Турция

Вашата оценка 5 от 1 глас
Турция – страната, способна да задоволи вкуса на всеки. Това е една стремително модернизираща се страна, с единия крак в Европа, а с другия – в Средния Изток. Не е само ориенталски блясък, мистерия, интрига и стрелкащи се дервиши, а пикантен исторически водовъртеж, удрящ се в забързаното съвремие.

Турция предлага на всеки свой гост богато разнообразие – спиращи дъха природни красоти, уникални исторически и археологически забележителности, непрестанно развиваща се хотелска и туристическа инфрастуктура, традиционна гостоприемност и конкурентни цени. Не случайно тази страна е една от най-посещаваните световни туристически дестинации за последните години. Географските особености са предпоставка за наличието на четири климатични сезона. Турция е заобиколена от три различни морета, а бреговете й са осеяни с плажове, китни заливи, пристанища, острови и полуострови. Лятото е продължително, в някои области приблизително 8 месеца. Пищната турска природа се олицетворява от величествени планински масиви и просторни долини, езера, реки, водопади и пещери, чудесна предпоставка за зимен и летен туризъм и всякакъв вид спорт. Скиори, планински катерачи, любители на пешеходни туристически маршрути, ловци и всеки друг тип авантюристични натури могат да изпитат удоволствието от нови и незабравими изживявания в Турция.
Освен всичко, Турция представлява един огромен музей на открито, съкровищница на съхранени под Анатолийската земя цивилизации. Голямото историческо и археологическо наследство би могло да се характеризира по-скоро с цял континент, отколкото с една страна.
Наскоро се откри и ново поле за развитие на туризма в Турция – здравният туризъм. В тази географска област природата изобилства от горещи извори, лечебни водни басейни и кални бани, силно препоръчвани от медицината за профилактика и лечение на всякакви заболявания.
Векове наред Турция е била кръстопът на различни религии - не само на исляма и християнството, но и на много други, запомнени от историята. Религиозните поклонници ще намерят място, светилище, монумент, гробница или руина, свързана с изповядваната от тях вяра.
Невъзможно е да бъде описана в няколко абзаца страна като Турция и всичките й туристически забележителности. Поради тази причина ви поднасяме накратко основни и полезни факти:

"Турската Ривиера"
съчетава курортна зона, която се простира от Текирова до Махмутлар. Основни курорти са - Кемер, Анталия, Белек, Сиде, Алания. Всеки от тях е известен със своето разнообразие от пейзажи: безкрайни плажове, заснежени планински хребеди, причудливи скалисти брегове и тихи заливи.
За богатата история на тази земя говорят многобройните паметници на античното изкуство и архитектурни ансамбли от древността. Изобилието на исторически забележителности, съчетани с красотата на девствена природа дава възможност да се насладите на прекрасна почивка в комфортни хотели и да видите уникални природни феномени като Памуккале и Кападокия, да посетите древния град Фазелис, Олимпос, Аспендос, Мира и т.н.
Добре дошли на турската Ривиера - истински рай за тези, които искат да се насладят на прекрасните плажове и източното гостоприемство.

Анталия
За символ на Анталия се счита най-красивато минаре Иивли, построено в началото на XIII век. Бялата каменна порта на Адриан, издигната в чест на великия римски император напомня за римския период в историята на града. За богатото историческо наследство свидетелстват уникални експонати от колекцията на местния археологически музей. Древните крепостни стени, извисяващи се минарета, тесните криволичещи улици, живописното пристанище, къщи с керемидени покриви подчертават особения колорит на града. Благодарение на уникалната форма на историческия център хармонично се съчетават архитектурата на Изтока и наследството на древни цивилизации.
Разработена мрежа от модерни хотели, изискани ресторанти, уютни къщи, кафенета в традиционен стил, всякакви центрове за забавления и дискотеки, многобройни магазини с огромно разнообразие на стоки, паркове, водни атракционни и накрая, международното летище, сърдечно посрещат гости от цял свят - всичко това превръща Анталия в известна столица на турската Ривиера.

Белек
се намира на 25 км от летището на Анталия, между планината Тавър и Средиземно море. Районът е известен с красивите евкалиптови и борови гори, богата флора и фауна. Това е едно от малкото места в Турция, където се среща породата гигантска костенурка Каретта, дом на много уникални видове птици, включително птицата Tуто Алба, която се превърна в символ на Белек.
Белек - идеалното място за любителите на спорта и активна почивка. Почти всички хотели имат собствено голф игрище, където можете да научите тази класическа английска игра. През 1994 г. в Белек бе открит национален голф клуб, който отговаря на всички международни стандарти. Има всичко, от което се нуждаете за конна езда. Той предлага широк спектър от услуги за насърчаване на здравето, възстановителна почивка. Туристическата зона Белек е един от най-големите проекти за туризъм в света, насочен към изграждане на престижни луксозни хотели и клубове с оригинална архитектура. Хармоничното съчетание на защитена природна среда с добре развита инфраструктура на курорта привлича най-вече претенциозните туристи от западните страни, а напоследък и руснаци. След почивка в този рай, ще бъдете впечатлени от очарователения характер на Белек и ще искате да се върнете тук отново.

Алания
На 120 км югоизточно от Анталия е разположен един от най-популярните курорти на турската Ривиера - Алания (Алания).
Историята на града датира от древни времена. Основан е от гръцки колонисти. През II в. пр. Хр. тази област се нарича Коракекесиум. По това време започва изграждането на първите укрепления. Периодът на римското владичество започна през 65г. от н.е., като се характеризира с разцвет и могъщество на града.
По-късно в знак на любов и преданост Марк Антоний подарява тази земя на Клеопатра, на чието име е кръстен един от най-красивите плажове.
През периода на християнството, градът получава ново име - Колонорес, което означава "красива планина". През 1221г. градът е завладян от Селджукски султан и получава сегашното си име.
Символът на Алания и неговата основна атракция - червената кула (Kizil Kule), извисяваща се над града.
Днес Алания е признат туристически център с добре развита инфраструктура, услуги и забавления и предоставя отлични възможности за отдих за всеки вкус.
Любители на познавателния туризъм получават истинско удоволствие от проучване на криволичещите улици на древния град, посещение на пещерата Дамлаташ. Кулинарните любители ще оценят вкусните морски ресторанти и механи, а младите посетителите ще се насладят на забавления в местния аква парк .
Градът е важен курортен център, обхващащ зоната от Карабурун на Махмутлар.

Кемер
малък крайморски град, който през последните няколко години се превърна в луксозен международен курорт. Кемер е разположен на 43 км югозападно от летището в Анталия. През последните няколко години бяха построени големи хотелски комплекси в планинския масив Телец, на брега на Средиземно море. Ако предпочитате почивка в Турция, Кемер ще ви предостави живописни скали и борови дървета на фона на морски пейзажи.
Името на курорта произлиза от гръцката дума "химера". Химера е описана в "Илиада" на Омир, и е същество с тяло на коза, опашка на дракон и глава на лъв. Според легендата, Химера е живяля по тези места. Ако търсите разнообразие в Турция, Кемер е най- добрия избор в това отношение.
Тук можете да видите следните исторически обекти - руините на древните градове Олимп и Фазелис, мощите на римския император Адриан, древните римски бани, както и гробницата с невероятни каменни орнаменти и барелефи. Ако вашият избор за почивка - Турция Кемер е направен в последния момент можете да се възползвате от големи отстъпки.
Кемер е уникален природен резерват: причудливи планинските била и върхове, гъсти борови гори, евкалиптови дървета, красива плажна ивица с заливи, плажове, чисто море. В Кемер ще намерите красива природа, чист въздух, красив подводен свят и възможност да практикувате разнообразни водни спортове.
Нощният живот в Кемер - модерните нощни клубове, дискотеки и много нощни барове и търговски центрове. Уютни местни ресторанти привличат гости с превъзходните си турски деликатеси.

Сиде
Древен морски град, разположен на полуостров, на 68 мили югоизточно от летището на Анталия. Сиде означава "нар" и символизира плодородие.
Историята на града датира от VII век пр. Хр., когато тук се заселват гръцки колонисти. По-късно градът се превръща в център на търговията с роби в южното Средиземноморие. След това идва периода на римското владичество, когато градът става център на културата и изкуството. По това време се създават и най-известните паметници на архитектурата и уникални скулптури, много от които са запазени до ден днешен-древеният театър, който може да побере 20000 зрители, храмовете на Атина и Аполон, некрополът, римските бани, археологическият музей с колекция от артефакти от античния период.
Туристите си гарантират една чудесна почивка в комфортни хотели и уникална възможност да разгледат историческите забележителности в Турция. В допълнение, гостите са поканени да посетят всички видове рибни ресторанти, нощни клубове, развлекателни центрове, магазини за сувенири.


Официално име
Република Турция
Независимост от Османската империя
29 Октомври 1923
Столица
Анкара
Най-големи градове
Истанбул, Анкара, Измир, Адана, Анталия
Площ
814.578 кв. км
Крайбрежни граници
Средиземно море – юг, Егейско море – запад, Черно море – север
Език
Официален език е Турският, в по-големите градове широко разпространен е Английският.
Валута
TL - Турска лира (1 Евро приблизително се равнява на 2.30 Турски лири)
Часова зона
GMT +2; CET +1; EST (US – Изток) +7
Работно време
Работната седмица в Турция протича от Понеделник до Петък; банки, държавни институции и повечето корпоративни организации – 09:00 ч. - 17:00 ч.
Национални празници
В Турция съществуват 2 типа празници - празници с фиксирана дата и религиозни празници, които варират в зависимост от лунния календар:
1 Януари, 23 Април, 1 Май, 19 Май, 30 Август, 28 Октомври и 29 Октомври
Визов режим
Виза се изисква за гражданите на повечето държави и се получава при кацане на летище.
Електрическа мрежа
220 V – Европейски стандарт на контактите
Здравна помощ
Градовете и по-големите туристически курорти разполагат с избор от първокласни частни или обществени болнични заведения.
Кухня
Както в повечето Средиземноморски страни, Турската кухня е много здравословна, свежа и вкусна.
Вода
Не е препоръчително да се консумира питейна вода, тъй като е с високо съдържание на хлор, бутилираната вода е на достъпна цена.
Комуникация
В Турция оперират 3 GSM компании, всяка предлага 3G услуги и над 95 % покритие в страната; достъп до Интернет – в цялата страна.
Международен код за телефонно избиране
+90