Шри Ланка

Вашата оценка 5 от 1 глас
Шри Ланка, официално наименование — Демократическата социалистическа република Шри Ланка, до 1972 г. известна и като Цейлон, е тропическа островна държава близо до южния бряг на Индийския полуостров.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ШРИ ЛАНКА

За малките си размери, Шри Ланка е остров, който предлага множество чудеса и едно невероятно разнообразие от атракции и приключения. Брегове, изпъстрени с бели пясъци и екзотична растителност, приказна природа и богато културно наследство. Към всичко това прибавяме топлите и приятелски усмивки на местните жители, вкусната азиатска храна, прекрасните места за отсядане и сравнително ниските разходи по време на престоя ни.

За съжаление този красив тропически рай с гостоприемни домакини е белязан и от лоши събития. Десетилетия наред местните синхали и тамили водят вътрешни борби, които прерастват в гражданска война през 1983 г. Примирието между тях през 2001 г. ускори безпрецедентния растеж в туризма, който за съжаление бе почти спрян заради опустошителното цунами в Индийския океан през декември 2004 г.

Все пак, Шри Ланка успя да се възстанови от последвалата я трагедия - туризмът отново се възражда с бързи темпове, инфраструктурата се подобрява и този привлекателен екзотичен остров е все повече готов да посреща сърдечно своите гости.

Икономика

Шри Ланка има значителни запаси на железни руди и висококачествен графит (по добив на графит е на 1-во място в света). Най-важното природно богатство на Шри Ланка обаче остават скъпоценните и полускъпоценните камъни (диаманти, циркон, рубин, сапфир и др.). Около 36% от населението е заето в селското стопанство, основната храна е оризът. През 2001 г. Шри Ланка е произвела почти 3 млн. т ориз, но въпреки това се налага внос на ориз и много други храни. Шри Ланка е истинска „градина на подправките“ — черен пипер, канела, джинджифил, индийско орехче, ванилия, шафран и др.

Местоположение


Шри Ланка е тропическа островна държава, разположена в Индийския океан, на площ от приблизително 65,6 хил. кв.км. Бреговата линия се простира на 1410 км, а дължината и ширината на острова са съответно 435 км и 225 км. По-голямата част от Шри Ланка е заобиколена от пясъчни брегове и малки лагуни, по дължина на крайбрежието също има участъци от коралови рифове. По-голямата част от страната е заета с равнини, а в централната част се издигат стъпаловидни планини с най-висока точка е връх Португалия - 2 524 м.

Население

Населението на Шри Ланка е приблизително 19,9 млн.души и е съставено предимно от синхали, които са основно будисти и представляват 74% от населението и тамили, които са предимно индуси и са около 14 %,. От дълго време между двата етноса съществува голямо напрежение. Причината е желанието на много тамили, най-вече в северна и източна Шри Ланка да се отделят в своя независима държава. През 1983 г. вътрешният конфликт в страната преминава в гражданска война, довела до над 60 000 жертви. В следствие, в страната настъпва сериозна икономическа криза. През 2001 г., преговорите за временно прекратяване на огъня нормализират обстановката в страната и дават надежда за по-голяма автономия на тамилите. Официални езици в Шри Ланка са синхалски и тамилски, макар че намират приложение английският и арабският езици.

Национална кухня

Шриланкската кухня е уникална като културата на страната. По-голямата част от местните се хранят със зеленчуци. Характерно за местната храна е, че тя може да бъде приготвена по различен начин в отделните региони на острова.
Едно типично ястие от шриланкската кухня съдържа ориз, сушена риба или много зеленчуци. Кърито е задължителна подправка в местната кухня и се използва в най-различен вид, с различни цветове и аромати.

Визи

Българските граждани, които възнамеряват да пътуват до Шри Ланка с цел туризъм, гостуване на роднини и приятели или други цели, освен имиграция, не е необходимо да имат издадена виза. Те могат да получат разрешение за влизане и престой до 30 дни. За тази трябва да представят задграничен паспорт, валиден минимум шест месеца от датата на влизане в страната, самолетен билет за връщане или средства за закупуването му, покана, в случай, че целта на престоя им е бизнес или лично посещение, както и доказателство за достатъчни налични средства за пребиваване им в Шри Ланка.

7 ПРИЧИНИ ДА ПОСЕТИТЕ ШРИ ЛАНКА

  • Разнообразие

Шри Ланка е малко чудо, което отчасти се дължи на компактното физическо разнообразие на този остров с формата на перла, а както сами бихте могли да се убедите, това разнообразие се простира в почти всеки аспект на живота. Ресни от различно оформени възвишени плажове, от спиращи дъха простори до скалисти заливи, островът притежава крайбрежна равнина, съдържаща множество географски характеристики, като например лагуни, влажни зони, реки и различни видове диви животни. Равнините свършат към вътрешността на страната, където започват да се издигат обвити в мъгла чудни планини, покрити с брулени от вятъра гори. (в действителност има седем различни видове гори в Шри Ланка). В допълнение, по хълмовете често могат да се видят спиращи дъха водопади. По брой водопади Шри Ланка държи едно от челните места в света.

  • Хора

Шри Ланка е една мултиетническа, мултирелигиозна и мултикултурна страна, което е отражение на срещата на острова с неспиращ поток от мореплаватели, пътешественици и изследователи. Всичко обаче, започва с коренното население- Ведите, които населяват земите на Шри Ланка и до днес. Основните етнически групи са синхалите и тамилите, които произхождат от индийския субконтинент. Те се заселват в Шри Ланка от времето, когато страната е била древен търговски център. Освен тях, присъстват китайски и малайски етнос.
Ще откриете, че хората в Шри Ланка са много гостоприемни и обичат да канят гости по домовете си, колкото и скромни да са те. Така че не се изненадвайте, ако един шофьор или гид, или някой случайно срещнат, поиска да сподели компанията Ви за момент.

  • Културно наследство
Културната дълбочина на Шри Ланка е призната от ЮНЕСКО, като цели шест археологически обекта на Световното културно наследство могат да се видят в страната:
Свещеният град Анурадхапура
Древният град Полонарува
Златният храм на Дамбула
Древният град Сигирия
Свещеният град Канди
Старият град на Гале и неговите укрепления (Седмия обект е гората Синхараджа, която е природен резерват.)

От огромните дагоби (куполообразни структури) и останки от антични сгради в разрушените градове на Анурадхапура и Полонарува, до страхотното стълбище на храма в Дамбула и впечатляващите стенописи, изобразяващи небесни девици в двореца в скалата на Сигирия, посетителите могат да опознаят тези обекти на Световното културно наследство в рамките на една компактна област, наречена Културния триъгълник.
В планинската част се намира бившата столицата Канди, дом на Храма на свещения зъб, в който се помещава свещен зъб-реликва, за който се твърди, че е бил на самия Буда. Със своята нестандартна архитектура, изкуство и музика, Канди е бастион на традиционната култура.
За да опознаете колониалното наследство на страната трябва да се насочите на юг, като така ще се върнете в средата на 17-ти век. Холандския форт в Гале е най-добре запазената сграда от такъв тип в Азия. С14-масивни бастиона, лабиринт от улици, както и няколко абсолютно запазени холандски бунгала, крепостта кипи от живот, точно както, когато Гале е главно пристанище на страната. Фортът в Гале е една от най-уникалните забележителности в Шри Ланка.

  • Аюрведа и СПА

Шри Ланка винаги е била място, което не само освежава ума и тялото, а и душата и духа. В продължение на хиляди години, най-популярният метод, коите се използва за възстановяване и подмладяване на уморени тела и уморените души е Аюрведа. Това е най-старита и най-холистична медицинската система в света. Шри Ланка е била средище на духовно и физическо изцеление повече от 2000 години. Аюрведичните програми се състоят от набор от билкови лечения, различни видове вани и масажи, заедно с прочистващи и съживяваващи техники като йога, медитация и специални диети. В Шри Ланка могат да се открият множество СПА центрове. Освен аюрведични процедури, те предлагат източни и западни терапии, като тайландски масаж, хидротерапия, билкови вани, рефлексология и козметични процедури. За тези, които търсят духовна храна, на разположение са също и курсове по медитация.

  • Спорт

С над 1600 километра крайбрежна ивица, Шри Ланка е идеалното място за уиндсърфинг, водни ски, сърф, ветроходство, гмуркане, шнорхелинг, гребане, разходки с лодка. Първокласни обекти за практикуване на водни спортове са разположени в региона на Негомбо на западния бряг, Вадува, Калутара, Бентота, Гале и др. Центровете за водни спортове се управляват от местни и чуждестранни професионалисти (включително PADI сертифицирани инструктори) и предлагат най-модерно оборудване под наем. Може да се впуснете в рафтинг по река Келани Ганга или пък да се отдадете на планински туризъм и скално катерене в някоя от чудните планински области.

  • Храна


Отглеждането на много видове ориз, подправки, зеленчуци и плодове, съчетани с чужди влияния, гарантира, че в Шри Ланка ще откриете разнообразна кухня, в която има по нещо за всеки вкус. Като традиционно ястие, ориза се консумира с асортимент от цветно къри в допълнение с различни меса, плодове, зеленчуци (патладжан, картофи, зелен банан, пиле, риба). Ястията варират от леко пикантни до такива, предназначени само за най-големите почитатели на лютивите вкусове. Други традиционни за Шри Ланка ястия са т.нар. Hoppers- подобни на палачинки оризови закуски, питу (смес от брашно и кокосово мляко), лампрайс - ориз и гарнитура печени в листа от живовляк. Любителите на морска храна ще се радват на чудесен асортимент от прясна риба, скариди, раци и калмари. Сред десертите може да откриете извара от биволско мляко с палмов мед и подобния на карамел малайски десерт – ваталапам.

  • Шопинг

Шопинга в Шри Ланка може да приеме различни форми: да се пазарите със занаятчия-продавач, докато се радвате на слънчеви бани на плажа; да подберете най-хубавите плодове от традиционния селски магазин- наречен Каде, както и да намерите страхотни дрехи по последна мода на ниски цени (Шри Ланка е основен износител на дрехи, като там се прозивеждат колекциите на множество световно известни марки).
Освен това може да закупите различни традиционни сувенири- фигурки на митични същества, различни месингови и сребърни съдове, произведения на изкуството, дантела и др.
И накрая, но не на последно място, Шри Ланка има най-голямо разнообразие от скъпоценни камъни сред страните производителки в света - сини сапфири, звездни сапфири, рубини, котешки очи, гранат, лунен камък, аквамарини и топази. Нещо повече-освен този блестящ коктейл, Шри Ланка има традиция в бижутерията, така че лесно може да вдъхнете живот на новите си скъпоценни придобивки.
Здравейте,
изберете как да се свържете с нас.