастването на туризма намалява и така по принцип оскъдна обработваема земя. Друг проблем е недостига на вода за напояване. Значителна част от селскостопанската продукция се внася. Основната култура, която се отглежда е кокосовата палма, а също така хлебно дърво, банани, манго и птици. Промишлеността е представена от малки знаятчийски работилници, текстилни и рибо-консервни предприятия, които произвеждат основно дрехи, сувенири и лодки.

Демография:
Малдивите са съставени от смесица от различни етноси и култури, които са населявали островите по едно или друго време. Най-вероятно първите заселници са дошли тук от южна Индия и Шри Ланка.
В държавата има сложно социално разслоение, което се базира на професия, имотно състояние, семейни връзки, произход и ислям. Основно населението се дели на благородници (bēfulhu) и обикновени граждани. Социалният елит живее в Мале. Вероятността туристите да се срещнат с местното население е много малка тъй като туристическите курорти не са построени на острови, където живее местно население.
През 1905 населението е 100 000 души и остава непроменено до 1970-те. След получаване на независимост през 1965, здравеопазването се подобрява и през 1978 броят на населението се удвоява. Около 2007 година то достиха 300 000. Според данни от април 2008 около 70 000 чуждестранни работници и 33 000 нелегални имигранти представляват 1/3 от населението на страната. Общият брой на населението е 301 475 (юли 2000), 369 031 (юли 2007) .
Език, религия и култура
Културата на Малдиви е повлияна от различни видове източници, но най-важните са намиращите се в близост Шри Ланка и Индия. Официалният и най-широко разпространен език е дивехи, който спада към групата на индо-европейските езици. Английският се ползва широко в търговията и някои правителствени училища. Езикът е със санскритски произход.
Древните крале пренасят будизма от континента на островите. След дългия будистки период14 мюсюлманите донасят със себе си Суни исляма. Малдивите са покръстени в тази религия около 12-ти век. Въпреки че това е преобладаващата религия, се забелязват и отделни части със суфизъм, като например някои мавзолеи, които днес се считат за културно наследство.
Суни е официалната религия за цялото население и изискване за получаване на гражданство.
В езика има основно арабски влияния. Забелязват и отделни елементи от африканската култура, пренесена тук основно от освободени в миналото роби, доведени на островите от благородници.

Забележителности:

Забележителности в Ари Атол – Атолите на Малдивите:
Островната държава Малдивите е формирана от 26 естествени природни атоли (коралови острови). Някои от атолите с времето са образували по-големи острови, а други са формирали малки изолирани коралови рифове. Цялата земя на повърхността на малдивските острови е с коралов произход. Атолите формират доста равнинна повърхност и тази структура е особено видима в северните и централните части. Между някои от атолите има широки и дълбоки канали. Самата дума „атол“ е с малдивски произход, но вече се използва в много езици по света. Попринцип местните наричат атоли имената на островите, които завършват на „мадулу“ и „матхи“, така че не е нужно след името Колхумадулху например, да се постави думата „атолу“, за да се поясни. Такъв е случаят с атолът, наречен Фаадиполу.
Малдивските атоли имат много сложна структура и от край време били много объркващи за навигаторите. През 1834 г. капитам Робърт Морсби се заел с тежката задача да картографира островите и успява да създаде първата точна карта на атолска група в Индийския океан, която по-късно служи на морския транспорт в областта. Малдивските навигатори все още твърдят, че чертежите на Морсби осигуряват изобилие от данни, които съвременните карти не дават.
Атолите на Малдивите са едно от най-добрите места за гмуркане в света. Удоволствието е достъпно и за непрофесионалисти и туристи като струва около 100 долара на ден за две гмуркания. Така или иначе на островите няма много други забавления, няма заведения, ресторанти или нощни клубове. Има само изимително красива природа, тюркоазено синьо море и малки дървени къщички, разположени в самата вода. Вилите са емблематични за Малдивите и допринасят за необятното очарование на това райско място.

Забележителности в Мале – столицата на Малдивите:
Мале е столицата на Малдивските острови. Тя е разположена на най-големия атол – Каафу. Атолите са ниски коралови острови, състоящи се от коралов риф, заобикалящ централната низина. Низината обикновено е лагуна. Тези острови са характерни с ниската си надморска височнина, което до голяма степен определя факта, че най-високата точка в Малдивите е 2,3 метра.
Близо една трета от населението на Малдивите е съсредоточено в Мале. Това, разбира се е нормално, защото там са съсредоточени основните дейности на държавата. Тук се намира и Международното летище, което стоварва в „рая“ стотици туристи ежедневно. Освен вълшебните плажове (предизвикателство за гмуркачите), в Мале могат да се видят и доста забележителности. Някои от тях са джамията Хукуру Миски, пристанището с традиционните лодки „дхонис“, мавзолеи и религиозни паметници. Основната религия на малдивците е суни. След дълъг будистки период мюсюлманите донасят със себеси суни ислям. Островите се покръстват в тази религия през 12 век и тя остава преобладаваща сред населението. Всички останали религии са забранени и проповядването им се преследва от закона.
Социалният елит на Малдивите живее в Мале. Вероятността туристите да се срещнат с местното население е малка, тъй като туристическите курорти не са разположени на острови, където живее местно население. Все пак Мале си заслужава да се види, а и задължително условие е от там да се купи или поне да се опита прясна риба. Основният и най-печеливш поминък след туризма на Малдивите, е риболовът. В кристално сините води има огромно разнообразие от риба, но се лови само тази, която не е застрашена – риба тон, махи-махи, баракуда и др. 40% от трудоспособните хора в столицата са ангажирани с риболова. Населението на Мале е около 270000 жители. Интересен факт за работната седмица на Малдивите е, че първият и ден е Неделя, а първият ден от седмицата е петък.

Забележителности в Северен Ари Атол - Хувафен Фуши, Малдивите:
Хувафен Фуши е един от най-известните и посещавани спакурорти в Малдивите и цял свят. Подводният свят в местността е изключително разнообразен и красив и е една от основните атракции на комплекса. Курортът е разположен на едноименния остров и се посещава ежегодно от хиляди туристи от цял свят.
Хувафен Фуши е номиниран за един от най-скъпите и луксозни спакурорти в света. Определно тази номинация не е напразна. Комплексът е оборудван с 43 луксозни частни бунгала. Всяко от тях е обзаведено с интериор, наподобяващ природната красота на острова. Бунгалата са разположения на самия плаж, така че спокойно можете да се потопите в топлите води на Индийския океан от от верандата си.
Компелксът разполага с пълна гама екстри за своите гости. Фитнес центрове, първият спацентър в света, оборудван със стаи за подводен масаж. Също и екзотични тренировки по йога, коралов плаж и няколко басейна, включително и соленоводен. За любителите на кулинарното изкуство Хувафен Фуши разполага с 4 изискани ресторанта, предлагащи ястия за всеки вкус.
Хувафен Фуши лежи в обятията на своята собствена лагуна. Коплексът отговаря на всяко изискване за отлично обслужване на туристите. А самият остров съчетава една пълноценна почивка за духа и тялото. Шестзвездният спакурорт заслужено заема челна позиция в най-луксозните топли курорти на земята.

Забележителности в Южен Ари Атол - Джумейра Витавели, Малдивите:
Джумейра Витавели е един от най-новите и най-красиви курорти в Малдивите. Курортът е сгушен на изключително красиво място в южната част на Ари Атол. Често дори можете да чуете от местните, че мястото е „къс от рая”, паднал от небето право в океана. Джумейра Витавели определено отговаря на всички изисквания за „лукс” и е разположен на самия плаж.
Островният курорт разполага с 91 луксозни вили за настаняване на своите гости. Всяка от тях е оборудвана с просторен частен басейн, джакузи, винарска избра и всички необходими екстри, за да почуствате една уютна почивка. Можете да изберете дали да се настаните на морския бряг или на специално изградени къщи над водата.
Целият курорт е изграден от висококачествена дървесина. Екзотичният му вид привлича хиляди туристи от момента на неговото откриване. В комплекса се включват три ресторанта, съоръжения за водни спортове, отделни съоръжения за деца и тийнейджъри. Има фитнес център и СПА център, който предлага всякакви екзотични масажи и йога процедури. Два от ресторантите са разположени на плажа и над водата. Всеки от тях предлага разнообразно меню, включително и отделно меню за деца.
Кухнята в Джумейра Витавели е на световно ниво. Умелото съчетание на средиземноморски и азиатски ястия, приготвени съвършено от готвачите, спомага за високото реноме на курорта. Почивният комплекс е разположен само на 20 минути с моторна лодка от международното летище в столицата Мале.

Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.